Connect with us

Kisah

Gigih Pengorbanan Seorang Ayah & Suami Cari Rezeki, Rider Bawa Anak Di Tengah Panas Demi Sesuap Nasi

Avatar of hannani juhari

Published

on

rider bawa anak

Gigih Pengorbanan Seorang Ayah & Suami Cari Rezeki, Rider Bawa Anak Di Tengah Panas Demi Sesuap Nasi

Semua pasangan yang mahu mendirikan rumah tangga, pastinya menginginkan sebuah kehidupan yang sempurna. Cukup makan, pakai, tempat tinggal serta mempunyai pendapatan yang tetap. Namun tidak semua yang kita inginkan itu, Allah kabulkan dan ia menjadi kenyataan. Manusia sesekali tidak akan pernah terlepas dengan ujian kehidupan di dunia. Artikel kali ini, kita telusuri kisah rider bawa anak di tengah panas demi mencari rezeki.

Rider bawa anak berumur setahun semasa bekerja

rider bawa anak

Rider bawa anak naik motor di tengah panas semasa menghantar makanan ke pelanggan. Kejadian ini bukan terjadi di luar negara tetapi di Malaysia sendiri. Menerusi video yang dimuat naik oleh sebuah akuan Tik Tok @abamskhai memaparkan seorang pekerja penghantar makanan terpaksa menunggang motosikal sambil mengendong bayinya yang baru berusia setahun untuk mencari rezeki.

Khairul Fazli, 42, seorang penjawat awam yang juga pemilik kepada akaun Tik Tok itu telah menjumpai Amirul (rider makanan) apabila mereka terserempak di Jalan Chan Sow Lin. Dia kemudian mengampiri Amirul dan bertanya lanjut mengenai situasinya.

Dia yang juga sedang menaiki motor berasa terkejut apabila dari jauh ternampak ada kaki kecil yang terjuntai ke bawah dari motor Amirul. Lantas, dia memotong motor berkenaan untuk melihat dengan lebih dekat.

Apabil sudah dekat, barulah matanya lebih jelas. Rider bawa anak itu memegang handle motor dengan sebelah tangan, manakala tangan yang sebelah lagi digunakan untuk menutup kepala seorang bayi yang terkena panas matahari.

Tak semua orang mampu berkorban seperti ini

rider bawa anak

Puku 1.30 tengah hari, Khairul Fazli sempat meminta izin Amirul untuk berkongsi ceritanya ke Tik Tok. Niatnya tidak lain tidak bukan hanyalah untuk menyampaikan mesej bahawa tidak semua orang mampu buat sepert Amirul.

Menerusi video berkenaan, rider bawa anak itu memaklumkan yang dia menetap di Jinjang, Kuala Lumpur dan dikurniakan tiga orang cahaya mata hasil dari perkahwinan. Seorang anaknya dijaga oleh nenek mereka, sedangkan yang lagi seorang bersekolah. Dia mengambil keputusan untuk membawa anak keluar mencari rezeki bersama sejak sebulan yang lalu kerana isteri perlu keluar bekerja.

“Isteri keluar kerja pukul sembilan, saya pun mula kerja seperti biasa. Kadang kala sampai petang cari rezeki kalau tidak hujan lambat sedikitlah pulang ke rumah,” jelas Amirul.

Sebelum keluar, anaknya akan diberi makan nasi terlebih dahulu dan hanya diberi susu apabila berada di rumah.

Di akhir video, Khairul yang merakamkan video tersebut juga berhajat untuk mengajar Amirul mendalami ilmu berkaitan baik pulih perkakas elektrik untuk menambah sumber ekonomi hidup mereka sekeluarga. Khairul sendiri merupakan seorang pembaiki mesin basuh dan peti ais.

Ebit Lew bantu Amirul, hadiahkan motosikal baru

Perkembangan terbaru yang kita perolehi, Amirul sudah pun dipertemukan dengan Ustaz Ebit Lew di Masjid Negara. Dia juga telah diberikan hadiah sebuah motor baru dan duit upah pengasuh untuk menjaga anak kecilnya itu sementara dia keluar bekerja.

Apa yang pasti tindakan rider bawa anak semasa bekerja bukanlah tindakan yang sengaja. Ini adalah realiti yang berlaku hari ini kepada semua masyarakat. Dengan kos sara hidup yang semakin tinggi, ditambah ekonomi yang tidak stabil, harga barang naik mendadak, lalu bagaimana nasib masyarakat tidak berkemampuan di luar sana meneruskan kehidupan jika tidak bekerja?

rider bawa anak

Sudahlah sara hidup mahal, kos bayar upah pengasuh pun mahal ketika ini. Ingin mengharapkan nenek kepada anak-anaknya ini menjaga setiap hari, dia sedar akan kesihatan yang kian susut bertambahnya usia. Jadi wajar jalan terakhir yang diambil adalah membawa anaknya bersama untuk mencari rezeki.

Tugas kita sebagai masyarakat adalah lebih prihatin dan peka dengan lingkungan kebajikan orang susah dan memerlukan di sekeliling kita. Bantu seadanya jika kita mampu. Jika tidak, permudahkan urusan mereka dengan seikhlas hati. Semoga kita menjadi masyarakat yang saling bantu-membantu dalam apa jua keadaan yang berlaku.

Sumber: Tik Tok Abamskhai

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU