Connect with us

Kisah

Sheikh Nimatullah Khalil Ibrahim Yurt meninggal dunia di Bandar Turki Istanbul, Seorang Ulama Besar Yang Membangunkan Lebih 400 Masjid Dan Mengislamkan Lebih 100 Ribu Orang Adalah Suatu Kehilangan Besar

Avatar of kidin

Published

on

kuyfkytd

Sheikh Nimatullah Khalil Ibrahim Yurt meninggal dunia di Bandar Turki Istanbul, Seorang Ulama Besar Yang Membangunkan Lebih 400 Masjid Dan Mengislamkan Lebih 100 Ribu Orang Adalah Suatu Kehilangan Besar

Nematullah, yang meninggal dunia pada usia 90 tahun akibat kegagalan jantung semasa menerima rawatan di sebuah hospital Istanbul. Selepas hidup penuh dengan kerja, dakwah, dan usaha untuk menyebarkan Islam.

Sheikh Nimatullah Khalil Ibrahim Yurt mening’gal dunia di Bandar Turki Istanbul 31 Julai, 2021. Sumbangan beliau adalah melalui aktiviti advokasi dan bimbingannya kepada penukaran agama ribuan orang kepada agama Islam di Eropah dan Jepun.

Salah seorang pengguna media sosial dari malaysia berkata, Ya Allah Menerima khabar duka kembalinya ke Rahmatullah Al-Allamah Sheikh Niamatullah Khalil Ibrahim Yurt di Istanbul,

R10 300x169 1

Turki. Tokoh Da’i yang telah berkunjung ke 55 buah negara untuk menyebarkan dakwah Islam. Lebih drpd 100 ribu orang telah memeluk Islam melalui beliau. Satu Kehilangan yang amat besar buat ummah..

Al-Fatihah ✍️

Beliau menghabiskan hidupnya menyebarkan Islam di banyak negara di dunia, terutamanya Jepun, di mana lebih daripada 100,000 orang memeluk Islam.

Beribu-ribu mengambil bahagian dalam pengebumiannya yang bermula dari Masjid Al-Fateh, timur Istanbul, dan bergerak ke arah kawasan Sultan Eyup, di mana beliau dikebumikan di tanah perkuburan tempatan.

R9 193x300 1

Nimatullah Ibrahim Yurt, yang dikenali sebagai “Nimatullah Khoja,” dilahirkan pada tahun 1931 di wilayah Tashuva di negeri Turki Amasya (utara), dengan ibu bapanya, Ibrahim dan Hatun Yurt.

R11 300x189 1

Pada usia muda, Nematullah mula mengambil bahagian bersama bapanya dalam sesi ulama, manakala kakaknya Fatima mula mengajar Al-Quran dalam kursus yang dianjurkan untuk tujuan ini di negeri Amasya.

Beliau bekerja sebagai muezzin di Masjid “Sultan Ahmed” di Istanbul pada tahun 1955 dan berkhidmat sebagai timbalan imam terkenal Muhammed Okotje,

(Kunnli Muhammed Effendi) dan Seyyed Shafik Arwasi, sebelum berpindah ke Mekah bersama bapanya, yang pada masa itu bersara dari Jawatan Presiden.

R13 300x169 1

Nimatullah Khoja, yang bercakap 6 bahasa, berjaya mengagihkan 20,000 naskhah Al-Qur’an di China pada tahun 1981, dan melawat lebih daripada 50 negara sepanjang hidupnya,

yang dikhaskan untuk menyebarkan Islam. Beliau juga membuka beratus-ratus masjid di bahagian-bahagian yang berbeza di dunia.

R14 300x158 2

Omar Farooq Ojaqzadeh, rakan Nematullah Khoja, memberitahu Agensi Anadolu bahawa mendiang pendakwah itu bercakap bahasa Turki, Arab, Parsi,

Urdu, Jepun dan Inggeris, supaya dia dapat memanggil Islam dan berkomunikasi dengan penceramahnya dengan mudah.

Beliau menambah, “Nimatullah Khoja mahu menyampaikan Islam ke tahap yang paling besar, dan menyampaikan seruan ini kepada semua rakyat di dunia.

Dia berasa sedih dan berkata: Bagaimana saya akan melihat wajah Nabi pada hari Kebangkitan? Saya terpaksa menyampaikan seruan Islam kepada semua rakyat dunia.”

Antara Kebaikan Sepanjang Hidup Beliau

Ujaqzadeh menjelaskan nimatullah Khoja berjaya membina 401 masjid dan surau di Jepun melalui usaha luar biasa yang dilakukannya di negara ini.

Beliau juga berjaya muncul di beberapa saluran televisyen di Jepun dan menjadi punca kepada lebih 100,000 orang memeluk Islam.

Beliau juga berjaya memberikan sesi dakwah Islam di mana sahaja beliau pergi, dan beratus-ratus ulama yang digunakan untuk melancong ke negara tempat beliau tinggal supaya mereka dapat menghadiri sesi tersebut.

Pendakwah itu mempunyai kad kecil di mana beliau menulis “la ilaha illa allah Mohamed rasoul Allah,” kerana beliau menterjemahkannya ke dalam sembilan bahasa. Dia memberikan kad-kad ini kepada semua orang yang dia temui.

Apabila membaca kad, orang akan bertanya tentang apa yang ditulis dan perjalanan siasatan, penyelidikan dan penemuan Islam bermula. Ini adalah salah satu cara Sheikh untuk menggalakkan orang ramai memeluk Islam.

R12 300x213 2

Kematian Beliau

Nematullah Khoja menjalani pembedahan di Hospital Latihan dan Penyelidikan Umraniye di Istanbul, akibat kegagalan jantung, namun di sebalik kesungguhan keadaan kesihatannya, beliau tidak berhenti memberi pengajaran kepada pelajarnya di Masjid Sari Yer di Istanbul.

Enam bulan yang lalu, kesihatannya merosot, dan dia dipindahkan ke Hospital Günkelkoy di Istanbul, di mana dia menjalani pemeriksaan tahap rawatan yang panjang, sebelum dia meninggal dunia di hospital pada Sabtu, 31 Julai.

Solat jenazah diadakan ke atas mayatnya di Masjid Al-Fateh, di hadapan pengebumiannya di perkuburan Sultan Eyup.

Dunia Islam telah kehilangan seorang pendakwah yang hebat yang menumpukan seluruh hidupnya menukarkan orang kepada Islam dari seluruh dunia. Seruannya kepada Islam dan kata-katanya akan kekal selamanya.

Sumber ; Sosial Media, Viral Today Post dan www.alestiklal.net

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU