Connect with us

Kisah

Dorongan Dan Berkat Doa Dari Arwah Ibu Membuatkan Ustaz Ebit Lew Cekal Untuk Melakukan amal kebajikan

Avatar of majalahilmu

Published

on

Dorongan Dan Berkat Doa Dari Arwah Ibu Membuatkan Ustaz Ebit Lew Cekal Untuk Melakukan amal kebajikan

Dorongan Dan Berkat Doa Dari Arwah Ibu Membuatkan Ustaz Ebit Lew Cekal Untuk Melakukan amal kebajikan

Seorang yang kita kenali sebagai pendakwah bebas dan usahawan yang terkenal dengan suka menolong orang, Ustaz Ebit Lew luahkan bahawa dia tidak akan berada pada kedudukan di hari ini apabila tidak disebabkan dari doa arwah ibundanya itu.

Mengambil temubual dengan Awani, dia telah menjelaskan bahawa ibunya lah yang selalu baginya semangat untuk pendakwah berusia 37 tahun itu terus kuat dan teguh di jalan yang benar suatu ketika beliau berasa kecewa dengan dunia ini.

Mak buat pembakar semangat baginya

ebitlew 1026367222480630531910218870626141920305987n e1614857227885

“Dia akan selalu cakap, ‘Tak apalah nak, biar orang buat pada kita jangan kita buat pada orang. Kan Allah tahu, Dia nampak. Nanti Dia bagi pahala’,” luah Ebit Lew kepada pihak Awani dengan sayu.

Kini, Ebit Lew telah berjaya dan dikenali ramai dengan kerja-kerja amal baktinya, bahkan diangkat sebagai Tokoh Maal Hijrah 2020. Bagaimanapun, dia menyatakan betapa indahnya jika semua kejayaannya itu dapat dikongsi dengan ibunya.

“Selalu kalau cuti sekolah pada November dan Disember, saya akan berada jauh (mengikut kumpulan amal dan dakwah). Jadi saya akan ‘call’ mak saya, dan dia akan cakap ‘Ebit, selamat hari lahir. Mak sayang Ebit’.

“Sekarang dia sudah tiada, dan saya rindu suara itu.” katanya lagi.

Pengasas Pertubuhan Kasih Umat Malaysia itu mengakui, kadangkala dia hilang semangat untuk terus berjuang dan berasa lebih baik menjalani kehidupan biasa bersama anak dan isteri di rumah.

Namun, semangat ibunya menjadi pendorong dirinya terus bangun untuk tetap berbakti kepada agama dan negara.

“Jadi saya cakap ‘Ya Allah, kalau ada pahala untuk apa sahaja yang saya buat hari ini, saya nak hadiahkan buat mak saya. Apa orang nak cakap takkan memberhentikan saya, insya-Allah, daripada apa yang saya buat.

“Dialah hadiah paling mahal daripada segala wang ringgit segala harta dalam dunia,” jelas Ebit Lew, mengakhiri temubual.

117609140 3464445593585661 5537414017289853137 o e1614857296164

Tonton video penuh:

Majalah ilmu: Buat baik dengan semua orang adalah suatu perkara yang baik di sisi Allah. Kita juga telah di syorkan untuk membuat baik kepada orang. Rezeki yang Allah bagi juga ada juga terselit rezeki orang lain. Allah memberi kita rezeki yang banyak kerana Allah mahu menguji kita bagaimana kita menggunakan rezeki kita di dunia ini untuk di jalan Allah. Jadi marilah sama-sama kita membantu orang yang lebih memerlukan dari kita. Semoga dengan perkara baik yang kita lakukan itu mendapat redha Allah SWT. Aamiin.

Sumber: Awani (Israr Khalid) / Ohmymedia

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Majalah Ilmu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU