Connect with us

AGAMA

Menurut sabda Nabi, 5 lokasi ini berkait rapat dengan tanda-tanda kiamat besar

Avatar of kidin

Published

on

erbgrtsrg

Menurut sabda Nabi, 5 lokasi ini berkait rapat dengan tanda-tanda kiamat besar

Iman kepada Hari Akhir bermaksud percaya bahawa hari kiamat akan datang, apabila alam ini hancur dan akhirat menanti. Beriman kepada hari akhir atau hari kiamat adalah rukun iman yang kelima. Umat ​​Islam wajib beriman dan mengamalkannya.

Bila kiamat akan berlaku, tiada siapa yang dapat mengetahui dengan pasti. Tetapi Rasulullah memberikan beberapa tanda kiamat, baik kecil maupun besar tanda-tanda kedatangan kiamat.

Dalam beberapa hadis, terdapat beberapa lokasi yang dikaitkan dengan kemunculan tanda-tanda kiamat. Berikut adalah beberapa lokasi yang dikaitkan dengan tanda-tanda kiamat yang akan datang:

Pertama, Tasik Tiberias

Tasik Tiberias kadangkala disebut sebagai Laut Al-Jalil atau Tasik Al-Jalil. Dipetik dari Dipetik dari buku Doomsday Is Dekat? Oleh Dr Muhammad al-‘Areifi, tasik ini terletak di utara Palestin yang merupakan muara Sungai Jordan.

Airnya mengalir ke seluruh kawasan delta Jordan. Tasik Tiberias adalah 23 km panjang, 13 km lebar dan tidak lebih daripada 44 km dalam. Tasik ini 210 meter lebih rendah daripada paras laut.

Menjelang hari kiamat, air Tasik Tiberias akan disedut oleh Yajuj dan Majuj.

Dari An-Nuwas Rasulullah SAW bersabda, “Lalu Allah SWT mendatangkan Ya’juj dan Ma’juj, mereka turun dengan cepat dari bukit-bukit yang tinggi. Selepas itu kumpulan atau barisan pertama mereka melalui Tasik Thabariyah dan meminum semua air di tasik itu. (HR Muslim, At-Tirmidzi, Abu Dawud, Ibnu Majah).

Kedua, Khurasan

Khurasan adalah tempat di mana Dajjal dipercayai keluar. Terdapat juga hadis yang menyebut tentang Khurasan ialah:

“Dajjal akan keluar dari bumi ini, di bahagian timur bernama Khurasan.” (HR Tirmidzi dari Abu Bakar bin ash-Shiddi RA).

Dalam kitab Fitnah dan Musibah Akhir Zaman oleh Abu Fatiah Al-Adnani dinyatakan bahawa Khurasan bermaksud tempat terbit matahari. Khurasan adalah sebuah negara yang sangat luas, meliputi beberapa negara Parsi, Afghanistan, dan Turkistan.

Keluasannya meluas ke Asia antara Sungai Amudariya di utara dan timur dan Gunung Hindukus di selatan dan beberapa kawasan Parsi barat. Selain itu, ia juga meluas ke beberapa negara seperti Bukhari, Khawarizi, Ghaznah, dan Isfahan.

Hari ini, Khurasan terbahagi kepada Afghanistan (bandar terpenting ialah Harah dan Balakh. Harah juga dipanggil Khurasan kerana Damsyik dipanggil Sham) dan utara Iran (bandar terpenting ialah Naisabur dan Mashhad).

Khurasan yang dikenali hari ini ialah negeri Parsi yang terletak di bahagian timur dan timur laut Iran. Kebanyakan penduduknya adalah Syiah, manakala yang bukan Islam berada dalam Qillah.

Ketiga, Asia kemunculan Ya’juj dan Ma’juj

Dipetik daripada buku Fitnah dan Musibah Akhir Zaman oleh Abu Fatiah Al-Adnani, sebahagian ulama menyatakan bahawa pada masa ini Yakjuj dan Makjuj masih berada di dalam sangkar besi.

Jika janji Allah telah datang mereka akan tersingkir. Dalil yang menunjukkan bahawa tembok ini masih ada dan belum musnah ialah yang diriwayatkan daripada Abu Hurairah daripada Nabi Muhammad yang bersabda:

“Mereka menggalinya setiap hari, sehingga mereka hampir boleh merobohkannya sehingga pengawal berkata kepada mereka, ‘Kembali, kita akan dapat menggerudi lubang esok. ‘Kemudian Allah memulihkannya seperti dahulu, sehingga apabila tiba masanya dan Allah hendak melepaskannya di antara manusia, penjaga itu berkata kepada mereka, ‘Kembalilah, esok kamu akan dapat membuat lubang di dalamnya. itu, insya Allah,’ Kemudian mereka kembali lagi, sedang dinding itu dalam keadaan sama seperti ketika mereka meninggalkannya dahulu, kemudian (Ya’juj dan Ma’juj) membuat lubang padanya dan keluar di tengah-tengah manusia, lalu minum air, dan orang lari dari mereka.” (HR Tirmidzi, Ibnu Majah, dan Hakim dengan sanad yang sah).

Hadis menunjukkan bahawa mereka sedang membuat lubang di dinding, mereka terus bekerja sehingga janji Allah datang. Apabila tiba masanya, dinding akan pecah dan mereka akan keluar.

Terdapat banyak pendapat ulama dan sejarawan yang menyebut kewujudan mereka, ada yang mengatakan mereka berada di wilayah Azerbaijan, ada yang mengatakan mereka berada di antara Samarkand dan India. Namun begitu, tiada sejarah sahih yang menyebut kewujudannya dengan pasti.

Namun, dalam buku Doomsday Is Dekat? Oleh Dr Muhammad al-‘Areifi terdapat hadis yang menjelaskan Yakjuj dan Makjuj turun dari tempat yang tinggi.

An-Nawwas ibn Sam’an RA meriwayatkan bahawa Rasulullah (SAW) bersabda, “Allah kemudian mengutus Yajuj dan Majuj. Mereka turun dengan cepat dari setiap tempat yang tinggi. Kumpulan pertama mereka menyeberangi Tasik Tiberias dan minum semua airnya. Selepas itu, kumpulan terakhir mereka pun menyeberangi tasik sambil berkata “Dahulu ada air di lembah ini.” (HR Muslim)

Keempat, Segitiga Bermuda

Segitiga Bermuda adalah kawasan di Lautan Atlantik yang meliputi kawasan seluas 1.5 juta batu persegi atau 4 juta km persegi yang membentuk garis segi tiga antara Bermuda. Kawasan ini merangkumi wilayah United Kingdom sebagai titik di utara, Puerto Rico, wilayah Amerika Syarikat sebagai titik di selatan dan Miami, negeri Florida, Amerika Syarikat sebagai titik di barat.

Terdapat banyak misteri yang berkaitan dengan Segitiga Bermuda pada masa ini, bermula dengan fenomena bahawa sesiapa yang melalui Segitiga Bermuda tidak akan kembali. Atau ada juga yang mendakwa kehilangan objek ini kerana ditelan atau dibawa oleh UFO (Unindentified Flying Objects) atau piring terbang. Sesetengah orang menyifatkan Dajjal sebagai punca kepada fenomena yang berlaku di Segitiga Bermuda.

Dalam buku Dajjal Muncul di Segitiga Bermuda karya Muhammad Isa Daud, dijelaskan tentang kemusnahan objek di Segitiga Bermuda yang disebabkan oleh Dajjal. Menurutnya, kawasan Segitiga Bermuda

terdapat sebuah pulau yang dikuasai oleh sekumpulan makhluk iaitu syaitan yang bekerjasama dengan dajjal untuk membinasakan manusia.

Dajjal dan Syaitan bekerjasama untuk meneruskan usaha menyebarkan misinya, melalui orang-orang yang dipercayainya, sesama penyembah syaitan di sekitar kawasan Segitiga Bermuda. Mereka mengajar dengan pelbagai pujukan sehingga orang kagum dan takjub dengan apa yang disampaikan.

Maka, pada hari kiamat nanti dari Segitiga Bermuda Dajjal akan muncul dan melakukan fitnah secara besar-besaran kepada seluruh umat manusia. Muhammad Isa Daud menegaskan bahawa dia membuat kesimpulan ini bukan dari pendapatnya, tetapi daripada sejumlah manuskrip kuno yang dipelajarinya daripada beberapa orang Islam yang tinggal di Palestin, Arab Saudi, Yaman, Sweden, Amerika Syarikat, Britain, Jerman, dan lain-lain.

Kelima, Aden di Yaman

Tanda lain yang berlaku sebelum datangnya hari kiamat ialah api yang meletus dari kawah Aden, yang membawa manusia ke tempat mereka berkumpul. Dipetik dari Ensiklopedia Kiamat oleh Dr Umar Sulaiman Al-Asygar, terdapat hadis terdahulu yang menyebut sepuluh tanda kiamat.

Dalam Kitab Sahih Muslim IV, h 2225, no, 2901 yang berbunyi Rasulullah saw bersabda:

“Akhir dari semua tanda-tanda ini ialah api yang keluar dari Yaman, membawa manusia ke tempat mereka berkumpul.”

Manakala dalam Kitab Sahih Al-Bukhari bab Keutamaan Ansar VII h 272 dari Anas RA dinyatakan:

Abdullah ibn Salam mengetahui kedatangan Nabi Muhammad ke Madinah (Hijrah). Dia pun pergi kepada Nabi untuk bertanyakan beberapa perkara. Dia berkata, “Saya akan bertanya kepada kamu tiga soalan: apakah tanda-tanda awal kiamat?” Rasulullah SAW menjawab, “Tanda pertama ialah api yang menyatukan manusia dari timur ke barat.”

Manakala dalam kitab Israfil AS dan Kiamat oleh Mansur Abdul Hakim pula dinyatakan bahawa Kiamat akan menimpa manusia, maka pukulan dahsyat Israfil akan menimpa mereka. Apabila itu berlaku, akan keluar api dari Yaman yang akan mengumpulkan manusia ke tempat perhimpunan (Mahsyar).

Hari ini bandar Aden di Yaman terletak di lereng gunung berapi besar yang boleh meletup pada bila-bila masa. Dalam riwayat Al-Tirmizi, Rasulullah SAW bersabda, “Akan keluar api dari dasar lereng Aden, menelan manusia. Api itu tetap ketika manusia sedang tidur, api sedang menyala ketika manusia berjalan.”

Laut di mana terletaknya kota Aden disebut juga Teluk ‘Aden atau Laut Hadramaut. Terdapat sebuah lembah bernama Lembah Barhut, yang terletak di lereng kota Aden. Penduduk tempatan memanggilnya Wadi an-Nar (Lembah Api).

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU