Connect with us

Kisah

Ratusan Duit Syiling Emas Telah Dijumpai Oleh Sorang Remaja Di Tempat Penggalian Di Isr4el, Sebanyak 425 Syiling Emas Berusia 1,100 Dalam Satu Tembikar Di Zaman Kekhalifahan Abbasiyah Ditemui

Avatar of kidin

Published

on

wdvhwd

Ratusan Duit Syiling Emas Telah Dijumpai Oleh Sorang Remaja Di Tempat Penggalian Di Isr4el, Sebanyak 425 Syiling Emas Berusia 1,100 Dalam Satu Tembikar Di Zaman Kekhalifahan Abbasiyah Ditemui

Emas berusia ribuan tahun seberat 845 gram dijumpai di sebuah kawasan yang dulunya merupakan bagian dari kekhalifahan Abbasiyah. Ratusan duit syiling emas dijumpai oleh remaja Israel yang menjadi sukarelawan di tempat penggalian di Isr4el. Sebanyak 425 syiling emas berusia 1,100 ditemui dalam satu tembikar.

Pakar mengatakan nilainya cukup untuk membeli rumah mewah semasa pemerintahan Khilafah Abbasiyah. Pada masa lalu pemilik meletakkannya di salah satu periuk dan menguburkannya di tanah, yang masih misteri ialah siapa pemilik duit syiling itu dan mengapa dia tidak mengambil duit syiling emas itu.

“Orang yang mengubvrkan harta ini 1,100 tahun yang lalu, mesti berharap suatu hari harta ini akan diambil. Sebenarnya, tembikar ini ditanam dengan paku, dengan harapan tembikar itu tidak berubah tempatnya, ”kata pengarah penggalian dari Lembaga Antikuiti Israel, Liat Nadav-Ziv dan Elie Haddad.

Nadav-Ziv dan Haddad menggambarkan menemui beratus-ratus syiling emas, termasuk sangat jarang. “Kami hampir tidak pernah menemui syiling seperti ini dalam penggalian arkeologi, kerana emas sangat berharga dan logam ini mula dicetak semula secara turun temurun,” kata Nadav-Ziv dan Haddad.

Remaja yang mencari harta karun, Oz Cohen, mengatakan, “Itu luar biasa. Saya menggali dan melihat apa yang kelihatan seperti daun nipis. Ketika saya melihat lebih dekat, ternyata duit syiling emas. ”

Robert Kool, seorang ahli koin, mengatakan selain ratusan syiling emas, potongan emas yang lebih kecil juga dijumpai, yang mungkin telah digunakan sebagai “perubahan”.

Dia menambahkan salah satu duit syiling yang dijumpai dicetak di Constantinople (sekarang Istanbul) semasa era Kaisar Byzantine Theopilos.

Menurut Kool, ini adalah salah satu bukti fizikal persaingan antara kedua kerajaan. Kekhalifahan Abbasiyah muncul sebagai kekuatan menggantikan dinasti Umayyah pada tahun 750.

Pusat khalifah berada di Baghdad, yang kini menjadi ibu kota Iraq. Era keemasan dicapai, antara lain, ketika Khalifah Harun al-Rashid berkuasa pada tahun 786-809. Era kekhalifahan Abbasiyah berakhir setelah pencerobohan Mongol pada tahun 1258.

SUMBER: REUTERS via islampos via kongsiinfo.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU