Connect with us

Kisah

Disebabkan pendapatan hasil menoreh getah tidak seberapa, ibu tunggal berbuka puasa makan nasi berlauk daun bawang goreng yang digaul garam

Avatar of kidin

Published

on

fiubfbh

Disebabkan pendapatan hasil menoreh getah tidak seberapa, ibu tunggal berbuka puasa makan nasi berlauk daun bawang goreng yang digaul garam

Ibu tunggal, Faridah Wahab, 61 “Saya pernah berbuka puasa makan nasi berlauk daun bawang goreng yang digaul garam kerana pendapatan hasil menoreh getah tidak seberapa,”.

Faridah, ibu kepada dua anak itu berkata, hidangan itu kebiasaannya menjadi juadah berbuka puasa keluarganya selepas dia tidak dapat keluar menoreh getah akibat hujan.

Katanya, harga getah sekerap yang terlalu murah iaitu kira-kira RM3 sekilogram ketika ini menyebabkan dia terpksa bertahan dengan makan apa yang ada di sekeliling rumahnya.

“Kebun getah saya terletak jauh di atas bukit, setiap hari saya perlu menunggang motosikal kira-kira 30 minit untuk sampai ke kebun. Tetapi keadaan cuaca tidak menentu, jika hujan memang tak dapat langsung menoreh.

“Sepanjang Ramadan ini, saya baharu dua hari dapat menoreh dengan pendapatan kira-kira RM45.

“Untuk tambah lauk berbuka, saya turut menjala ikan di sungai berdekatan rumah jika airnya tidak terlalu dalam. Jika gagal menangkap ikan, saya berbuka puasa dengan makan apa sahaja yang ada,” katanya yang tinggal di Kampung Lintang, Belantik di sini.

Faridah yang menoreh getah sejak berusia 14 tahun berkata, setiap bulan dia hanya mampu meraih hasil jualan getah sebanyak kira-kira RM200, namun jika hujan berterusan, pendapatannya berkurangan.

Bagaimanapun, katanya, dia bersyukur kerana mendapat bantuan bulanan RM200 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan ia diguna bagi membayar bil elektrik serta bahan makanan asas lain.

“Ketika masih muda, saya dan arwah suami mampu melakukan pelbagai kerja sampingan termasuk mencari hasil hutan seperti kayu gaharu, rotan dan ikan di Empangan Gubir.

“Sekarang, semuanya bergantung kepada hasil getah. Kerana itu saya berharap kerajaan dapat bantu naikkan harga getah kepada RM4 sekilogram agar kehidupan kami berubah kerana turut terbeban dengan harga barang,” katanya yang kem4tian suami dua tahun lalu.

Seorang lagi penoreh getah, Sabri Jali, 54, berkata, lauk ikan masin sudah menjadi hidangan biasa dalam hidup mereka sekeluarga termasuk ketika Ramadan.

“Sepanjang musim hujan, saya terpaksa berhutang dengan peniaga getah sekerap untuk membeli barangan keperluan kerana saya hanya mengambil upah menoreh di kebun orang dan hasilnya perlu dibahagi dua.

“Saya harap kerajaan boleh lakukan sesuatu untuk bantu penoreh getah kerana harga getah tidak pernah stabil,” kata bapa kepada tiga anak itu.

OIF
Aridah Wahab, 61, turun menjala ikan di sungai berhampiram rumahnya untuk dijadikan lauk berbuka puasa. FOTO Noorazura Abdul Rahman

Bagi Siti Khadijah Saud, 26, dia turut mengambil upah menoreh getah bersama suaminya Mohd Amirul Azhar, 27, untuk menyara dua anak mereka yang berusia dua dan enam tahun.

“Pendapatan saya dan suami hanya kira-kira RM300 sebulan. Anak saya sebelum ini pernah minum susu pekat manis kerana kami terputus wang dan jika gas memasak habis, saya terpaksa guna kayu api untuk memasak.

“Saya turut menghidap kencing manis dan perlukan insulin setiap hari selain menjalani pemeriksaan di h0spital. Kerana itu, kami memang tidak mampu membuat persiapan menyambut Aidilfitri sejak dahulu lagi,” katanya.

Sumber : Hmetro.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU