Connect with us

SEMASA

Bapa Menetap Di Luar Negara Kongsi Silibus Tahun 1 Di US, Memang Tak Masuk Akal Betul Cara “Diorang” Ajar Murid

Avatar of hannani juhari

Published

on

silibus tahun 1 di us

Sejak akhir-akhir ini heboh tentang isu bebanan silibus subjek Matematik bagi budak Tahun 1 di sekolah rendah Malaysia. Bila seorang cikgu bersuarakan pendapatan dan cadangannya, barulah ibu bapa dan pihak yang lain turut bersetuju dan menyokong untuk didengari rintihan mereka ini. Ada yang beranggapan silibus Tahun 1 yang diajarkan hari ini sangat sukar melebihi kemampuan umur murid itu sendiri. Lantaran itu, seorang bapa telah kongsi silibus Tahun 1 di US hasil dari pengalamannya sendiri menetap di negara tersebut.

Mak ayah mengeluh nak ajar anak, rupanya silibus Tahun 1 di US “kacang” je

silibus tahun 1 di us

Keinginan mak ayah untuk lihat anak-anak mereka berjaya dalam pelajaran adalah satu harapan yang terlalu diinginkan. Mak ayah sanggup berkorban masa untuk hantar anak-anak ke sekolah, bekerja untuk menampung keperluan sekolah mereka, dan pelbagai lagi bentuk pengorbanan yang lain. Namun yang demikian, oleh kerana silibus pembelajaran yang begitu menguji minda, mereka turut mengeluh kerana sukar memahamkan anak-anak di rumah apabila mengajar mereka. Seorang bapa yang menetap di US ada memuat naik sesuatu yang memeranjatkan semua orang mengenai silibus Tahun 1 di US.

Dengan kapsyen, “Silbus Grade 1 USA macam level tadika Malaysia” ramai yang memberi komen dan pandangan masing-masing. Saif Suhairi, bapa yang kini bermastuatin di US menunjukkan perbezaan yang ketara antara silibus Matematik Tahun 1 di US dan silibus Matematik Tahun 1 di Malaysia.

silibus tahun 1 di us

Katanya, “Murid Darjah 1 di Malaysia sudah dikehendaki untuk menghafal sifir 6. Sedangkan anaknya yang Grade 1 USA baru mengenali nombor seperti budak 4 tahun tadika.”

Bunyinya macam pembelajaran di negara maju itu agak perlahan dari yang lain. Murid Grade 1 hanya diajar untuk berkenalan dengan nombor dan huruf sahaja. Namun demikian, sistem pembelajaran di US mempunyai dua jenis iaitu middle school dan high school yang mana membolehkan murid mendapat tempoh masa pembelajaran yang berbeza dan lebih panjang mengikut peringkat umur.

Barangkali pada peringkat umur sekolah rendah, mereka diberikan kebebasan untuk mengaplikasi cara belajar sambil bermain. Walaupun bermain tetapicara kesemuanya membawa kepada asas pembelajaran dalam bentuk yang lebih menarik perhatian kanak-kanak di usia demikian.

Tak perlu bawa beg berat, laptop Dell dapat seorang satu

Selain daripada itu, murid sekolah di US juga tidak perlu membawa buku balik ke rumah. Ini bermakna tiadalah juga isu beg berat sampai sakit bahu murid hendak usung ke sana ke mari. Apa yang mereka praktikkan adalah tinggalkan sahaja segala kelengkapan belajar di dalam meja.

Yang dibawa balik selalunya laptop Dell yang diberikan percuma bagi setiap orang, file kerja, atau kerja rumah yang perlu disiapkan. Ada sesetengah cikgu yang akan meminta murid bawa pulang hasil pembelajaran hari tersebut untuk ditunjukkan kepasa ibu bapa tetapi itu hanyalah sekadar beberapa helai kertas aktiviti.

Bilangan murid memang tidak ramai jadi mudah cikgu nak ajar

silibus tahun 1 di us

Di samping itu, bilangan murid yang biasa dalam sesebuah kelas hanyalah sekitar 20 hingga 25 orang pelajar. Dalam masa yang sama setiap kelas mempunyai seorang cikgu dan pembantu untuk mengajar.

Cara ini membolehkan pembelajaran berjalan dengan lancar tanpa gangguan. Dalam masa yang sama cikgu dan murid juga lebih fokus dan mudah faham akan sesuatu subjek yang diajarkan. Apabila ini berlaku, siapa yang untung? Sudah tentulah ibu bapa sendiri kerana boleh memantau perkembangan anak-anak mereka dalam pelajaran.

Walau bagaimanapun menurut Saif Suhairi lagi, sebagai rakyat Malaysia yang bangga akan tanah airnya sendiri apabila dia duduk di Malaysia dia akan pilih pada satu sistem pembelajaran yang berkesan untuk anak-anak. Dia juga ada meluahkan kekecewaannya akan nasib sistem pendidikan yang kian berubah seiringnya pertukaran kerajaan, menteri, atau sebagainya.

Ini sama sekali tidak memberikan manfaat yang baik untuk generasi akan datang khususnya anak bangsa kita sendiri. Isu ini perlu diambil serius oleh kerana generasi muda inilah yang akan menjadi pelapis kepada generasi sekarang dalam memartabatkan Malaysia dan memegang tampuk pemerintahan suatu masa nanti.

Sumber: Facebook Saif Suhairi

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU