Connect with us

Kisah

Sembilan tahun gadis ini hidup bergantung kerusi roda, namun semuanya berubah apabilah kerusi rodanya dicvri ketika menunaikan umrah, hikma sejak kejadian itu, Yaya tidak lagi memerlukannya, kaki kiri Yaya yang selama ini lum’puh, sudah makin berfungsi

Avatar of kidin

Published

on

Sembilan tahun gadis ini hidup bergantung kerusi roda, namun semuanya berubah apabilah kerusi rodanya dicvri ketika menunaikan umrah, hikma sejak kejadian itu, Yaya tidak lagi memerlukannya, kaki kiri Yaya yang selama ini lum’puh, sudah makin berfungsi

Hampir sembilan tahun gadis ini hidup bergantung kerusi roda, namun kini daripada lvmpuh disebabkan ketidakupayaan kaki kiri, Haziqah Nurul Huda Harun, 23, sudah boleh berdiri dan menggunakan tongkat untuk bergerak. Semuanya berubah selepas 12 hari dia berada di Makkah untuk menunaikan umrah.

Katanya, ins1den ketika mengerjakan umrah bersama ibu bapanya, Rohana Latif, 55, dan Harun Che Muda, 64, pada 10 hingga 21 Disember beberapa tahun lalu sangat meninggalkan kesan, malah mengubah hidupnya 100 peratus.

“Saya j4tuh terlentang ketika di hadapan pintu masuk Masjidil Haram dan kerusi roda saya juga dicvri ketika mengerjakan tawaf”.

“Tetapi Allah maha mengetahui, ins1den itu bukanlah mus1bah sebaliknya anugerah Allah kerana sejak kejadian itu, kaki kiri Yaya (panggilan manjanya) yang selama ini lvmpuh, sudah makin berfungsi,”katanya.

Gadis itu yang dikenali sebagai usahawan kuih bakul halal, lvmpuh selepas dij4ngkiti kvman ketika berusia 15 tahun dan kerusi roda sudah menjadi alat bantu wajib untuknya bergerak.

yaya2 1577779687 1

“Sembilan tahun Yaya hidup bergantung kepada kerusi roda tetapi sejak kerusi roda h1lang di Makkah, Yaya tidak lagi memerlukannya. Pada mulanya ralat juga apabila kerusi roda yang diletakkan di tempat letak peralatan itu, h1lang selepas selesai mengerjakan tawaf.

“Tetapi sekarang, sangat bersyukur kerana hilangnya ia mendorong Yaya bergerak tanpa menggunakan peralatan itu lagi. Yaya hanya menggunakan tongkat sepanjang berada di Mekah dan sekarang lebih selesa bertongkat,” katanya.

Haziqah Nurul Huda menganggap hikmah kehilangan kerusi roda dan ja tuh di hadapan pintu Masjidil Haram sebagai terlalu besar untuk insan kerdil sepertinya.

“Memang sangat s4kit akibat terja tvh hingga Yaya d3mam tetapi, hikmahnya Allah kembalikan kaki kiri Yaya dan ia semakin berfungsi dengan baik.

“Doktor juga terkejut dengan perkembangan drastik ini dan harapan Yaya untuk berjalan seperti biasa sangat cerah selepas ini,” katanya.

Berikutan saiz kaki kirinya kecil berbanding kanan, katanya, dia perlu menjalani beberapa siri fisioterapi dan yakin perubahan positif sedikit demi sedikit..

Terlalu banyak du gaan yang dilalui sepanjang 2019. Du gaan daripada orang sekeliling, du gaan dalam perniagaan dan tahap kesihatan Yaya yang tidak menentu. Tetapi rupanya Allah ingin anugerahkan sesuatu yang istimewa kepada Yaya menjelang 2020.

“Berkat kesabaran dan doa yang tidak putus-putus, selain sentiasa bersangka baik terhadap ketentuan Allah, akhirnya impian Yaya untuk kembali pulih bakal menjadi kenyataan pada 2020,” katanya.

yaya 1577779685 1

Menurutnya, impiannya untuk memakai gaun indah dan berdiri juga tertunai selepas menerima Anugerah Inspirasi Kehormat CEO 2019 di Putrajaya, sebelum ini.

Haziqah Nurul Huda mula dikenali selepas mengusahakan perniagaan kuih bakul atau ‘Nian Gao’ yang menjadi makanan wajib bagi kaum Cina setiap kali menjelang perayaan Tahun Baru Cina.

Kegigihan gadis OKU itu melayakkannya menerima Anugerah Tokoh Orang Kurang Upaya (Perempuan) pada majlis sambutan Maal Hijrah 1440 Hijrah/2018 peringkat Terengganu.

Sumber: suaraviral.org

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU