Connect with us

Kisah

Misteri Harta Yamashita, Harta Karun Yang Tertanam Dalam Terowong Bawah Tanah Dan Gua Di Hutan Filipina

Avatar of kidin

Published

on

iquwfcheqiv

Misteri Harta Yamashita, Harta Karun Yang Tertanam Dalam Terowong Bawah Tanah Dan Gua Di Hutan Filipina

Jepun menakluk seluruh Asia dalam Perang Dunia Kedua. Misteri harta Yamashita dipercayai tertanam dalam terowong yang mempunyai sebatian bawah tanah dan gua di hutan dalam Filipina.

Menurut lagenda, tentera Jepun telah merampas dan mengumpulkan banyak khazanah berharga dan menumpukan banyak usaha dan masa untuk membawanya kembali ke Jepun.

Filipina adalah negara yang ditakluki Jepun dengan lokasi strategik yang digunakan oleh tentera Jepun untuk mengumpul semua harta yang disita dan dikutip di Filipina sebelum didepositkan ke pelabuhan untuk dibawa ke Jepun.

Malangnya, Jepun telah mengalami kekalahan dalam Perang Dunia Kedua dan tentera Amerika telah membuat jalan di seluruh Asia dengan menenggelamkan banyak kapal Jepun di Lautan Pasifik dan Laut China Selatan.

Jeneral Tomoyuki Yamashita telah diberi misi untuk menghentikan dan menyembunyikan rampasan tentera Jepun.

Pihak berkuasa Jepun telah memutuskan untuk meninggalkan rampasan yang masih di Filipina dan mengarahkan Jeneral Tomoyuki Yamashita untuk merancang dan menguruskan semua harta itu.

Dengan membangun terowongan dan menemukan gua terpencil untuk menyembunyikan semua jongkong emas dan harta berharga lainnya yang masih tersembunyi.

Tentera Jepun dan tawanan perang yang biasanya dikerah untuk membina terowong kemudian diarahkan untuk mengalihkan semua barang rampasan ke dalam gua di Filipina.

Setelah semua emas dan harta berharga dipindahkan ke sana, pintu masuk ditutupi dengan bom untuk penutup yang rapi dan disegel.

Semua tentera dan buruh paksa yang dikerah untuk memindahkan barang rampasan biasanya dibiarkan terperangkap dan ma’ti dengan harta yang tersembunyi apabila bom diletupkan.

Jenderal Yamashita terlihat di lokasi terakhir penyembunyian emas dan harta berharga.

Pada akhir Perang Dunia Kedua, tentera Bersekutu dan Filipina telah mengarahkan Tentera Jepun untuk menarik diri.

Dan meninggalkan beberapa lokasi yang tidak diungkapkan untuk menyembunyikan harta karun dan emas yang disebut Yamashita Treasure atau dikenal sebagai Yamashita Gold.

Pada tahun 1971, seorang pria bernama Rogelio Roxas mengaku telah menemukan harta yamashita.

Pada tahun 1988, seorang pemburu harta karun Filipina bernama Rogelio Roxas telah memfailkan saman terhadap bekas Presiden Filipina Ferdinand Marcos dan isterinya Imelda Marcos kerana melakukan pelanggaran dan pelanggaran hak asasi manusia.

Roxas mendakwa dia dan pasukannya telah menemui dan membuka sebuah gua yang tertanam di tanah kerajaan berhampiran Bandar Baguio.

Di dalam gua itu tersembunyi beberapa senapang bayonet, pedang samurai, radio dan rangka manusia berpakaian tentera Jepun.

Mereka juga menemukan patung Buddha emas 24 karat setinggi 3 kaki dan beberapa susunan peti.

Roxas berkata dia telah membuka saIah satu peti itu dan menjumpai ia dipenuhi dengan jongkong emas.

Roxas mendakwa dia telah menutup kembali gua itu dan membawa puIang patung Buddha emas dan satu peti berisi 24 jongkong emas.

Roxas merancang untuk menjuI patung Buddha emas itu dan menggunakan wangnya untuk menyewa beberapa buah lori dan peralatan untuk membawa keluar kesemua harta yang dijumpai itu.

Malangnya Roxas telah membuat satu kesilapan besar yang agak merugikan.

Berita tentang penemuan harta oleh Roxas telah sampai ke pengetahuan diktator Filipina, Ferdinand Marcos yang telah menghantar tenteranya ke rumah Roxas dengan mengeledah dan merampas patung Buddha emas dan kesemua 24 jongkong emas tersebut.

Roxas telah ditangkap dan diseksa oleh pengawal peribadi Marcos yang mahukan lebih maklumat dan lokasi persembunyian Harta Karun Yamashita.

Roxas telah dipenjarakan dan selepas dibebaskan, dia telah meninggaI dunia pada tahun 1993.

Pada tahun 1996, keluarga Rogelio Roxas telah menang dalam samannya ke atas Marcos.

Anak lelaki Roxas, Henry berkongsi dengan mengatakan yang perbicaraan itu menerangkan bagaimana mendiang bapanya telah mengembara dan menjejaki Harta Karun Yamashita.

Selama lebih 50 tahun, beribu pemburu harta karun dari seluruh dunia telah menjejaki Harta Karun Yamashita di seluruh Filipina.

Di media sosial sebuah video yang dipercayai diambil oleh saIah seorang pemburu harta karun.

Dilihat pemburu harta karun itu sedang meneliti beberapa jongkong emas yang tersusun di dalam sebuah gua yang dipenuhi bom dan periuk api.

Pemburu harta karun ini mendakwa mereka telah menemui emas yang dipercayai milik Jeneral Yamashita .

Ini membuktikan yang Iagenda Harta Karun Yamashita itu adalah benar dan lokasi persembunyian harta itu sememangnya berada di beberapa tempat di seluruh Filipina.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU