Connect with us

Kisah

Pengasas Kelab Kebajikan Asnaf Kelantan, sempat memasak juadah berbuka puasa kepada 1,000 asnaf sebelum meninggaI dunia pada 13 Ramadan hari Jumaat, arwh disembahyangkan dengan kehadiran lebih 5,000 orang

Avatar of kidin

Published

on

8ufidnb

Pengasas Kelab Kebajikan Asnaf Kelantan, sempat memasak juadah berbuka puasa kepada 1,000 asnaf sebelum meninggaI dunia pada 13 Ramadan hari Jumaat, arwh disembahyangkan dengan kehadiran lebih 5,000 orang

Pengasas Kelab Kebajikan Asnaf Kelantan, Meor Shamshir Meor Zulkefli Auni, 44, meningg4l dunia di H0spital Universiti Sains Malaysia (HUSM) akib4t k0mplikasi j4ntung pada jam 2.30 pagi.

Aktivis kebajikan terkenaI di negeri ini semp4t memasak juadah berbuka puasa kepada 1,000 asn4f beberapa jam sebelum menghembvskan n4fas terakh1rnya pada pagi Jumaat.

Isteri arwh, Zurawati Zulkifli, 44, berkata, suaminya meng4du s4kit dada kira-kira pada jam 12 tengah maIam dan tidak dapat tidur.

“Pada siang hari Khamis tu el0k saja dan siap dengan memasak sekawah ayam paprik untuk diagihkan kepada 1,000 asnaf di rumah Kelab Kebajikan Asnaf KeIantan di Padang Bong0r.

“Selepas baIik daripada mesyuarat pada malam tadi, semp4t lagi tulis menu mem4sak untuk 1,000 asnaf berbuka pada hari ini sebelum meng4du s4kit dada dan ses4k n4fas ketika hendak tidur,” katanya ketika ditemui di Tanah Perkuburan Tok Lembek di sini pada Jumaat.

Dia berkata, suaminya dibawa ke HUSM oleh anak suIung mereka selepas meng4du s4kit dada dan ses4k naf4s.

Katanya, sepanjang perjalanan, suaminya tidak berhenti-henti menguc4p dua kalimah syah4dah.

“Apabila tiba di HUSM dia masih b0leh berjalan sendiri untuk naik ke katil h0spital sebelum pemeriksaan dilakukan dan mendapati bacaan j4ntung mulai menurun.

“Pada waktu itu, d0ktor pula memintanya supaya mengucap dua kalimah syahadah dan selepas mengucap terus dia ‘pergi’.

“Beberapa hari sebelum ini, kerap dia menyebut s0al kem4.tian dan seperti memberitahu ajaInya sudah dek4t. Dia pergi dengan mudah pada hari ini,” katanya.

Keluarga yang hadir memberi pengh0rmatan terakhir kepada arwh Meor Shamshir Meor Zulkefli Auni,44, pada Jumaat.
Zurawati berkata, mereka sekeIuarga reda maIahan dengan senang hati ‘melep4skan’ arwh yang meninggaI dunia pada buIan baik iaitu 13 Ramadan serta pada hari Jumaat.

B1

B2

Katanya, arwh selalu berpesan supaya meneruskan Kelab Kebajikan Asnaf Kelantan walaupun dia sudah tiada.

“Juadah untuk asnaf memang dia yang masak daripada awal Ramadan dulu.

“Saya akan teruskan amanah arwh untuk melakukan kerja-kerja kebajikan di kelab yang sudah tujuh tahun ditubuhkan ini.

“Sebelum ini setiap tahun 2,000 asnaf diberikan makanan percuma namun tahun ini dikurangkan 1,000 kerana harga barang yang tinggi,” katanya.

Jen4zah Allahyarham Meor Shamshir disembahyangkan di Masjid Padang Bongor di sini dengan kehadiran lebih 5,000 orang bagi memberi pengh0rmatan terakh1r kepada arwh.

B3

B4

Pemrgian arwh meninggaIkan dua isteri dan enam anak berusia antara dua tahun sehingga 19 tahun. Allahyarham adalah se0rang jurutera yang bergiat aktif dalam banyak kerja kebajikan dan pernah menerima anugerah Tok0h Kebajikan Cakna Asnaf Miskin pada Hari Kebajikan Negeri KeIantan tahun 2020.

B5

Sumber : irmeorshamshir / SinarHarian

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU