Connect with us

Kisah

Lelaki Nigeria Cipta Dapur Guna Air, Tanpa Guna Gas Dan Kerosene

Avatar of kidin

Published

on

bdshgir

Lelaki Nigeria Cipta Dapur Guna Air, Tanpa Guna Gas Dan Kerosene

Seorang lelaki warga Nigeria, Hadi Usman, 67, yang menetap di kawasan Jekadafari, negeri Gombe dilaporkan mencipta dapur memasak tanpa gas atau minyak tanah dalam menghasilkan api untuk memasak yang boleh berfungsi dengan hanya menggunakan air.

Menurut media tempatan, juruteknik elektronik itu berjaya menghasilkan inovasi berkenaan kerana ingin memberikan subsidi kepada kos penggunaan gas dan minyak tanah.

Lelaki yang pernah memasang pemancar radio serta mengendalikan stesen radio komuniti suatu masa dulu itu mahu institusi-institusi berkaitan membantu mempatenkan hasil inovasinya.

Beliau juga mahu wujudkan kerjasama dalam memastikan ia dihasilkan secara besar-besaran.

“Saya berharap institusi berkaitan boleh menyokong ke arah mempatenkan projek ini untuk pengeluaran besar-besaran. Ini bagi membantu mereka tanpa perlu membeli gas atau minyak tanah untuk memasak tetapi hanya dengan menggunakan air,’’ kata Hadi.

Lelaki Nigeria yang lebih mesra dengan nama ringkasnya Chinnah berharap agar inovasinya akan membantu lebih ramai manusia.

Menurut Wothappen, syarikatnya yang bernama Terraoak akan mengeluarkan dapur tanpa asap tersebut dalam skala besar dalam mengurangkan an.caman pema.nasan gl0bal.

Sebanyak 1,000 daripada dapur tersebut akan diedarkan kepada petani-petani di pedalaman Kenya.

Tidak hanya itu, dapur tanpa asap tersebut akan diberi penambahan ciri di mana ia boleh menukarkan haba kepada tenaga elektrik dan boleh digunakan untuk mengecas telefon.

Walaupun Chinnah mempunyai ijazah dalam sains komputer, pengalamannya semasa konferens Clint0n Gl0bal Initiative di Miami memberi impak dalam kerjayanya sebagai pereka cipta.

Chinnah juga mempunyai keinginan kuat dalam bidang keusahawanan yang mendorongnya kepada usaha lain yang memberi impak positif kepada masyarakat.

Beliau juga mahukan agar kisah ini menjadi inspirasi kepada semua manusia di seluruh dunia dan mencabar semangat usahawan dalam diri mereka.

Lihat video :

Sumber : [Kosmo] [Legit] [Wothappen]

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU