Connect with us

Kisah

Seorang Banduan Berjaya Khatam Quran 160 Kali Sepanjang 20 Tahun Jalani Hukuman Di Penjara

Avatar of majalahilmu

Published

on

Seorang Banduan Berjaya Khatam Quran 160 Kali Sepanjang 20 Tahun Jalani Hukuman Di Penjara

Seorang Banduan Berjaya Khatam Quran 160 Kali Sepanjang 20 Tahun Jalani Hukuman Di Penjara

Semua manusia di dalam dunia ini tidak pernah terlepas dari kesilapan. Semua manusia itu tidak ada yang sempurna. Manusia memang tidak akan pernah lari daripada berbuat kesilapan. Namun Allah itu maha penyayang, pemurah dan pengasih, tidak kiralah seburuk mana pun kita di masa silam, jika betul-betul nekad untuk berubah kearah kebaikan dan bertaubat maka pintu keampunan itu masih terbuka lebar dan luas buat semua hambaNya.

Dengan seperti kisah seorang individu banduan ini, ia yang hanya mahu dikenali sebagai Awie, berusia 49 tahun, telah menggunakan waktunya di penjara bagi mendekatkan diri dengan pencipta.

Individu yang bernama Awie yang telah dijatuhkan hukuman penjara sepanjang hayat atas kesalahan melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong ketika menyertai pergerakan Al-Ma’unah pada 2000.

Tersilap langkah, hadapi hukuman penjara sepanjang hayat

Dia yang ditemui di penjara Marang, mengakui menyertai Pertubuhan Seni Ilmu Dalam Al-Ma’unah pada Disember 1999, dengan niat mahu mendalami ilmu agama dan perubatan Islam pada awalnya.

Akan tetapi, dia tidak menyangka tindakannya memasuki kumpulan tersebut telah menjerumuskan dirinya di dalam kegiatan membawa kepada keganasan.

marangalhafiz1 1559802422

Hanya ibadah membuatkan hati tenang

Terpaksa menerima hakikat perlu menghabiskan sisa-sisa hidup di penjara, Awie berkata amalan agama sahaja yang boleh membuatkan hatinya tenang dan menerima segala takdir yang ditetapkan Allah dengan hati yang terbuka.

“Pada mulanya tertekan juga sehingga boleh menjadi gila cuma bernasib baik kerana masih mengamal agama, solat dan membaca al-Quran…”

khatam15ap 1586925108

Khatam Quran 120 kali sepanjang jalani hukuman

Selama 20 tahun menjalani hukuman penjara, Awie telah berjaya khatam Al-Quran sebanyak 160 kali. Malah, apabila tiba bulan Ramadan, dia telah khatam hampir tiga kali.

“Di penjara saya hanya menghabiskan masa dengan menjalani aktiviti mengukir kayu dan beribadat…”

Screenshot 2020 05 19 at 4.02.19 PM

Bagaimana pun, jauh di sudut hati Awie, dia mengharapkan pengampunan daripada Yang di-Pertuan Agong dan majlis pengampunan, agar dia dapat hidup bebas dan dapat kembali ke pangkuan keluarganya.

“Sekarang sudah berusia 49 tahun dan jika dibebaskan masih sempat untuk membina kehidupan sendiri termasuk berumah tangga…”

Semoga satu hari nanti ada sinar baru buat saudara Awie, diharapkan Awie terus istiqamah dan janga pernah berhenti berdoa kepada yang Maha Esa.

Majalah ilmu: Jadikanlah Alquran itu sebagai pegangan hidup. Sentiasalah membaca Alquran pada setiap hari. Insyallah hati akan tenang dan lembut dan juga dengan izin Allah hati kita tidak akan mudah di hasut untuk berbuat kemungkaran yang dilarang oleh Allah SWT. Alquran juga adalah peneman kita dialam kubur nanti jika sesiapa yang membacanya ketika masih di dunia. Marilah sama-sama kita setiasa mengamalkan membaca Alquran semoga diberkati oleh Allah SWT.

Sumber : Berita Harian / Ohmymedia

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Majalah Ilmu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU