Connect with us

SEMASA

Bantuan Khas Penghargaan Penjawat Awam & Pesara Kerajaan 2023

Avatar of Admin NP

Published

on

Bantuan Khas Penghargaan Penjawat Awam & Pesara Kerajaan 2023

Bantuan Khas Penghargaan Penjawat Awam & Pesara Kerajaan 2023 ~ Dalam Majlis Peluncuran Ekonomi MADANI, Perdana Menteri Malaysia telah mengumumkan beberapa inisiatif  baru bagi memacu perkembangan ekonomi negara disamping membantu ekonomi rakyat. 

Salah satu inisiatif yang menarik ialah Bantuan Khas Penghargaan Penjawat Awam dan Pesara Kerajaan. 

Inisiatif ini adalah bagi menghargai jasa dan pengorbanan penjawat awam dan diharap akan menyuntik semangat untuk memberikan perkhidmatan terbaik sekaligus melaksanakan pembaharuan Ekonomi Madani.

penjawat awam

Bantuan Khas Penghargaan Penjawat Awam & Pesara Kerajaan 

Kerajaan mengumumkan pemberian Bantuan Khas Penghargaan sebanyak RM300 kepada penjawat awam gred 56 ke bawah termasuk lantikan kontrak. 

Selain itu, bantuan khas penghargaan sebanyak RM200 pula akan diberikan kepada pesara kerajaan, termasuk pesara berpencen, penerima pencen terbitan, pesara Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), pesara bersara pilihan dan belum menerima pencen, veteran berpencen serta veteran tidak berpencen.

penjawat awam

Bantuan ini bakal memberi manfaat kepada  1.3 juta penjawat awam. Bantuan ini akan disalurkan dalam tempoh dua minggu dan sebagai permulaan sementara menunggu proses pelarasan gaji dan elaun penjawat awam selesai diperincikan – jangkaan sekitar minggu pertama atau minggu kedua bulan Ogos. 

Lain-lain Inisiatif Yang Diumumkan

 1. Pemberian Kredit e-tunai RM100 kepada rakyat dewasa Malaysia yang berpendapatan RM100,000 setahun dan ke bawah.
 2. Biasiswa dan pendidikan sekolah berasrama penuh akan mengutamakan golongan berpendapatan rendah
 3. Peruntukan sebanyak RM400 juta akan ditambah untuk pinjaman mikro di bawah agensi termasuk SME Corp, Tekun, MARA dan Teraju. 
 4. Kerajaan akan menumpukan usaha untuk mengantarabangsakan syarikat pemula dan PKS tempatan. 
 5. Belanjawan MADANI 2023 bakal mengandungi lebih 70 inisiatif untuk perniagaan mikro dan kecil, menumpu kepada akses pinjaman, jaminan pembiayaan. 
 6. Pengukuhan kewangan Islam akan menekankan pembiayaan ekuiti termasuk venture capital, equity crowdfunding dan ekonomi digital Islam, kewangan sosial Islam termasuk zakat, wakaf dan sadaqah, serta kaedah blended finance. 
 7. Kerajaan mengalu-alukan syarikat pemula Malaysia seperti PolicyStreet, Dropee, Lapasar, dan Funding Societies yang boleh menjadi agen perubahan sektor PMKS melalui penyediaan pembiayaan alternatif seperti equity crowdfunding. 
 8. Kerajaan akan melaksanakan dasar yang menyokong peningkatan upah berbanding KDNK kepada tahap 45 peratus selaras tahap negara lebih maju.
 9. Kerajaan berhasrat laksanakan levi pekerja asing berperingkat dengan sebahagian peningkatan hasil levi dikhususkan untuk program automasi serta latihan untuk pekerja tempatan.
 10. Kerajaan akan melaksanakan dasar perindustrian mengikut geografi iaitu pengkhususan aktiviti dan pelaburan mengikut wilayah supaya sejajar dengan kelebihan serta tahap pembangunan setiap wilayah.
 11. Jaminan kerajaan sehingga RM5 bilion di bawah Syarikat Jaminan Kredit Perumahan untuk bantu rakyat miliki rumah. 

Maklumat Lanjut

Untuk maklumat lebih lanjut, anda boleh rujuk Facebook Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA). atau Twitter Rasmi Perdana Menteri (@anwaribrahim)

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU