Connect with us

Teknologi

Cara Hidupkan Enjin Kereta ‘Push Start Button’ Elak Mudah Rosak

Avatar of majalahilmu

Published

on

Push Start Button

Push Start Button: Cara Hidupkan Enjin Kereta ‘Push Start Button’ Elak Mudah Rosak

Hampir semua keluaran kereta baharu di malaysia mengunakan “Push Start” untuk menghidupkan enjin. Penggunaan ‘push start button’ akan dapat memudahkan pemandu, nampak lebih berteknologi dan moden.

Tahukah anda jika tidak mengikut kaedah yang betul mengunakan ‘Push Start Button’ risko untuk mudah rosak amat tinggi. Lebih-lebih lagi andai cara anda menghidupkan enjin sesuka hati boleh menyebabkan ia tidak bertahan lama.

Jom baca tip yang dikongsikan oleh Fadlin Sharina Zahariman Page.

Pagi ni saya masuk kereta , teringat nak share 1 tips.
Kebanyakan kereta baru sekarang , ada push start button ni , tanpa cucuk lubang kunci untuk hidupkan enjin . Tetapi kunci tu kena ada bersama kita la , biasanya di simpan di dalam poket .

Push Start Button

Kebanyakan orang masuk dalam kereta , tekan brek dan terus tekan button start – stop ni , enjin terus dah boleh hidup . Biasa korang buat mcm ni kan ??
Sebenarnya cara itu boleh beri kesan buruk pada jangka masa panjang !

Baca lagi di : Berlagak Pakai Kereta H Sampai Gelakkan Ayah Pakai Kancil Lama, Tak Lama Kereta Kena Tarik

Cara Yang Betul Menggunakan Push Start Button.

  • Masuk ke dalam kereta , 1st step cuma perlu tekan start stop button tu sahaja , tanpa memijak pedal brek , biarkan panel instrument je yang menyala dulu , biar kan dalam 5-7 saat , lepas tu barulah tekan pedal brek & tekan sekali lagi untuk hidupkan enjin pula .
  • Ini untuk pastikan cara yg betul ini tadi , komputer box yang mengawal semua sistem dalam kereta , sempat menghantar semua signal ke bahagian komponen & sensor yg penting pada seluruh kereta tanpa dalam keadaan terkejut .

Push Start Button

Keasan dari amalan tersebut kompenen di dalam enjin dan part kereta emua bertahan lebih lama , tak mudah rosak , yang penting tak menganggu urusan kerja seharian kita.

Majalah ilmu : boleh mengunakan kaedah penjagaan tersebut agar daya ketahanan ‘Push Start Button’ yang risko untuk mudah rosak dapat dikurangkan .

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Terima Kasih Selamat Beramal.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Majalah Ilmu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU