Connect with us

SEMASA

Kredit eTunai RM100 Untuk B40 & M40: Semak Syarat Kelayakan Disini!

Avatar of Admin NP

Published

on

Kredit eTunai RM100 Untuk B40 & M40: Semak Syarat Kelayakan Disini!

Kredit eTunai RM100 Untuk B40 & M40 ~ Sukacita dimaklumkan, kerajaan telah bersetuju untuk menawarkan kredit e tunai sebanyak RM100 kepada semua rakyat dewasa Malaysia yang berpendapatan RM100,000 setahun dan ke bawah.

Pengumuman ini telah dibuat semasa Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim berucap pada Majlis Pelancaran Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat. 

Kredit eTunai RM100

Kredit eTunai RM100 Untuk B40 & M40

Semua rakyat Malaysia yang berkelayakan mengikut syarat-syarat yang ditetapkan layak untuk menerima RM100 (eTunai) seperti yang diumumkan oleh Perdana Menteri. 

Inisiatif pemberian kredit eTunai ini adalah susulan melihat kepada kejayaan dan impak besar program e-tunai kepada masyarakat di negara ini.

Bilangan penerima yang layak dianggarkan melebihi 10 juta rakyat iaitu merangkumi golongan B40 dan M40 dengan dana sekitar RM1 billion.

Kredit eTunai RM100

Syarat & Kelayakan

 • Warganegara Malaysia
 • Berusia 21 tahun ke atas
 • Berpendapatan tahunan RM100,000 ke bawah (B40 & M40)

Cara Menebus Kredit eTunai RM100

Biasanya, penebusan boleh dilakukan melalui mana-mana platform eTunai seperti pemberian kredit eTunai sebelum ini. 

Walaubagaimanapun, mekanisme penebusan RM100 untuk kali ini belum lagi diumumkan dan akan dikemaskini kelak. 

Inisiatif Lain Diumumkan Dalam Majlis Pelancaran Ekonomi MADANI

etunai rm100

 1. Peruntukan sebanyak RM400 juta akan ditambah untuk pinjaman mikro di bawah agensi termasuk SME Corp, Tekun, MARA dan Teraju.  
 2. Kerajaan akan menumpukan usaha untuk mengantarabangsakan syarikat pemula dan PKS tempatan. 
 3. Belanjawan MADANI 2024 bakal mengandungi lebih 70 inisiatif untuk perniagaan mikro dan kecil, menumpu kepada akses pinjaman, jaminan pembiayaan. 
 4. Pengukuhan kewangan Islam akan menekankan pembiayaan ekuiti termasuk venture capital, equity crowdfunding dan ekonomi digital Islam, kewangan sosial Islam termasuk zakat, wakaf dan sadaqah, serta kaedah blended finance. 
 5. Kerajaan mengalu-alukan syarikat pemula Malaysia seperti PolicyStreet, Dropee, Lapasar, dan Funding Societies yang boleh menjadi agen perubahan sektor PMKS melalui penyediaan pembiayaan alternatif seperti equity crowdfunding. 
 6. Kerajaan akan melaksanakan dasar yang menyokong peningkatan upah berbanding KDNK kepada tahap 45 peratus selaras tahap negara lebih maju.
 7. Kerajaan berhasrat laksanakan levi pekerja asing berperingkat dengan sebahagian peningkatan hasil levi dikhususkan untuk program automasi serta latihan untuk pekerja tempatan.
 8. Kerajaan akan melaksanakan dasar perindustrian mengikut geografi iaitu pengkhususan aktiviti dan pelaburan mengikut wilayah supaya sejajar dengan kelebihan serta tahap pembangunan setiap wilayah.
 9. Kerajaan sediakan bantuan khas penghargaan RM300 kepada penjawat awam gred 56 dan ke bawah, RM200 kepada pesara kerajaan. 
 10. Jaminan kerajaan sehingga RM5 bilion di bawah Syarikat Jaminan Kredit Perumahan untuk bantu rakyat miliki rumah. 

Sumber: Twitter Rasmi Perdana Menteri Malaysia (@anwaribrahim)

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU