Connect with us

SEMASA

Salah Siapa Wujudnya Jurang Gaji Pekerja? Dapat Gaji RM2,160 Jadi “Kuli Bangunan” Di Malaysia, Kalau CEO RM438,00

Avatar of hannani juhari

Published

on

jurang gaji pekerja

Salah Siapa Wujudnya Jurang Gaji Pekerja? Dapat Gaji RM2,160 Jadi “Kuli Bangunan” Di Malaysia, Kalau CEO RM438,00

Kerajaan mengumumkan kadar gaji minimum pekerja kepada RM1,500 menjadi topik hangat yang menyebabkan orang ramai tertanya-tanya mengenai kadar sebenar gaji yang ditawarkan di Malaysia mengikut sektor. Menurut Pengerusi Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM), Abdul Halim Husin, Malaysia hanya membelanjakan 25% daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebagai upah kepada pekerja. Selepas membuat perbandingan dengan negara-negara serantau, sekaligus ini bermaksud majikan di Malaysia antara yang paling “kedekut” di Asia Tenggara. Jurang gaji pekerja wujud dengan sangat perit untut diterima kerana ia memberi impak kepada kehidupan masyarakat setiap hari.

Jurang gaji pekerja antara pekerja dan CEO di sektor pembinaan

jurang gaji pekerja

Graf di atas adalah ringkasan dari laporan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Sekuriti bertajuk Pemantauan Urustadbir Korporat 2019 mengenai jurang gaji pekerja dan CEO dalam beberapa sektor di Malaysia. Sektor Pembinaan, Telekomunikasi dan Media serta Barangan Pengguna dan Perkhidmatan merupakan sektor yang mempunyai jurang gaji CEO dan pekerja paling tinggi di Malaysia.

Secara umumnya, CEO di Malaysia dibayar dengan angka 141 kali lebih tinggi berbanding pekerja biasa. Sedangkan CEO dalam sektor pembinaan memperoleh pendapatan 203 kali lebih banyak berbanding pekerja berdasarkan gaji penengah. Dalam kata lain, gaji per bulan CEO adalah sama dengan gaji pekerja yang perlu bekerja selama 16 tahun 11 bulan untuk memperoleh jumlah tersebut.

jurang gaji pekerja

Sungguhpun begitu, setiap CEO mempunyai kadar nishah gaji yang berbeza bergantung kepada sektor yang dia terlibat. Setakat ini, gaji penengah CEO paling tinggi sebenarnya terletak di dalam sektor telekomunikasi dan media dimana gaji penengah tahunan CEO pada sektor ini ialah RM7.98 juta setahun. Diikuti  CEO di dalam sektor perkhidmatan kewangan (RM6.23 juta), dan  sektor utiliti (RM5.64 juta) setahun.

Apa yang pasti, pekerja yang bekerja di Malaysia mempunyai tangga gaji yang lebih kecil berbanding pekerja di negara lain. Bayangkan setiap RM100 pendapatan negara, pekerja hanya memperoleh RM35.70.

Ini berdasarkan laporan tahunan 2018, yang menunjukkan bahawa pampasan pekerja di Malaysia hanyalah sebanyak 35.7 dari keselurhan pendapatan negara kita. Isu ini bukan baru tetapi sudah lama sejak 2016 lagi semenjak angka jurang gaji pekerja ini tidak berubah sama sekali.

Pampasan pekerja Malaysia masih rendah berbanding negara lain

Pampasan pekerja di Singapura adalah 39.7% manakala di negara maju lain seperti Korea Selatan dan Australia berada di paras yang lebih tinggi iaitu masing-masing pada 45.7% dan 47.1%. Dalam masa yang sama dari Laporan Bank Negara Malaysia (2018) menunjukkan bahawa pekerja di Malaysia dibayar rendah jika dibandingkan dengan negara-negara maju lain seperti Singapura, Amerika Syarikat, Jerman dan Australia.

jurang gaji pekerja

Mereka hanya dibayar $340 untuk setiap $1,000 pengeluaran yang dihasilkan. Sedangkan pekerja di negara-negara maju lain dibayar $510 untuk setiap $1,000 pengeluaran. Kesimpulannya, sebagai pekerja kita tidak dapat menerima gaji atau bayaran yang setimpal berbanding pekerja lain di negara mereka. Namun kita “menerima bulat-bulat” hanya untuk meneruskan kehidupan dan menghidupkan keluarga di rumah.

Impak kerja gaji ‘ciput” dan langkah mengatasi

Golongan muda khususnya sebagai penerus kepada pembangunan masa depan yang ketika ini sedang bergelut dengan masalah pekerjaan, ekonomi, dan sebagainya perlu kita fikirkan. Mereka sedang berusaha untuk menaikkan taraf diri namun dengan situasi yang sedemikian rupa apa yang mereka dapati adalah sebahagian golongan ini terus gagal untuk menaikkan taraf diri.

Sudahlah faktor penawaran dan permintaan industri pekerjaan semakin berkurang, inikan pula mereka perlu berhadapan lagi dengan isu jurang gaji pekerja yang tidak berkesudahan.

Bagi mengatasi masalah ini, pihak yang berkenaan boleh melakukan beberapa usaha seperti:

  • wajib syarikat tersenarai untuk mendedahkan gaji penengah pekerja dan CEO di dalam laporan tahunan.
  • kerajaan boleh menghadkan gaji CEO berdasarkan gaji penengah pekerja di syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

Polisi yang dicadangkan ini bukanlah baru dan kedengaran pelik. Mungkin pelik bagi kita di Malaysia tetapi tidak di negara luar. Hal ini kerana pada tahun 2009, kerajaan China telah memperkenalkan dasar terhadap syarikat milik negara dengan memastikan CEO tidak memperoleh gaji 10 kali lebih tinggi berbanding mana-mana pekerja di dalam mana-mana sektor yang ada dalam ekonomi negara.

Sumber: Ekonomi Rakyat

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU