Connect with us

Keluarga

Ibu Hadiahkan Rotan Kepada Guru, Sempat Kongsikan Ayat “Deep” Agar Jangan Takut Didik Anak Guna Cara Orang Lama

Avatar of hannani juhari

Published

on

hadiahkan rotan kepada guru

Ibu Hadiahkan Rotan Kepada Guru, Sempat Kongsikan Ayat “Deep” Agar Jangan Takut Didik Anak Guna Cara Orang Lama

Kata orang-orang tua, sayangkan isteri tinggal-tinggalkan, sayangkan anak tangan-tangankan. Meletakkan rasa kasih sayang ibu bapa kepada anak tanpa ada garisan sempadan untuk mendidik demi kebaikan sememangnya bukanlah cara yang tepat untuk menjadikan mereka manusia yang berguna. Apa yang dilakukan oleh seorang ibu hadiahkan rotan kepada guru untuk memberikan didikan sepenuhnya anaknya di sekolah patut diikuti oleh kebanyakan ibu bapa.

Beri nasihat sampai naik bulu roma, ibu hadiahkan rotan kepada guru

Menerusi lima buah video yang dikongsikan oleh Tik Tok @uwais.2020 memaparkan sisi berbeza seorang ibu hadiahkan rotan kepada guru untuk anaknya. Keseluruhan video ini diambil semasa seorang ibu sedang duduk di sebuah bilik sambil memegang rotan di tangannya dan bercakap dengan penuh tegas serta bersemangat kepada seorang guru yang mengajar di sekolah. Anaknya pula sepanjang video dilihat berdiri di samping kanan ibunya sambil mendengarkan pesanan tersebut.

Video 1

“Ni saya serahkan anak saya kerana Allah dekat asrama. Ni rotan saya tuntut dekat ustaz, kalau ustaz tak sebat dia kerana Allah. Dia tak bangun solat, tak bertahajud, saya percaya kepada cikgu dan guru, rotanlah dia. Kalau rotan ini sampai sebabkan dia patah kaki atau patah tangan, itu kifarah dia. Tetapi sehingga dia mati, itu dah memang ajal fisabillah dia.”

hadiahkan rotan kepada guru

Video 2

“Anak yang kita hantar kerana Allah, ibaratnya dia sedang syahid ke jalan Allah. Sebab saya percaya, arwah mak saya pesan bahawa guru itu adalah penyambung aulia’ dan amanah Rasulullah SAW. Guru bukan jaga satu murid, tapi dia jaga ramai murid. Kita tak tau masalah dia apa. Kalau cikgu tu marah Iman, cikgu marah kerana Allah. Cikgu pukul kerana Allah.”

hadiahkan rotan kepada guru

Video 3

“Kalau cikgu tak buat, nanti akan disoal oleh Allah nak jawab ape. Perkataan ibu, Islam sebut sampai tiga kali. Kalau dekat akhirat nanti, tiga kali juga ibu kena bedal dengan Allah sebab tak jalankan amanah dengan betul. Jadi saya serahkan seratus peratus, cikgu didiklah macam nyawa cikgu didik dia. Ni rotan saya hadiahkan kepada guru. Saya nak ibu bapa dekat luar sana sedar, zaman sekarang akhir zaman.”

hadiahkan rotan kepada guru

Video 4

“Biar tak pandai menyanyi, tapi pandai mengaji. Biar tak pandai menjerit, tapi pandai jadi muazzin, Tak guna lahirkan anak semata-mata nak glamor, semata-mata nak bermegah. Kita lahirkan anak itu permulaan hidup akhirat kita.”

hadiahkan rotan kepada guru

Video 5

“Dulu orang lama didik anak lagi teruk. Tapi inilah hasilnya kita jadi orang yang berguna. Saya ikhlas, saya percaya pada cikgu. Saya cukup pantang ada orang perlekehkan guru sebab kerana dialah terlahirnya ramai insan-insan yang berguna dekat dunia ini.

hadiahkan rotan kepada guru

Video berkenaan turut dikonsikan oleh seorang pengguna Facebook Fairuz Fairuz dan mendapat banyak komen dan share dari para ibu bapa. Rata-rata ramai yang bersetuju dengan cara didikan seperti ini.

Hal ini kerana, ibu bapa percaya pada tindakan orang dulu yang berpesan “cikgu pukul jika anak mereka nakal dan degil” boleh menjadikan anak-anak “manusia” apabila besar nanti. Anak yang terlalu dimanjakan dari kecil, segala kemahuan dituruti tanpa ada komunikasi terlebih dahulu, dan tidak pernah diajar tentang disiplin diri kelak akan menimbulkan kesan yang tidak baik pada kehidupan mereka nanti.

Ibu di dalam video itu sebenarnya merupakan pelakon Siti Chubby yang pernah memegang watak dalam filem hebat seperti Adnan Sempit, Lagenda Budak Hostel, Cun, Bini-Biniku Gangster, dan banyak lagi. Budak lelaki dalam video berkenaan memang anaknya sendiri.

hadiahkan rotan kepada guru

Video viral ibu hadiahkan rotan kepada guru. Siapa sangka kerana berkat doa seorang ibu, dan didikan para guru itulah telah menjadikan budak lelaki tersebut terus giat mendalami ilmu agama Islam.

Intipati didikan zaman dulu dan sekarang sama sahaja, hanya pendekatan yang berbeza

Umumnya, dalam mendidik anak sama ada cara orang lama mendidik anak dengan orang sekarang mendidik anak tujuan mereka sama sahaja iaitu untuk menjadikan anak sebagai seorang manusia yang berguna.

Ibu bapa perlu menetapkan batasan pada sesuatu tingkah laku, bukan menurut kemahuan semahunya. Jangan mengharap anak akan menunjukkan sikap bersopan sekiranya dia tidak berpeluang mempelajari sikap demikian, hasil pemerhatiannya terhadap tingkah laku ibu bapanya sendiri.

Sumber: Tiktok @uwais.2020, Facebook Fairuz Fairuz

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU