Connect with us

SEMASA

Pemuda India Minat Lagu Nasyid Selepas Dengar Lagu ‘Pergi Tak Kembali’ – Siap Hafal Lirik!

Avatar of Admin NP

Published

on

Pemuda India Minat Lagu Nasyid

Pemuda India Minat Lagu Nasyid Selepas Dengar Lagu ‘Pergi Tak Kembali’ ~ Lagu-lagu Rabbani sememangnya cukup terkenal dalam kalangan rakyat Malaysia terutamanya masyarakat Muslim. 

Tidak dinafikan lagu-lagu yang dinyanyikan mempunyai mesej yang sarat dengan kebaikan dengan melodi yang indah. 

Namun, siapa sangka seorang pemuda India yang juga merupakan seorang pengguna Tik Tok juga turut tertarik dan akhirnya minat dengan lagu-lagu nasyid selepas pertama kali mendengar lagu  ‘Pergi Tak Kembali’  pada tahun 2005 yang lalu. 

Jom teruskan membaca untuk mengetahui kisah ini lebih lanjut. 

Pemuda India Minat Lagu Nasyid, Siap Hafal Lirik

Jay Thirackumar, seorang pengguna Tik Tok baru-baru ini tular setelah berkongsi video beliau menyanyikan lagu-lagu nasyid di akaunnya. 

Perkongsian tersebut berjaya menarik perhatian netizen dan ramai yang kagum melihat video nyanyian lagu nasyid beliau walaupun sebenarnya video tersebut dibuat hanya untuk suka-suka. Dengan pengikut seramai 18.4k, Jay juga suka berkongsi pelbagai jenis video di akaunnya.

Menurut beliau, antara lagu nasyid kegemarannya ialah daripada kumpulan Rabbani, Hijaz dan Raihan. 

Pemuda India tarik perhatian, nyanyi lagu nasyid siap hafal lirik!

Selain lagu nasyid yang dinyanyikan dengan lirik yang betul, tidak kurang juga ramai yang memuji kefasihan Bahasa Melayu yang dituturkan oleh Jay walaupun beliau berbangsa India. Memang lancar!

Pergi Karaoke Pun Pilih Lagu Nasyid!

“Sebenarnya motif saya muat naik video nyanyi tu secara suka-suka sahaja sebab lagu nasyid tu memang daripada dulu lagi saya sering nyanyi. Kalau pergi karaoke dengan kawan-kawan memang itulah lagu saya pilih. Masa dapat lagu nasyid memang semua senyap”, ujar beliau selamba. 

Dalam satu temubual bersama media tempatan Jay turut menyatakan bahawa setelah tular, ramai yang meminta beliau menyanyi pelbagai jenis lagu nasyid yang beliau sendiri kurang mengetahuinya. 

Namun, beliau menganggap inilah peluang untuk mempelajari lebih banyak lagi lagu nasyid yang ada. 

Pemuda India tarik perhatian, nyanyi lagu nasyid siap hafal lirik! | Malay News- Malaysian newspapers from Kuala Lumpur

“Saya minat nasyid ni sebab muziknya.  Lagu nasyid paling saya gemari adalah lagu Rabbani Pergi Tak Kembali sebab lagu tu saya pernah dengar semasa saya darjah enam semasa lawatan/program di sekolah dan dengar balik pada usia 17 tahun. Masa tu dengar dekat tempat tuisyen. Mulanya ingatkan lagu tu pasal perpisahan, selepas itu baru tahu lagu itu apa maksudnya.”

Pemuda India tarik perhatian, nyanyi lagu nasyid siap hafal lirik!

Terkejut Dapat Komen Penyanyi Asal, Rabbani

Dalam pada itu, Jay memberitahu dia terkejut apabila salah satu video nyanyiannya itu mendapat komen daripada penyanyi asal kumpulan tersebut iaitu Rabbani.

”Paling saya tak sangka apabila kumpulan asal iaitu Rabbani komen dekat video nyanyian saya dan saya terharu dan ucapkan terima kasih kepada mereka kerana hasilkan lagu terbaik sepanjang zaman,” ujarnya.

Jay juga tidak menyangka video nyanyian menjadi tular dan siap masuk dalam page-page Islamik dan media tempatan. 

@vijayvcn5190

Replying to @MellCataleya💋 Ni la lagu yang mula² saya dgr tahun 2005 dulu. Waktu tu ingat ni lagu perpisahan. Lps beberapa tahun baru tau mksd disebalik lagu ni. Sentiasa dekat di hati🤍 #nasyidmalaysia #rabbani #fyp

♬ original sound – Jay Thirackumar – Jay Thirackumar

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU