Connect with us

SEMASA

Lompat Naik Depan Kereta, Pura-Pura Dilanggar ~ Hati-Hati Taktik Baru Ini!

Avatar of Admin NP

Published

on

Lompat Naik Depan Kereta, Pura-Pura Dilanggar ~ Hati-Hati Taktik Baru Ini!

Lompat Naik Depan Kereta, Pura-Pura Dilanggar ~ Hati-Hati Taktik Baru Ini!

Kepada para pemandu terutamanya wanita, pastikan anda baca sampai habis artikel ini bagi mengelakkan anda tertipu dengan taktik yang boleh membahayakan keselamatan anda ini. 

Baru-baru ini viral kisah seorang wanita yang ‘diserang’ oleh seorang lelaki warga asing atau turut dikenali dengan gelaran “awang hitam”. 

Wanita tersebut telah merakam kejadian yang mendebarkan tersebut dan memuat naik di media sosial (Instagram) beliau pada 17 Julai yang lalu. 

Kronologi Lelaki Warga Asing Lompat Naik Depan Kereta

Nur Tazliana Musa, 29, tidak menyangka dan panik apabila seorang lelaki warga asing tiba-tiba lompat naik di hadapan depan kereta yang sedang dipandunya. 

Kejadian yang berlaku di Bulatan Kampung Pandan, Kuala Lumpur pada pukul 6.45 petang itu membuatkan mangsa trauma. 

Dalam keadaan panik, mangsa sempat mengeluarkan telefon pintar miliknya untuk merakam kejadian itu sebagai bukti memandangkan kenderaannya tidak mempunyai dashcam.

2_ Lompat Naik Depan Kereta, Pura-Pura Dilanggar ~ Hati-Hati Taktik Baru Ini!

Menurut video yang dikongsikan, mangsa sedang memandu secara perlahan kerana sedang melihat aplikasi arah jalan (waze) dan berada di bulatan. 

Lelaki warga asing tersebut sempat menahan kereta mangsa dalam masa seminit dan cuba membuatkan mangsa melanggarnya. 

Mangsa sempat mengundurkan kenderaannya tetapi lelaki tersebut terus memanjat bahagian depan kenderaan mangsa. 

Lelaki warga asing itu dilihat cuba meninjau ke dalam kenderaan mangsa melalui cermin hadapan  tanpa berasa gentar sedikitpun walaupun sudah dibunyikan hon berkali-kali oleh mangsa. 

Ini membuatkan mangsa berasa sangat takut sehingga menangis sambil berteriak dan cuba meminta tolong dengan memberi signal kepada kereta yang lalu lalang daripada dalam kereta mangsa. Tetapi, malangnya tidak ada yang membantunya. 

“Masa kejadian saya memang panik apatah lagi tindakan saya membunyikan hon bagi meminta bantuan tidak diendahkan pengguna jalan raya yang lain”, ujarnya dalam satu temubual bersama media tempatan. 

2_ Lompat Naik Depan Kereta, Pura-Pura Dilanggar ~ Hati-Hati Taktik Baru Ini!

2_ Lompat Naik Depan Kereta, Pura-Pura Dilanggar ~ Hati-Hati Taktik Baru Ini!
2_ Lompat Naik Depan Kereta, Pura-Pura Dilanggar ~ Hati-Hati Taktik Baru Ini!

Hero Berbaju Merah Dicari

Dalam keadaan panik dan ketakutan, mangsa terus membunyikan hon. Nasib baik menyebelahinya apabila datang seorang lelaki berbaju merah yang datang ke arah kereta mangsa dan cuba menghalau lelaki warga asing tersebut. 

Lelaki berbaju merah itu membantu menarik warga asing itu turun daripada kenderaannya dan memberi isyarat kepada mangsa untuk segera beredar. 

kereta
kereta 1

“Selepas dia tarik lelaki itu, dia terus beri isyarat supaya saya segera beredar dan tak sempat nak bertemu bagi mengucapkan terima kasih kepadanya. Insya Allah selepas saya pulang dari kampung bertemu ibu bapa, saya mahu mencarinya,” katanya.

Mangsa juga sempat membuat laporan polis di balai berdekatan bagi mengelakkan sebarang isu kelak.

Kesimpulan

Kejadian ini adalah merupakan taktik yang banyak berlaku di beberapa negara luar. Pemangsa akan cuba membuatkan mangsa ‘melanggarnya’ untuk mendapatkan duit. 

Oleh itu, pastikan anda sentiasa memastikan kenderaan anda dikunci sebaik sahaja memasukinya. Jangan sesekali keluar daripada kenderaan anda sekiranya berada dalam situasi tersebut. Sekiranya perlu, sila hubungi polis untuk dapatkan bantuan segera. 

kereta 2

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU