Connect with us

Keluarga

Nasihat Dari Ustazah Asma’ Harun, Lambaian Terakhir Wabak Covid-19. Sebelum Terlambat Hargailah Mereka Disekeliling. Berikut Doa Agar Allah Melindungi Kelurga & Insan Tersayang

Avatar of majalahilmu

Published

on

Nasihat Dari Ustazah Asma Harun Lambaian Terakhir Wabak Covid 19. Sebelum Terlambat Hargailah Mereka Disekeliling. Berikut Doa Agar Allah Melindungi Kelurga Insan Tersayang

Nasihat Dari Ustazah Asma’ Harun, Lambaian Terakhir Wabak Covid-19. Sebelum Terlambat Hargailah Mereka Disekeliling. Berikut Doa Agar Allah Melindungi Kelurga & Insan Tersayang

Pada masa kini, kejadian covid 19 ini memberi impak yang besar buat kehidupan kita di hari ini. Bukan saja di negara kita bahkan di seluruh dunia juga turut terkesan. Ada juga yang berasa amat sedih dan pilu kerana kehilangan insan yang tersayang akibat daripada wabak yang melanda ini.

Lambaian Terakhir, Wabak Covid-19 Ubah Banyak Sisi Kehidupan

Menerusi perkongsian Ustazah Asma’ Harun menasihati agar kita menghargai orang yang ada disekeliling kita. Janganlah apabila sudah kehilangan barulah dikenang dan disesali. Ternyata apa yang ditulis oleh Ustazah Asma’ memberi kesan yang amat mendalam dan boleh dijadikan panduan buat kita.

133412607 2905084896440043 1753970751734356927 n

189133536 3043037475978117 2101843860984539515 n

“LAMBAIAN TERAKHIR

“Kadang-kala dalam hidup ini, tanpa disedari, kita kurang menghargai orang yang ada di sekeliling kita. Lumrahnya, bila ada di depan mata, kita buat tidak peduli, tetapi apabila sudah kehilangan, barulah tercari-cari.

“Siapa sangka kedatangan wabak COVID-19 benar-benar telah mengubah banyak sisi kehidupan. Segalanya seolah berlaku terlalu pantas.

“Semakin hari, semakin ramai yang dijangkiti, malahan menemui ajal mereka dalam ujian wabak ini. Allahuakbar.

seri aji nasi goreng ikan bilis 9

seri aji nasi goreng ikan bilis 10

seri aji nasi goreng ikan bilis 11

“Tidak terjangkau dek akal fikiran bahawa mereka yang dahulunya ada disisi memberikan sokongan, kini tiada lagi. Mereka yang kita sangka akan sentiasa menemani, rupanya sudah pergi.

“Tiada lagi nasihat dan kata penguat yang meniti di bibir, senyuman manis yang menghiasi wajah untuk perjalanan kehidupan, yang tinggal hanyalah sebuah kenangan sebagai bekalan apabila kerinduan.

“Allah Ya Qahhar, Allah Yang Maha Perkasa. Apabila Allah berkehendak untuk menetapkan sesuatu, maka hanya cukup Dia melafazkan kalimah-Nya yang agung sepertimana firman Allah SWT:

إِنَّمَا أَمْرُهُ إِذَا أَرَادَ شَيْئًا أَن يَقُولَ لَهُ كُن فَيَكُونُ

Maksudnya: “Sesungguhnya keadaan kekuasaan-Nya apabila Dia menghendaki sesuatu hanyalah berkata kepadanya: “Jadilah!” maka terjadilah ia.”

[Surah Yasin: 82]

Subhanallah, betapa agungnya kekuasaan Allah SWT sehingga jika Dia menghendaki sesuatu, ketika itu juga ia boleh terjadi. Sememangnya COVID-19 telah mengajar kita 1001 erti.

Ia membuatkan kita lebih menghargai mereka yang ada di sisi. Kemungkinan lambaian yang diberikan hari ini merupakan lambaian terakhir daripada insan yang amat disayangi.

Jika sebelum ini, kita merasakan ada hari esok untuk bertemu lagi, tetapi kini belum tentu kerana situasi yang tidak sama lagi. Kita tidak tahu siapa di antara kita yang akan dijemput Ilahi terlebih dahulu kerana kematian itu pasti dan tidak akan diketahui bila masanya tiba.

Firman Allah SWT:

كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ ۗ وَنَبْلُوكُم بِالشَّرِّ وَالْخَيْرِ فِتْنَةً ۖ وَإِلَيْنَا تُرْجَعُونَ ﴿٣٥﴾‏

Maksudnya: “Setiap yang hidup akan merasai mati, dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai cubaan; dan kepada Kamilah kamu akan kembali.”

[Surah al-Anbiya’: 35]

Firman Allah SWT:

إِنَّ اللَّهَ عِندَهُ عِلْمُ السَّاعَةِ وَيُنَزِّلُ الْغَيْثَ وَيَعْلَمُ مَا فِي الْأَرْحَامِ ۖ وَمَا تَدْرِي نَفْسٌ مَّاذَا تَكْسِبُ غَدًا ۖ وَمَا تَدْرِي نَفْسٌ بِأَيِّ أَرْضٍ تَمُوتُ ۚ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ ﴿٣٤﴾‏

Maksudnya: “Sesungguhnya hanya di sisi Allah ilmu tentang hari Kiamat; dan Dia yang menurunkan hujan, dan mengetahui apa yang ada dalam rahim. Dan tidak ada seorang pun yang dapat mengetahui (dengan pasti) apa yang akan dikerjakannya besok. Dan tidak ada seorang pun yang dapat mengetahui di bumi mana dia akan mati. Sungguh, Allah Maha Mengetahui, Maha Mengenal.”

[Surah Luqman: 34]

Sahabat, ketahuilah bahawa Allah SWT telah menetapkan kematian setiap hambanya. Tidak akan ada yang terkecuali daripada merasai mati. Ia tetap akan datang dan tidak akan terlewat walaupun sedikit.

Firman Allah SWT:

وَلِكُلِّ أُمَّةٍ أَجَلٌ ۖ فَإِذَا جَاءَ أَجَلُهُمْ لَا يَسْتَأْخِرُونَ سَاعَةً ۖ وَلَا يَسْتَقْدِمُونَ

Maksudnya: “Dan bagi tiap-tiap umat ada tempoh (yang telah ditetapkan). Maka apabila datang tempohnya, tidak dapat mereka kemudiankan dan tidak pula dapat mereka dahulukan walau sesaat pun.”

[Surah al-A’raf: 34]

“Tetapkan dalam hati, jika sebelum ini kita kurang menghargai mereka yang berada di sekeliling. Sekaranglah saatnya untuk lakukan perkara yang lebih membahagiakan mereka.

DUHAI IBU AYAH,

Jadikanlah tempoh ‘lockdown’ ini sebagai peluang untuk kembali menyemak solat dan bacaan al-Quran anak-anak jika sebelum ini tiada kesempatan. Hidupkanlah kasih-sayang dengan saling membantu, meringankan kerja-kerja rumah dan mendengar cerita anak-anak.

DUHAI ANAK,

Hargai dan luangkanlah masa sebanyak mungkin ketika ini bersama dengan ibu ayah dan adik beradik. Ambil peluang untuk mendengar nasihat berharga daripada mereka. Usah terlalu leka dengan hiburan dan media sosial yang membuatkan kita lupa.

BUAT YANG BERJAUHAN DENGAN PASANGAN DAN IBU AYAH DI KAMPUNG,

Tautkan kasih sayang dengan sering berhubung dengan mereka. Hantarkan hadiah tanda ingatan dan kerinduan yang berpanjangan. Kuatkan kesabaran dan pergantungan kepada-Nya, insya-Allah semua ini tidak akan lama.

seri aji nasi goreng ikan bilis 12

DOA AGAR ALLAH MELINDUNGI KELUARGA DAN INSAN TERSAYANG

أَسْتَوْدِعُكُمُ اللهَ الَّذِيْ لاَ تَضِيْعُ وَ دَائِعُهُ

Maksudnya: “Aku meninggalkan kamu semua dalam pemeliharaan Allah yang tidak akan hilang apa yang ada di dalam jagaan-Nya.”

[HR Ibnu Majah]

186551458 3041681942780337 8665725370155731183 n

187178187 3042138719401326 3659726241375340771 n

193339293 3041682052780326 5844115524571262373 n

“Semoga Allah SWT melindungi kita dan semua insan yang disayangi walau di mana jua kita berada. Amin Ya Rabbal ‘Alamin,” kongsi Ustazah Asma’ yang sememangnya memberi banyak pengajaran buat kita.

Majalah ilmu: Semoga kita semua dalam lindungan Allah SWT. Semoga Allah ampunkan dosa kita semua dan semoga Allah berikan kesembuhan mereka yang terkesan dari wabak ini. Marilah kita sama-sama berdoa agar wabak covid 19 ini segera pulih. Aamiin.

Sumber/Sumber Foto: Facebook Ustazah Asma’ Harun / Canva / Mingguanwanita

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Majalah Ilmu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU