Connect with us

Kisah

Guru Sebak Murid Jalan Seret Kaki, Rupa-Rupanya Ini Yang Terjadi…

Avatar of hannani juhari

Published

on

guru sebak murid jalan seret kaki

Guru Sebak Murid Jalan Seret Kaki, Rupa-Rupanya Ini Yang Terjadi…

Tidak semua insan yang dikurniakan nikmat kehidupan di dunia ini juga diberikan kecukupan dalam memiliki sesuatu. Ada orang diberikan kekayaan dan kemewahan, tetapi belum juga diberikan cahaya mata. Ada orang dianugerahkan cahaya mata yang sangat ramai, tetapi serba kekurangan dan daif. Setiap orang yang dipertemukan kepada kita di dunia ini mempunyai tujuannya yang tertentu. Allah tidak akan sesekali menetapkan sesuatu takdir tanpa kebaikan buat diri kita sendiri. Kisah guru sebak murid jalan seret kaki di sekolah ini mungkin perkongsian yang kita jarang dengar dari kaca mata seorang guru.

“Kasut besar ustaz, pakai kasut abang sekolah menengah,” guru sebak murid jalan seret kaki

guru sebak murid jalan seret kaki

Kisah ini diceritakan ketika sesi persekolah 2019 oleh seorang Guru Pendidikan Islam sekolah rendah di Sungai Petani, Kedah, Mohd Nasir Mohd Zain. Guru sebak murid jalan seret kaki apabila dia sendiri ternampak muridnya di Tahun 3 terpaksa pegang seluar sekolah lusuh di sebelah tangan agar tidak jatuh.

“Awat jalan tak angkat kaki,” tanya Ustaz Nasir.

“Kasut besar ustaz,” jawab murid itu.

“Kasut siapa awak pakai ni?”

“Kasut abang sekolah menengah,” jawabnya penuh naif.

“Awat pegang seluar pulak?”

“Takut terjatuh seluar abang,” emosi masing-masing mula terjentik rasa sayu.

Guru tersebut ada juga memaklumkan bahawa kasut yang dipakai murid itu memang sangat besar sehingga boleh masuk tiga lagi jari ke dalamnya. Manakala seluarnya pula memang sudah lusuh dan besar sampai kena sangkutkan cangkuk di bahagian tali tempat letak tali pinggang.

Ketika semua murid lain di usianya yang masih kecil itu seronok dengan kelengkapan baru untuk memulakan sesi persekolahan, sebaliknya murid ini masih terpaksa menggunakan barang-barang bekas milik adik beradiknya.

Kelengkapan itu sudah lusuh, saiznya juga juah lebih besar dari saiz tubuhnya. Bayangkan bagaimana seorang kanak-kanak berumur 9 tahun memakai pakaian milik abangnya yang sudah 6 tahun meninggalkan zaman persekolahan rendah.

guru sebak murid jalan seret kaki

Kadang-kadang bawa 50 sen, kadang tak bawa duit langsung

Sebelum ini Ustaz Nasir pernah mengajar abang kepada murid tersebut. Selalu juga dia bertanya sama ada abangnya membawa duit ke sekolah atau tidak. Biasanya dia akan tambah seringgit dua untuk bekalan abang murid itu. Namun ada kalanya hanya bawa lima kupang (50 sen) dan kadang kala tidak bawa duit langsung.

Kehidupan keluarga mereka memang susah. Kini abang murid itu sudah enam tahun meninggalkan sekolah rendah dan adiknya juga senasib yang sama.

Beli semua kelengakapan sekolah yang baru

Kerana sikap prihatin seorang guru kepada muridnya, Ustaz Nasir mengambil keputusan meminta izin dengan guru besar untuk membawa keluar murid berkenaan.

“Saya panggil dia dan terus bawa ke Kepala Batas. Saya belikan dia semua yang baru. Dalam kereta saya tengok di senyum, dia gembira,” katanya.

Rasa kagumnya kepada semangat kental murid itu yang tidak malu datang menimba ilmu ke sekolah dengan keadaan daif dan serba kekurangan patut dicontohi. Mungkin umurnya masih kecil dan tidak berapa endah mengenai pandangan orang sekeliling.

Tetapi bila masuk darjah 4, 5, 6 nanti pasti dia ada perasaan malu dan lebih sensitif dengan sekeliling. Bila malu, murid ini jadi tidak bersemangat untuk ke sekolah. Bila tidak ke sekolah, masa depan generasi ini akan hancur.

“Itu yang saya fikir. Sekarang bila darjah tiga memang dia tak ada perasaan malu kalau kawan-kawan ejek dia. Tapi bila usia dah makin meningkat dia dah tahu erti malu sebenar,” kongsi Ustaz Nasir.

Hampir 20 tahun mengajar, berbagai kisah duka dan gembira dihadapi

guru sebak murid jalan seret kaki

Ustaz Nasir menyifatkan murid tersebut sebagai seorang yang berdisiplin dan rajin di sekolah. Jadi dengan bantuan ini sememangnya dia berharap agar murid berkenaan lebih bersemangat dan bermotivasi lagi untuk belajar.

Menurut guru ini lagi, pengalaman hampir 20 tahun bergelar pendidik sudah banyak kali dia jumpa dengan keluarga murid yang serba kekurangan seperti ini tetapi kes murid berkenaan agak istimewa sikit kerana semangatnya itu.

Semoga kisah ini menjadi inspirasi buat generasi muda dan murid-murid di luar sana untuk tidak sesekali menjadikan kekurangan diri dan hidup sebagai halangan untuk berjaya.

Sumber: Facebook Mohd Nasir Mohd Zain

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU