Connect with us

SEMASA

Baru Tahun 1 Tapi Soalan Matematik Dah Susah Sangat, Cikgu Bela Pelajar Patutlah Ibu Bapa Pun Ramai Pening Kepala

Avatar of hannani juhari

Published

on

cikgu bela pelajar

Cikgu bela pelajar , itulah kata-kata yang keluar dari ibubapa murid-murid setelah melihat tindakan guru yang membela pelajarnya.Tidak dinafikan perbezaan silibus pembelajaran yang dibuat bagi setiap pelajar berbeza bagi dari peringkat umurnya, dan tahunnya. Malah ia juga amat berbeza dengan beberapa tahun yang lalu. Jika ada 5 orang anak dalam keluarga yang berbeza 4 tahun umur setiap orang. Boleh dikatakan mereka juga mengalami perubahan yang sedemikian. Skema jawapan subjek yang diajar di sekolah khususnya sekolah rendah dirasakan amat sukar berbanding zaman persekolahan yang lalu. Malah ada juga segelintir cikgu bela pelajar mengenai isu dan permasalahan ini berkenaan dengan skema jawapan untuk subjek berkenaan yang dikatakan terlalu tinggi aras soalannya.

Berani! Cikgu bela pelajar suarakan pendapatnya tentang skema jawapan

Cikgu bela pelajar, itulah dia Cikgu Mohd Fadli Salleh yang lantang bersuara untuk menyuarakan tentang kesukaran tahap pembelajaran soalan Matematik tahun satu sekarang. Menerusi perkongsiannya di Facebook, Cikgu Fadli yang juga merupakan guru Matematik memberitahu bahawa ramai sekali para ibu bapa meminta kepadanya untuk tunjuk ajar bagi menyelesaikan soalan Matematik berkenaan.

“Fuh, memang susah betul soalan tahun 1!” serunya.

Wajarlah jika selama ini cikgu bela pelajar memperjuangkan silibus yang didakwa tinggi dan padat bagi murid sekolah rendah.

cikgu bela pelajar

“Ini adalah lathan dalam buku Matematik Tahun 1. Ramai ibu bapa mesej dan beritahu aku bagaimana nak ajar anak soalan ni.”

“Susahkan? Lagi susah nak fahamkan budak usia 7 tahun. Tak hairan, ramai ibu bapa bagi tahu cikgu-cikgu Matematik anak mereka skip soalan ini.”

“Nak ajar tahap pemikiran budak usia 7 tahun nak bagi faham tu payah. Ajar senang. Memberi faham tu susah.”

“Tapi sejujurnya, jika anak-anak kuasai teknik ini, mereka dapat mengira dengan lebih pantas dan laju. Cuma masa mencemburui. Silibus banyak dan padat, masa mengajar sikit yakmat,” keluhnya mengenangkan nasib murid-murid sekolah rendah hari ini.

Cikgu bela pelajar seminggu 5 waktu untuk bagi murid faham

Untuk mengajar dan memberi kefaham yang betul kepada murid-murid Tahun 1, rata-rata cikgu memerlukan seminggu (5 waktu) untuk mengajarkan teknik pengiraan seperti ini sahaja. Jika difikirkan semula, ada berbelas lagi silibus yang perlu diajar dan dihabiskan. Sudahlah cikgu seperti perlu mengajar budak-budak secara “fast track” untuk mendalami ilmu pengiraan ini.

Mengulas lagi tentang permasalahan tersebut, bagi Cikgu Fadli sebagai cikgu mereka hanya mempunyai dua pilihan sahaja iaitu:

  • Silibus dapat dihabiskan, namun tidak memberi faham yang elok kepada murid setiap subtopik yang diajar.
  • Silibus tidak dapat dihabiskan sebab guru tumpu nak bagi faham setiap topik yang ada dalam buku teks.

Lantaran itu,  cikgu bela pelajar dengan cara memilih pilihan pertama dengan menghabiskan silibus secara laju. Silibus jika tidak habis itu juga akan memberi masalah kepada murid dan cikgu. Hal ini disebabkan setiap subtopik adalah sambungan kepada topik bagi tahun akan datang yang belum diajarkan. Dilemalah seorang guru antara kesungguhannya ikhlas mengajar anak bangsa dan desakan dari sistem pembelajaran itu sendiri.

Sebaiknya tambah masa mengajar Matematik untuk lebih faham

cikgu bela pelajar

Subjek Matematik bukanlah subjek pilihan tetapi subjek teras yang sangat penting dalam kehidupan seharian dan masa depan pelajar itu sendiri. Silibus Matematik sekolah rendah yang ada sekarang walaupun ramai yang merungut susah, tinggi, KBAT dan seumpamanya tetapi bagi Cikgu Fadli ini adalah silibus yang baik.

Dia sendiri tidak mahu silibus ini diundur semula kerana memandangkan silibus tersebut mengikut kepada keperluan zaman sekarang. Namun yang demikian, cadangan yang terbaik adalah untuk menambahkan masa mengajar subjek Matematik dari 5 waktu kepada 10 waktu seminggu.

10 waktu bersamaan dengan 5 jam waktu belajar. Sekiranya waktu ini ditambah, ramai cikgu Matametik mampu menghabiskan silibus dengan memberi kefahaman yang terbaik buat para pelajarnya.

Dalam sisi lain, untuk menambah masa mengajar subjek Matametik, subjek lain perlu dikurangkan masanya atau dimansuhkan terus. Cikgu Fadli berpendapat bagi murid Tahap 1, cukuplah sekadar 4 hingga 6 subjek teras dan tidak perlu sampai 10 hingga 13 subjek seperti sekarang ini.

cikgu bela pelajar

Pastikan murid tahun 1 ini betul-betul mahir dengan pengiraan, membaca, menulis, dan bahasa kedua (English). Apabila murid-murid ini sudah berganjak ke Tahun 2 atau berikutnya, barulah dibebankan mereka dengan tambahan subjek lain.

Dua pilihan atau cadangan yang ada:

  • Nak kekalkan silibus, boleh. Kurangkan subjek.
  • Nak kekalkan subjek, boleh. Rendahkan silibus.

Cikgu bela pelajar

Pilih salah satu darinya sahaja. Sekiranya tidak kita mungkin akan mengalami kegagalan dalam pendidikan anak bangsa ini sekali lagi. Suara ini adalah suara dari seorang guru yang ingin melihat anak-anak bangsa berjaya sebagai seorang manusia yang berpendidikan. Ibu bapa di rumah juga sangat menantikan kejayaan mereka. Lakukanlah perubahan ini dengan hati yang terbuka dengarkan suara mereka.

Sumber: Facebook Mohd Fadli Salleh

Trending

MAJALAH ILMU