Connect with us

Kisah

PeIajar tahfiz ditemui mening’gal dunia di bilik tidurnya di Mesir, pelajar terbaik dan menghafaz 30 juzuk Al-Quran, Allah memanggilnya pulang ketika sedang berpuasa sunat

Avatar of kidin

Published

on

wu9gvrw

PeIajar tahfiz ditemui mening’gal dunia di bilik tidurnya di Mesir, pelajar terbaik dan menghafaz 30 juzuk Al-Quran, Allah memanggilnya pulang ketika sedang berpuasa sunat

Muhammad Al Fatih Syukur, 18, pelajar tahfiz dari Indonesia, ditemui meninggal dunia di bilik tidurnya di Mesir pada 9 Februari dipercayai akibat serangan jantung.

Menurut sumber, arwah menyertai program Ma’had Syaraful Haramain di sini bermula 2018 yang lalu dan bakal melanjutkan pengajiannya di Universiti Al-Azhar pada September 2021.

“Pagi ini ketika berita kematiannya terlintas di laman Facebook, saya tersentak kerana apa yang saya tahu arwah tidak mempunyai sebarang penyakit sebelum ini.

“Muhammad al-Fatih Syukur adalah salah seorang pelajar terbaik di sana dan antara yang terawal menghafaz 30 juzuk Al-Quran,” kata Zaenal Akhbar Mustaqin.

trr

Menurut Zaenal lagi, arwah sering menjadi imam kerana memiliki suara yang merdu.

“Semalam dia mengimamkan solat Subuh, tetapi Maghrib Allah memanggilnya pulang ketika dia sedang berpuasa sunat,” katanya.

Arwah Muhammad Al Fatih tidak hanya menghafal Al-Quran, beliau turut menghafal Alfiyah Ibn Malik, iaitu kitab berima tatabahasa Arab yang ditulis oleh Ibn Malik pada kurun ke-13.

“Arwah juga pembawa moral dan adab yang luar biasa. Hampir tidak meninggalkan jejak keburukan, kecuali kebaikan, Allah mengasihi dia dan keluarganya. Pada usia 18 tahun, Tuhan memanggilnya.

trr1

“Namun, ayah dan ibunya yang bertuah dapat menuai kebaikannya. Semoga amal solehnya diterima oleh Allah dan semua dosanya akan diampunkan oleh Allah SWT,” katanya.

Difahamkan, jenazah Muhammad Al Fatih akan dibawa pulang ke pangkuan ibu bapanya di Ternate untuk dikebumikan di sana.

trr2

“Semoga Allahyarham mendapat husnul khatimah dan keluarga yang ditinggalkan diberi ketabahan dan keredhaan. Aaminn.. Al-Fatihah,” katanya.

Kredit: w0wberita

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU