Connect with us

Kisah

“Mak Su, Cukup Tak Duit Ni Nak Beli Baju Kurung Ibu Dengan Tudung?” Taubat Ibu Kerana Doa Anak Soleh Sebelum Meninggal, Makna Kasih Sayang Yang Luar Biasa

Avatar of hannani juhari

Published

on

taubat ibu kerana doa anak

“Mak Su, Cukup Tak Duit Ni Nak Beli Baju Kurung Ibu Dengan Tudung?” Taubat Ibu Kerana Doa Anak Soleh Sebelum Meninggal, Makna Kasih Sayang Yang Luar Biasa

Selalu kita sering dengar ajaibnya doa seorang ibu untuk anak. Doa yang tiada hijab, dan terus dimakbulkan oleh Allah SWT. Namun, teguran Allah hadir dari tempat yang tidak disangka-sangka. Kadang kala hanya dengan melihat, hati kita boleh terjentik untuk berubah. Rasa menyesal yang hadir secara tiba-tiba, tanpa kita sedar mengapa atau untuk apa? Taubat ibu kerana doa anak soleh ini akan membawa anda pada makna sebuah cinta yang luar biasa.

Sempat kumpul duit belikan tudung & baju kurung, taubat ibu kerana doa anak

taubat ibu kerana doa anak

Kisah benar taubat ibu kerana doa anak ini diceritakan oleh Ustaz Amir Muttakin lalu ditulis dan dimuat naik di laman Facebook Safiudin Abdul Advis. Ketika itu, Ustaz Amir mendapat tugas memandikan dua orang jenazah. Kedua-duanya jenazah yang masih sangat muda tetapi takdir Allah membawa mereka meninggalkan dunia ini secepat itu. Jenazah pertama adalah seorang bayi keguguran dan hanya baru berusia 6 bulan tetapi sudah cukup sifatnya. Manakala jenazah kedua, seorang anak kecil yang berusia 11 tahun.

Jenazah kedua ini cukup istimewa kerana ada kisah disebaliknya sebelum dia menghembuskan nafas terakhir. Siapa sangka umur yang muda tetapi sudah melalui banyak perkara yang berat dan memang tidak seindah kanak-kanak lain diusianya. Dia merupakan anak yatim yang kehilangan kasih seorang bapa. Selepas kejadian itu, dia menumpang kasih ibu, mak saudara, dan dua adik perempuan yang masih kecil.

Bapanya sudah meninggal kira-kira empat tahun lalu. Berkongsi cerita dari mak saudaranya berkata beberapa hari sebelum kanak-kanak tersebut meninggal dunia kerana demam panas, arwah asyik mengira duit raya yang dia dapat.

Kerana terlalu asyik mengira sehingga dalam tidak sedar arwah telah mengira lima kali dalam sehari berulang-ulang kali sehingga perbuatannya itu disedari oleh mak saudaranya. Pelik dengan perbuatan itu, mak saudaranya lantas bertanya,

“Abang nak beli apa dengan duit tu?”

Soalan yang ditanya malah mendapat pertanyaan kembali.

”Mak Su, cukup tak duit ni nak beli baju kurung ibu dengan tudung?”

Mak saudaranya bertanya, ”Kenapa?”

Anak kecil ini menjawab, “Dia takut kalau dia mati, tapi ibunya tidak menutup aurat dan tidak berhijab sedangkan dia anak lelaki sulung.”

Dengan serta merta mengalir air mata mak saudaranya sejurus mendengar jawapan tersebut. Tidak pernah menyangka kanak-kanak seumur itu sudah mempunyai rasa tanggungjawab. Dia rela memikul amanah yang cukup besar di bahunya.

Tinggalkan beberapa keping duit dan nota buat ibu

taubat ibu kerana doa anak

Allah menjemputnya dengan penuh kemuliaan. Hari di mana arwah meninggal, anak kecil itu ada meninggalkan beberapa keping duit hasil tabungan duit rayanya dan sekeping nota untuk ibu tercinta.

“Ibu ku sayang, duit yang along tinggalkan ini untuk ibu. Ibu gunalah untuk beli baju kurung yang tidak terbelah.

Along harap sangat ibu beli dan pakai tudung. Bukan tudung yang nampak rambut, tapi
hanya nampak wajah ibu yang cantik sahaja.

Along sayang ibu, along tak nak ibu masuk neraka. Ustazah kata, kalau tak tutup aurat nanti kepala dibakar.

Along tak nak ibu dibakar api neraka. Along sayangkan ibu dan family kita. Sayang Ibu. Along.”

taubat ibu kerana doa anak

Malu kami pada mu anak. Jika di usia sebegitu, takutnya kamu pada bahang api neraka sedangkan kamu meninggal dalam keadaan putih bersih dari noda dosa.

Kemuliaan buatmu anak. Bergembiralah kamu di syurga nan abadi bersama mereka yang beriman. Semoga Allahyarham Along Muhammad Fiqry diterima segala amal kebaikannya dan ditempatkan di kalangan hamba Nya yang soleh.

Al-Fatihah…

Sumber: Facebook Safiudin Abdul Advis

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU