Connect with us

Keluarga

Satu Keluarga Baru Islam, Dihalau Dari Rumah Keluarga Apabila Dapat tahu Yang Mereka Sekeluarga Dah Memeluk Islam

Avatar of kidin

Published

on

7fgh98hj

Satu Keluarga Baru Islam, Dihalau Dari Rumah Keluarga Apabila Dapat tahu Yang Mereka Sekeluarga Dah Memeluk Islam

Ramai orang bukan Islam memeluk agama Islam. Keadaan ini mungkin bukan hanya berlaku di Malaysia, malah di seluruh dunia termasuk Eropah dan Amerika Syarikat. Statistik saudara baru yang memeluk Islam meningkat dari sehari ke sehari dan Malaysia tidak ketinggalan hebatnya dengan banyak badan kerajaan serta bukan kerajaan membantu kerajaan ke arah penghayatan agama Islam.

Pertukaran agama seorang bukan Islam kepada Islam adalah satu penghijrahan memberi kesan besar kepada orang yang memeluk Islam itu sendiri dan keluarganya. Keluarga bersikap terbuka akan reda dan menghormati keputusan orang yang memeluk Islam itu tetapi ada juga keluarga tidak dapat menerima hakikat bahawa saudara mereka mendapat hidayah Allah SWT.

Golongan ini akan melakukan apa saja bagi mengembalikan saudara mereka kepada agama asal. Memeluk Islam memerlukan pengkajian teliti, keimanan yang jitu dan boleh dimantapkan sehingga mencapai tahap tidak dapat digugat.

Berdasarkan nas, kita akan dapati bahawa ada beberapa kejadian pada zaman Rasulullah SAW yang memberi gambaran bahawa seseorang yang memeluk Islam itu boleh memilih untuk mengisytiharkannya secara terang-terangan tanpa sebarang ketakutan.

Kisah Saidina Umar yang mengisytiharkan pengIslaman di hadapan ketua kabilah Quraisy umpamanya adalah contoh bahawa seseorang itu boleh mengisytiharkan keIslaman serta memberitahu sanak saudara mereka.

Mereka hanya mampu merenung sinis Saidina Umar tanpa dapat mencederakannya kerana akur siapakah Saidina Umar, sifat dan kekuatannya. Disebabkan itulah orang lain menjadi berani untuk mengisytiharkan pengIslaman mereka.

Namun ada juga beberapa kejadian keIslaman seseorang itu tidak dimaklumkan kepada keluarga mereka atas sebab tertentu.

Berita yang tular di media sosial yang dimuatnaik oleh pemilik FB : Intan Maziah :

Capture 203

Allah temukan dengan satu keluarga baru lslam, mereka di halau dari rumah keluarga apabila dapat tahu yang mereka sekeluarga dah memeluk lslam.

49948994 551023512040789 7830418906157154304 n

Jom Lihat Juga Apa Kata netizen :

Capture 204

Sumber : Intan Maziah via https://depalmasp.com/

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU