Connect with us

INFO

Elak Ditipu Oleh Penjual Semasa Tukar Tayar Kereta? Fahamkan Dahulu Kod Tayar Kereta Pada Bahagian Sisinya

Avatar of hannani juhari

Published

on

kod tayar kereta

Elak Ditipu Oleh Penjual Semasa Tukar Tayar Kereta? Fahamkan Dahulu Kod Tayar Kereta Pada Bahagian Sisinya

Kereta yang dibeli sememangnya bukan aset kekal kepada kita walaupun ia dibeli ratusan ribu ringgit untuk sebuah jenama. Ia hanya merupakan liabiliti yang tersembunyi kerana mempunyai beberapa bayaran yang perlu kita buat dari semasa ke semasa seperti kos penyelenggaraan, kos minyak, kos baik pulih komponen kereta dan sebagainya. Contohnya, untuk tukar tayar kereta juga memerlukan kos beratus ringgit. Ditambah masalah penipuan penjual kepada pembeli yang kerap berlaku akan menyebabkan kos semakin meningkat di luar kebiasaan. Apa kata anda fahamkan dahulu kod tayar kereta anda sebelum buat apa-apa pembelian.

Tayar pun ada “expired date” macam roti?

kod tayar kereta

Kadang-kadang mesti kita pelik tayar yang baru beberapa tahun dibeli, tidak digunakan lagi, dan hanya disimpan dalam stor atau belakang kereta boleh rosak? Dalam fikiran, kita sangka tayar yang rosak disebabkan oleh penggunaan sehari-hari. Namun tidak sebenarnya. Pengeluar tayar Perancis, Michelin menyifatkan bahawa tayar bukan seperti buah pisang yang akan rosak sendiri walaupun tidak disentuh. Ada kod tayar kereta di bahagian sisi tayar, disitulah anda boleh lihat keadaan tayar yang sepatutnya.

Walaupun menurut Persatuan Pengeluar Getah Amerika Syarikat (RMA), mereka sendiri tidak mempunyai satu standard bagi menetapkan tarikh luput satu-satu tayar, kerana kerosakan setiap tayar adalah bergantung pada pelbagai faktor antaranya suhu, beban, tekanan tayar, kelajuan dan sebagainya. Tetapi kod tayar boleh dijadikan panduan.

Fahami kod tayar kereta sebelum beli untuk elak ditipu

kod tayar kereta

Berkongsi seorang pengguna Facebook Yusaini Yamin ada menyelitkan maklumat terperinci di laman akaunnya.

Katanya, “Bila tukar tayar mesti kita akan tanya pomen tentang harga. Yang baru ada RM175 @ RM185. Lihat pada harga sudah tentu lebih baik pilih yang baru, puas hati boleh pakai lama. Bila minta pomen bawa keluar tayar untuk kita periksa. Pomen tu pun bawa tayar yang dikatakan baru dengan harga RM175. Tapi bila ditanya tayar itu buatan tahun bila, muka pomen dah mula cuak. Baru dia beritahu tayar tahun 2014. Memang kena sound pomen tu. Tayar lama dijual dengan harga RM175 memang tak masuk diakal langsung. Tawar punya tawar harga dapat 4 biji tayar baru dengan harga RM420 rim 15′.”

Situasi seperti inilah yang sering dianggap sebelah mata oleh kita khususnya kaum hawa yang tidak berapa arif tentang masalah penyelenggaraan kereta. Penjual sudah semestinya mempunyai taktik licik yang tersendiri untuk mengelabukan mata pembeli. Mereka akan mengeluarkan tayar yang lama untuk habiskan stok dan dijual pada harga baru. Disitu pentingnya kita sebagai pengguna tahu kod tayar kereta sebelum buat apa-apa pembelian.

1. Kod tayar kereta/kenderaan

Contoh 205/65/R1594H205 = Lebar

65 = Tinggi
R = Radial
15 = Saiz / Rim
94 = Had Maksimum
Bebanan
H = Had Maksimum
Kelajuan 210km/jam

2. Abjad pada akhir kod

S = Maksimum Had Laju 180 km/jam
T = Maksimum Had Laju 190 km/jam
U = Maksimum Had Laju 200 km/jam
V = Maksimum Had Laju 240 km/jam
Z = Maksimum Had Laju 240 km/jam
W = Maksimum Had Laju 270 km/jam
Y = Maksimum Had Laju 300 km/jam

Maklumat ini sangat penting kerana banyak kes tayar pecah di jalan raya secara tiba-tiba berpunca dari sikap pemilik kenderaan sendiri yang tidak peka mengenai kemampuan larian tayarnya dalam keadaan cuaca di Malaysia yang panas.

3. Maksud 4 angka pada tayar

Contohnya dicatatkan di sisi tayar angka, 0618. Indeks ini menunjukkan bahawa tayar baru keluaran kila pada minggu ke 6 tahun 2018. Untuk pengetahuan anda, tempoh penggunaan tayar adalah selama lima tahun pada tarikh tayar dikeluarkan.

Pada permulaan tidak menjadi masalah sebenarnya jika anda masih mahu membeli tayar baru yang sudah berusia lebih daripada lima tahun kerana ia masih boleh digunakan. Namun, lama kelamaan tayar akan menjadi keras oleh disebabkan getahnya yang sudah tamat tempoh penggunaan atau mencapai tarikh expired.

Tips sekiranya hendak menukar tayar baru, pastikan tahun pengeluaraanya tahun yang terkini. Tayar yang dibeli pada tahun keluaran yang jauh dari tahun semasa, sebenarnya kita mempunyai hak untuk minta diskaun yang menarik. Berikut ialah diskaun harga tayar berdasarkan tahun tayar yang dikeluarkan dari Tahun Semasa (2016):

2015 = 20%
2014 = 40%
2013 = 60%
2012 = 80%
2011 ke bawah = PERCUMA

Diharapkan dengan perkongsian ini dapat memberikan anda informasi yang bermanfaat untuk diguna dan kongsikan kepada orang lain. Ingat kepada pepatah, sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna. Pastikan keputusan yang diambil tidak memberikan kesan yang negatif kepada kehidupan kita sendiri.

Sumber: Facebook Yusaini Yamin

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU