Connect with us

Kisah

Pemuda dari Kelantan mempromosikan makanan yang dijualnya mend4kwa orang Melayu juga mampu menghasilkan juadah setaraf dengan chef terkemuka yang berasal dari negara Timur Tengah

Avatar of kidin

Published

on

wdibhc fd

Pemuda dari Kelantan mempromosikan makanan yang dijualnya mend4kwa orang Melayu juga mampu menghasilkan juadah setaraf dengan chef terkemuka yang berasal dari negara Timur Tengah

Baru sahaja selesai seminggu berpuasa tahun ini, tapi dah bermacam-macam kisah mengenai bazar Ramadan yang kita dengar. Antara kisah yang paling ‘top’ ialah mengenai harga juadah berbuka yang dikatakan meningkat tinggi dan kini menjadi agak mahal membuatkan orang ramai sering melabelkannya sebagai ‘harga Y4hudi’, ‘T3l Av!v’, dan sebagainya.

Seorang chef terkemuka yang berasal dari negara Timur Tengah turut menerima kritikan kerana harga Nasi Arab yang dijualnya dikatakan terlalu mhal serta tidak kena dengan tempatnya yang berniaga hanya di bazar Ramdhan.

Hanisya Abdul Hamid melalui Facebooknya membuat hantaran yang menyatakan rasa kes4l dengan sikap cef tersebut

Beliau yang tampil memberi penjelasan melalui sebuah video, Namun Begitu ia telah mengundang kemarahan orang ramai apabila dilihat sempat mengkr1tik bangsa Mel4yu.

“Berilah penjelasan mengapa harga Nasi Arab masakan kamu harganya mahal. Jangan kaitkan b4ngsa Mel4yu pula.

1 32

Seorang pemuda dari Kelantan turut bangkit mempromosikan makanan yang dijualnya dengan mend4kwa orang Mel4yu juga hebat dan mampu menghasilkan juadah setaraf dengan apa yang did4kwa cef tersebut.

Sama ada bulan Ramadan atau hari-hari biasa.. hampir 100% pelanggan kamu ialah orang-orang Mel4yu,” jelas beliau.

Ada satu video baru yang sedang berlegar di media sosi4l tentang seorang chef yang terkenal dari Timur Tengah mempunyai perniagaan restoran yang popular di Kuala Lumpur, beliau mengatakan tiada orang Mel4yu yang boleh berniaga menu macam beliau di Malaysia.

2 38

Berikut merupakan hantaran yang dibuat oleh Mohd Afiq Muhamad di Facebooknya

3 3 200x300 2

 

 

Ada ni, Mel4yu Jati Kampung Jelawat, Bachok, Kelantan Darul Naim, Malaysia, tahun ketiga dah ni jual menu ni, walaupun tidak sepopular dan tidak sebanyak kuantiti yang dijual beliau tapi ada.

Bahan-bahan pun kita guna bahan premium dan berkualiti, Saffron dari gred terbaik, Ghee Brand Enrico’s/QBB, Beras Pusa Cream 1121 Gred A, Rempah Beriani diimport dari Pakistan.

4 14

Lokasi: Restoran Nasi Kandar Mel4yu N Iman, Tanjung Chat, Kota Bharu, Kelantan.

Walaupun Mohd Afiq tidak mempertik4ikan faktor lokasi menyebabkan harga di Lembah Klang agak tinggi, namun di ruangan komen, beliau sempat mengiklankan harga hidangannya tersebut untuk dibuat perbandingan tahap ‘Y4hudi’nya:

6 3

HYDERABAD DUM BERIANI

Beriani + Ayam + Telur Saffron – RM13.00

Beriani + Lamb Shank + Telur Saffron – RM39.00

Makluman: untuk menu Beriani Lamb Shank perlu order sehari awal ya.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU