Connect with us

Teknologi

Tanda-tanda Spark Plug Kereta Rosak Yang Perlu Anda Tahu

Avatar of kidin

Published

on

muka dpn 3

Tanda-tanda Spark Plug Kereta Rosak Yang Perlu Anda Tahu

spark plug merupakan komponen yang berfungsi untuk menghasilkan percikan api di dalam ruang pembakaran. Percikan api ini akan mendorong pada proses pembakaran bahan api yang bercampur dengan udara untuk menggerakkan enjin.
Spark plug atau dikenali sebagai palam pencucuh memainkan peranan penting untuk menggerakkan sistem mekanikal enjin. Pembakaran bahan api di ruang pembakaran tidak akan berlaku jika tiada bantuan dari komponen ini.

Dari situ datangnya kuasa untuk menggerakkan kenderaan anda. Tanda spark plug kereta rosak perlu anda teliti lebih awal supaya kelancaran pergerakan silinder enjin tidak terjejas prestasinya.

Pembakaran bahan api perlu berada di tahap yang optimum untuk menghasilkan kuasa output yang maksimum. Sebab itu anda perlu beri sedikit perhatian pada jadual penukaran spark plug serta simptom-simptom yang bakal anda hadapi sekiranya kecekapan komponen ini telah berkurangan tahap efisyennya.

jvautolube spark plug rosak

Kesan yang akan terjadi sekiranya spark plug kereta bermasalah

Kadang-kala pemilik kenderaan kurang peka dengan tempoh sepatutnya untuk menggantikan spark plug. Kebanyakan mereka hanya menggantikan komponen ini setelah mula merasakan simptom-simptom berikut semasa enjin dihidupkan:

 

  1.  Percikan api yang terhasil tidak sempurna
  2.  Terhasil sedikit gegaran semasa enjin dihidupkan
  3.  Kadang-kala enjin agak susah untuk dihidupkan
  4.  Pembakaran enjin tidak stabil semasa “idling”
  5.  Kuasa enjin tidak seperti biasa semasa memecut

Spark Plug Dan Jangka Hayatnya

Ramai antara pemilik kenderaan yang tidak tahu akan kemampuan dan jangka hayat spark plug. Kebiasaannya, mereka hanya akan menggantikan komponen ini setelah disarankan oleh mekanik apabila keadaan elektrod pada spark plug terlalu berminyak dan berkarbon.

Sekiranya keadaan elektrod spark plug masih lagi dalam keadaan baik, kebiasaannya mekanik tidak mengsyorkan pengguna untuk menukarkannya semasa servis enjin.

Secara puratanya, setiap spark plug berkemapuan untuk bertahan sehingga 45,000km. Bermakna anda perlu menggantikannya untuk setiap 4-5 kali servis enjin. Namun, jangka hayat spark plug juga boleh berkurangan sekiranya cara pemanduan anda terlalu agresif.

Pemanduan agresif boleh mengundang pembentukan karbon dan minyak pada elektrod spark plug lebih pantas dari biasa. Sebab itu jangka hayat spark plug untuk pemandu yang agresif lebih rendah dari pemanduan secara normal.

Spark Plug, Wayar Kabel dan Distributor

Ketiga-tiga komponen ini sememangnya berkait rapat dengan pembakaran enjin. Distributor atau dikenali sebagai ignition coil berfungsi untuk menghantar arus elektrik ke spark plug melalui wayar kabel.

Ketika enjin dihidupkan, percikan api akan terhasil dan berlakulah proses pembakaran di dalam ruang pembakaran enjin dengan bantuan ketiga-tiga komponen. Seterusnya, silinder dapat menggerakkan keseluruhan sistem enjin untuk membuatkan roda kenderaan anda berputar.

Untuk pengetahuan anda, jangka hayat wayar kabel adalah 2 kali ganda lebih lama dari jangka hayat spark plug. Jika anda dapati simptom-simptom tersebut masih lagi berlaku walaupun spark plug telah diganti, cuba periksa keadaan wayar kabel. Berkemungkinan besar ia sudah bermasalah dan perlu diganti.

362582

Tanda-Tanda Kerosakan Pada Spark Plug

Anda boleh kenalpasti tanda spark plug kereta rosak sekiranya kereta anda menunjukkan simptom-simpton seperti ini

1. Kenderaan terasa berat semasa memecut
Jika anda perasan, kenderaan lambat memecut setelah pedal minyak ditekan dengan pantas. Berkemungkinan besar spark plug telah diselaputi minyak atau enapan karbon yang menyebabkan percikan api yang terhasil tidak sempurna.

2. Kesukaran menghidupkan enjin di waktu pagi
Spark plug yang bermasalah akan menyebabkan enjin kenderaan anda sukar untuk dihidupkan terutama sekali pada waktu pagi. Kadang kala anda perlu pulaskan kunci kereta beberapa kali untuk enjin anda benar-benar hidup.

3. Pembakaran enjin yang tidak selaras
Enapan karbon yang menyelaputi keseluruhan elektrod menyebabkan percikan api yang terhasil tidak sempurna. Kuasa enjin yang terhasil agak lemah dan prestasinya tidak mencapai tahap yang optimum.

4. Penggunaan bahan api yang berlebihan
Proses pembakaran enjin yang tidak sempurna boleh menyebabkan penggunaan bahan api lebih ketara. Kebiasaannya, enjin memerlukan 20-30% lebih bahan api jika spark plug tidak berfungsi dengan baik.

5. Bunyi enjin yang lebih bising dari biasa
Disebabkan oleh proses pembakaran yang tidak selaras, enjin akan menghasilkan bunyi yang lebih kuar dari biasa. Bunyi bising ini lebih ketara semasa anda hidupkan enjin di waktu pagi.

6. Terasa sedikit gegaran selepas enjin dihidupkan
Pembakaran bahan api yang tidak selaras juga boleh menyebakan enjin bergegar selepas dihidupkan. Disebabkan ada silinder yang menghasilkan pembakaran tidak sempurna, gegaran kecil yang berulangan juga akan terhasil.

7. Kuasa enjin tidak stabil
Kadang-kala anda rasa prestasi enjin dalam keadaan baik dan kadang-kala terasa semput. Itu adalah tanda awal dimana spark plug telah capai tempoh untuk diganti. Kotoran pada elektord spark plug menyebabkan percikan api yang terhasil tidak efisyen.

cara untuk memaksimumkan jangka hayat spark plug

Penggunaan additive minyak enjin sangat disyorkan untuk menghalang pembentukan enapan karbon pada elektrod spark plug. Apabila permukaan spark plug bersih, dengan mudah ia boleh capai jangka hayat sehingga 45,000km.

Penggunaan additive ini sangat disyorkan pada pemandu yang agresif supaya mereka tidak perlu gantikan spark plug dengan kerap.

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU