Connect with us

AGAMA

Punca Dan Cara Elak Kerap Ditindih Ketika Tidur, Kenapa J1n Syait4n Sangat Suka Mengganggu Manusia?

Avatar of kidin

Published

on

EWDGVD

Punca Dan Cara Elak Kerap Ditindih Ketika Tidur, Kenapa J1n Syait4n Sangat Suka Mengganggu Manusia?

Bila rasa ditindih, tenangkan fikiran, jangan panic ,setkan dalam kepala anggap biasa-biasa aje. Ada beberapa tips untuk anda:

1. Tarik nafas sedalamnya dan tahan nafas beberapa saat sambil zikir dalam hati Allah sebanyak2nya, kemudian hembuskan perlahan2. Ulang beberapa kali.

2. Azan sekuat-kuatnya dalam hati, sehingga anda melepaskan suara azan dimulut.

3. Membaca ayat kursi atau apa-apa surah yang terlintas dikepala. Baca didalam hati.

4. Cuba gerakkan ibu jari perlahan2 sehingga anda mampu menggerakkan keseluruhannya.
5. ubah posisi tidur.

f1 8 300x202 1

Cara mengelakkan ditindih.

1. Kibas tilam sebelum tidur

2. Menjaga kebersihan bilik/tempat tidur

3. Menjaga kebersihan jasad dan rohani sebelum tidur,
(berwuduk, zikir, mengaji sebelum tidur)

4. membaca 3 qul tiup ditangan dan sapu keseluruh tubuh

5. membaca ayat kursi sebelum tidur

6. Istighfar

7. Bismillah 21 kali

8. tidur dilambung kanan

Insha-Allah ikhtiar.

Mandi bogel antara 14 perkara jadi punca jin dekati manusia

Artikel kali ini kita akan lihat pula sebab-sebab kenapa j1n gemar mengganggu manusia sama ada bayi, remaja, orang tua, muda, lelaki dan wanita.

Jahat sungguh j1n atau syait4n ni. Sebab tu Allah dah isytiharkan bahawa j1n syait4n itu adalah musuh utama manusia.

Tetapi malangnya ada sebahagian manusia yang bertuhankan j1n syait4n dan meminta pertolongan dan perlindungan daripada mereka.

Lebih jah4t lagi menggunakan j1n syait4n untuk merosakk4n manusia lain atau perniagaan mereka dengan menghantar sant4u kepada orang lain kerana has4d dengk1 yang kesum4t dalam hati mereka.

Jadi, kenapa j1n syait4n sangat suka mengganggu manusia?

Mesti ada sebabnya. Sebelum itu kita perlu tahu bahawa memang kerja j1n syait4n dan dia telah bersump4h dengan Allah akan menganggu, menyesatkan manusia, menyuruh melakukan perkara yang dimurk4i Allah.

1. Boleh jadi j1n jatuh cinta kepada manusia

J1n betina akan masuk ke dalam badan manusia lelaki dan j1n jantan akan masuk ke dalam badan manusia perempuan. Kenapa dia boleh jatuh cinta? kerana ada kesamaan antara aktiviti atau perlakuan manusia yang menyerupai perlakuan j1n seperti bersolek seperti j1n, berpakaian seperti j1n menggunakan topeng-topeng seperti j1n syait4n dan sebagainya.

J1n akan mudah merasuk dalam diri manusia terutama bagi mereka yang lemah semangat.

Sebab tu Nabi Muhammad SAW menyarankan supaya kita menutup aurat. Nabi SAW juga melarang kita mandi telanj4ng kerana bimbang j1n berkenan dan jatuh cinta dengan manusia. Terdapat satu k3s di mana remaja perempuan ini cantik dan dia dimasuki j1n. Apabila disuruh keluar dari badan, jin tu tak mahu keluar dan wanita itu menangis teresak- esak. Katanya: “Kalau aku keluar nanti remaja ni akan kahwin dengan manusia.”

Tapi akhirnya dia keluar dan dinasihatkan supaya memeluk Islam dan kahwin dengan j1n muslimah. Mana boleh j1n kahwin dengan manusia!

2. Orang yang selalu melakukan perkara syir1k kepada Allah

Golongan yang suka melakukan perbuatan syir1k akan didekati j1n. Antara perbuatan syir1k itu seperti suka membuat ramalan, melakukan amalan dan kepercayaan yang membawa kepada terjadinya syir1k atau menyekutukan Allah.

3. J1n keturunan atau kita panggil j1n sak4

J1n ini diwarisi oleh datuk nenek seseorang dan apabila datuk dah sakit atau meningg4l, j1n itu akan cari pengganti badan keluarga yang lain.

Bukan setiap orang yang akan dimasukinya tetapi j1n pun ada kriteria orang yang akan dipilihnya. Iaitu yang ada kesamaan perlakuan seperti j1n. Contohnya jika seseorang itu panas bar4n, selalu mar4h , terlalu sed1h, depres1, jarang baca al- Quran, mal4s solat, berpakaian seks1 dan suka mendengar muzik har4m dan sebagainya.

Minggu lepas Alhamdulillah dengan izin Allah saya keluarkan j1n sak4 dari seseorang yang diwarisi oleh datuknya. Asalnya datuknya bela j1n itu dengan memberi makan buah-buahan dan memuj4nya. Nauzubillah amalan syir1k kepada Allah. Datuknya sak1t kemudian j1n itu dipindahkan kepada emaknya.

Hati-hati berjumpa bomoh kerana ada diantaranya menggunakan j1n sebagai pendamping.

Emask dandan ayahnya pun turut sakit, disuruh buang emaknya cakap sayang kat j1n tu. Astaghfirullah! Apabila cucunya sendiri diganggu dan dah masuk dalam badan dia barulah jumpa saya. Alhamdulillah akhirnya j1n sak4 tu dikeluarkan dari badan dengan izin Allah.

Akibat gangguan j1n itu, si cucu tadi mengalami kesak1tan setiap kali mendengar azan, mendengar bacaan al-Quran, ketika mengambil wuduk dan ketika bersolat.

4. J1n rasa disak1ti

Sebab tu nabi SAW menegah kita kenc1ng atau buang a1r besar dalam lubang-lubang atas tanah, atau atas tulang-tulang yang mana ini merupakan makanan mereka. Ataupun boleh jadi kita tinggal di lokasi kediaman j1n.

Pernah berlaku dalam rumah saya sendiri yang menjadi tempat tinggal keluarga j1n. Sebab tu sebenarnya kita kena periksa dahulu kalau nak sewa atau beli rumah.

5. J1n zal1m

Memang terdapat dalam kalangan j1n perangai mereka macam gengst3r iaitu kerjanya buat jah4t je terhadap manusia. Anak saya bulan lepas eks1den kereta dipulasnya stering kereta dan langg4r dua batang pokok sehingga tumbang pokok tu. Anak saya alhafiz (hafal al-Quran) pun diganggunya. Tapi dia tak ada apa-apa kecederaan kerana Allah menjaganya, 30 juzuk ayat Allah di dalam dadanya.

6. J1n yang dikirim ahli sih1r, dukun, pawang, bomoh

Sama ada melalui makanan, minuman, ditanam di rumah kita dan sebagainya yang kita namakan sant4u. Ni sangat banyak berlaku dalam masyarakat kita dek kerana has4d dengk1 yang amat tinggi dengan cara berjumpa bomoh dan santau menggunakan khidmat j1n. Nauzubillah!

7. R1tual pengisian ilmu h1tam dan tenaga dalam

Ada pelajar diploma saya satu masa dia balik kampung pada cuti semester dan menyertai pertandingan silat. Maka gurunya masukkan dua ekor j1n dalam badan dia supaya kuat dan akhirnya dia menang pertandingan tu.

Tapi apabila dia balik ke kolej, pelajar tadi selalu mengganggu orang dan setiap kali nak exam dia akan elakkan diri selain kerap sak1t merac4u-rac4u sehingga tak boleh nak jawab peperiksaan.

Ini menunjukkan j1n akan gagalkan manusia dari pembelajaran dan ilmu yang dicari. Akhirnya terpaksa menangguh tiga semester dan akhirnya gag4l tamatkan diplomanya.

8. Menyimpan barangan lama atau barang purba

Barang-barang lama atau purba sering dikaitkan mempunyai j1n kerana ia dipercayai d1puja suatu ketika dahulu.

Memiliki benda pusaka yang dimasukkan j1n seperti keris lama, batu akik, kepala lembu, rusa atau kambing yang disangkuk di dinding. Benda ni mengundang j1n. Semalam saya berhenti solat di satu surau R&R dan terlihat kedai barang antik. Ada pakcik bercakap dengan saya katanya dia ada beli keris lama dan berjumpa dengan seorang ustaz dan katanya keris tu ada penunggunya ni. Terkejut dia!

9. Jumpa dukun atau bomoh

Sering mendatangi dukun, bomoh, pawang yang menggunakan khidmat j1n syait4n. Kemungkinan besar seseorang itu akan dimasuki j1n. Upacara mandi bunga pun akan menyebabkan j1n dimasukkan dalam badan kita supaya nampak cantik dan sebagainya.

10. Jiwa kosong

Sering melakukan maks1at mendengar lagu dan muzik haram dan tidak ada benteng pertahanan dari j1n malahan mengundang makhluk itu. Perokok juga akan didampingi j1n kerana bukan dia sahaja yang menghirup asap rokok kerana asap itu adalah makanan j1n.

11. Berasa t4kut

Sering berasa t4kut yang teramat atau terlalu sed1h, lalai atau sering mar4h. Sebab mar4h adalah senjat4 taj4m j1n sya1tan dalam merosakkan manusia.

12. Masuk dalam badan kerana ‘ainul hasad’

J1n masuk ke dalam badan kita kerana “ainul hasad”. J1n itu dari orang yang hasad dengk1 kepada kita atas pelbagai sebab seperti kita lebih kaya dari dia, lebih senang, lebih pandai, lebih cantik dari dia dan dia mempunyai j1n maka j1nnya akan masuk ke dalam badan kita ketika dia memandang kita dengan penuh kedengk1an, has4d, mar4h, c3mburu dan benc1. Sebab tu kita jangan menunjukkan kelebihan kita dengan niat yang salah dan kita tidak ada penbentengnya.

13. Amalan salah

Melakukan amalan yang menyalahi sunnah seperti bepuasa putih selama 7 hari berturut-turut disertai dengan buka puasa bersama nasi putih dan makan nasi putih dengan tujuan untuk mendapat kekebalan tertentu.

Membaca ayat al-Quran dengan cara terbalik atau menukar ayat-ayat Quran dan sebagainya. Ia tidak pernah dilakukan oleh Nabi SAW bahkan ia mendatang kemurkaan Allah dan disukai oleh jin syaitan.

Secara umumnya jika kita tidak melakukan sebab-sebab di atas insyaAllah kita akan dijauhi dari gangguan j1n sya1tan tetapi kalau dah ada gangguan maka kita masti halau atau buangkan j1n tu.

Sebarang pertanyaan boleh whatsapp ustaz di 011-1144 8987 untuk memohon kesembuhan dari Allah dari gangguan j1n dari badan, rumah, kenderaan, pejabat dan sebagainya.

Dengan izin Allah, insyaAllah, Allah akan berikan kesembuhan. Kita hendaklah yakin bahawa Allah berfirman: “Dan kami turunkan al-Quran sebagai ubat kesembuhan dan rahmat bagi orang-orang yang beriman” – [al-Isra’:82].

Sumber:iMuslimNetwork

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU