Connect with us

AGAMA

Ulama Besar Sheikh Niamatullah Khalil Ibrahim Yurt dari Turki telah kembali kepada Rahmatullah, Syeikh mahir lebih daripada 10 bahasa, telah berdakwah di 55 negara dan 30,000 ribu orang telah memeluk Agama Islam kerana dakwahnya

Avatar of kidin

Published

on

ibwonvf

Ulama Besar Sheikh Niamatullah Khalil Ibrahim Yurt dari Turki telah kembali kepada Rahmatullah, Syeikh mahir lebih daripada 10 bahasa, telah berdakwah di 55 negara dan 30,000 ribu orang telah memeluk Agama Islam kerana dakwahnya

Telah kembali kepada Rahmatullah Ulama Besar sekali lagi Alim a Waliyullah iaitu Sheikh Niamatullah Khalil Ibrahim Yurt seorang Ulama dari Turki yang meninggal dunia pada Jumaat, 30 Julai 2021.

Screenshot 32 1

Banyak jasa dan pengorbanan beliau sepanjang hidupnya banyak dibelanjakan untuk kebajikan ummah, terutamanya umat Islam jepun, China dan Rusia.

Syeikh juga mahir dalam lebih daripada 10 bahasa dan telah berdakwah di dunia (55 negara), dilaporkan bahawa lebih daripada 30,000 ribu orang telah memeluk Agama Islam kerana dakwahnya.

Screenshot 33 1

Syeikh juga telah dinamakan sebagai pendakwah paling baik di Jepun dan pada tahun 1981 kerajaan China telah membenarkan permintaan syeikh untuk mengagihkan 40,000,000,000 naskhah al-Quran kepada rakyat di beijing pada masa itu. Syeikh berdoa untuk iman.
Ameenn..

اللهُمَّ اغْفِرْ لَه وَارْحَمْه وَعَافِه وَاعْفُ عَنْه، وَأَكْرِمْ نُزُلَه، وَوَسِّعْ مُدْخَلَه، وَاغْسِلْه، بِالْمَاءِ وَالثَّلْجِ وَالْبَرَدِ، وَنَقِّه مِنَ الْخَطَايَا كَمَا نَقَّيْتَ الثَّوْبَ الْأَبْيَضَ مِنَ الدَّنَسِ، وَأَبْدِلْه دَارًا خَيْرًا مِنْ دَارِه، وَأَهْلًا خَيْرًا مِنْ أَهْلِه، وَزَوْجًا خَيْرًا مِنْ زَوْجِه، وَأَدْخِلْه الْجَنَّةَ وَأَعِذْه مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ وَ مِنْ عَذَابِ النَّارِ
آمــــــــــــــــــين يا رب العالمين.

Maklumat daripada Faqir Muhammad

Shaykh Niametullah Khalil Ibrahim Yurt meninggal dunia hari ini di Turki, إنا لله وإنا إليي راجعون Syeikh mengembara ke 55 negara untuk tujuan Dakwah dan 30,000 orang menerima Islam di tangannya.

Beliau fasih dalam lebih daripada 10 bahasa dan membina banyak masjid; di Jepun beliau dianggap sebagai Da’i teratas dan pada tahun 1981 kerajaan China memberinya kebenaran untuk mengedarkan 40,000 Al-Quran kepada orang-orang di jalan-jalan Beijing.

Beliau juga melawat Siberia dan bahagian lain di Rusia dan akan memberikan Dawah kepada orang ramai apabila cuaca adalah 40 di bawah sifar.

Screenshot 34 1

Screenshot 35 1

Sumber: Faqir Muhammad/LoverUlamaAkhirat

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU