Connect with us

Kisah

Taki Takazawa, Bekas G4ngster Y4kuza Jepun Kini Menjadi Imam Di Masjid Besar Jepun

Avatar of kidin

Published

on

egwrdhrrf

Taki Takazawa, Bekas G4ngster Y4kuza Jepun Kini Menjadi Imam Di Masjid Besar Jepun

Yakuza (やくざ atau ) atau g0kudō (極道) ialah nama-nama sindiket terancang di Jepun. Pertubuhan ini sering juga dipanggil m4fia Jepun. Mualaf dari Jepun bernama Taki Takazawa ini ternyata merupakan bekas artis tatu y4kuza di Jepun.

XX2

Dahulu ahli Y4kuza, kini lelaki ini menjadi imam besar di Jepun

Lelaki yang penuh dengan tatu di badannya itu telah melalui proses menjadi lebih baik apabila dia memeluk Islam. Sebelum ini, Takazawa berbangga dengan gaya rambutnya dan sentiasa berlengan pendek sambil mempamerkan tatu.

XX1

Siapa sangka, lelaki panjang dan bertatu ini adalah imam sebuah masjid di Jepun

Islam telah mengubah hidupnya menjadi lebih baik. Gaya rambutnya ditukar kepada pendek dan kini ditutup dengan serban. Semua tatu masih ada tetapi ditutup dengan lengan panjang.

Dia mengiktiraf Islam secara tidak sengaja di kawasan Shibuya. Takazawa melihat seseorang berkulit putih dan berjanggut. Dia juga memakai baju putih dan serban.

XX3

“Orang itu memberi saya sekeping kertas dan meminta saya membaca ayat itu bersamanya,” katanya seperti dilaporkan laman web islamicmovement.orang.

Selepas mengucapkan dua kalimah syahadat Takazawa menukar namanya kepada Syeikh Abdullah Taqy Takazawa. Takazawa sebelum memeluk Islam telah mempelajari pelbagai agama.

Video) Daripada G4ngster Y4kuza Bertatu, kini lelaki ini menjadi imam sebuah masjid di Jepun

Akhirnya Takazawa menemui identitinya selepas memeluk Islam. Selepas menjadi mualaf, Takazawa melakukan dakwahnya. Takazawa menunaikan haji di Mekah atas jemputan kerajaan Arab Saudi pada tahun 2008 .

Kemudian Takazawa menyambung pelajarannya dalam bahasa Arab. Semasa pengajiannya Takazawa berdakwah tentang Islam dan mendapat biasiswa.Selepas belajar dalam bahasa Arab, Takazawa dilantik menjadi Imam di sebuah masjid di kawasan Kabukicho, Tokyo.

Nama Takazawa menjadi terkenal dan dia menjadi salah seorang daripada lima imam masjid-masjid besar di Jepun.

Sumber: http://www.kupang-ku.com/nzdigital

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU