Connect with us

INFO

3 Cara Langsai Hutang Rumah Dalam 10 Tahun Dengan Duit Sendiri, Boleh Dapat Income Pasif Lagi!

Avatar of hannani juhari

Published

on

cara langsai hutang rumah

3 Cara Langsai Hutang Rumah Dalam 10 Tahun Dengan Duit Sendiri, Boleh Dapat Income Pasif Lagi!

Memiliki rumah adalah keperluan yang perlu bagi setiap orang untuk berteduh dari panas dan hujan. Tidak kira rumah mewah atau rumah biasa, semuanya boleh membebankan anda dengan hutang yang tidak langsai walaupun sudah berpuluh tahun menghuni rumah tersebut. Bagaimana cara langsai hutang rumah dengan berkesan tanpa mengandakan hutang? Ikuti perkongsian ini untuk jana income pasif yang lebih banyak.

Baki hutang rumah tak berubah walau dibayar setiap bulan

cara langsai hutang rumah

Kata orang untuk ke tandas awam pun perlukan duit, inikan pula memiliki sebuah rumah. Namun, semestinya semakin tinggi nilai sesuatu barang itu, maka semakin tinggi juga bayaran yang perlu dibayar. Cara langsai hutang rumah yang biasa kita buat adalah menjadikan hutang tersebut sebagai komitmen yang wajib kita selesaikan selain kos-kos perbelanjaan lain.

Itu memang betul. Tetapi kalau anda perasan baki pembayaran rumah bagi setiap statement bank tidak akan berubah walaupun kita tidak pernah culas membuat bayarankan? Ini berlaku bukan setahun dua tetapi bertahun-tahun. Bila tengok baki jumlahnya menunjukkan perbezaan yang sangat sedikit.

Adakah mungkin  disebabkan tempoh pembayaran rumah mengambil masa lebih kurang 25 hingga 30 tahun sehingga menyebabkan kita terpaksa untuk membayar dividennya dahulu? Sibuk bayar dividen, hutang rumah yang sepatutunya diselesaikan boleh jadi tergantung bergitu sahaja. Silap hari bulan dapat pula surat muflis dari kerajaan.

Cara langsai hutang rumah 30 tahun jadi 12 tahun

Perkongsian dari pengalaman yang dipetik dari akaun Facebook Faizal Rahmat memberitahu kita cara langsai hutang rumah dari 25 tahun atau 30 tahun menjadi 12 tahun sahaja.

“Perasan tak, walaupun lebih 10 tahun buat bayaran rumah kat bank, tapi tak berganjak pun baki pembiayannya. Geram je kan bila tengok bank statement,” kata Faizal.

Yang menariknya, bukan sahaja boleh langsai hutang rumah dengan segera dari masa yang dianggarkan, bahkan cara ini juga dapat membantu menjana pendapatan pasif secara spontan.

1. Bayar lebih bulanan

Pastikan setiap bulan bayar extra RM 100 – RM 150 ke bank. Jika tidak ada lebihan, bayar ikut apa yang bank kata sahaja. Tidak perlu stress!

2. Bayar lebih setahun

Setiap pekerjaan yang memiliki syarikat selalunya memberikan bonus tahunan kepada pekerjanya. Dari habiskan duit itu dengan membeli sesuatu yang tidak berfaedah adalah lebih baik duit bonus tersebut digunakan untuk bayar lebih bulanan ke bank. Jika orang biasa bayar 12 bulan, kita pula cuba bayar 13 – 14 bulan lebih. Bila bayar lebih, cepatlah habis hutang.

3. Bayar guna KWSP

Dalam banyak tips, ini yang paling membantu iaitu bayar guna KWSP. Gunakan duit KWSP (Akaun 2) untuk kurangkan baki pembiayaan. Cara ini biasanya memerlukan kita berurusan lebih sedikit dengan pihak bank. Maklumkan sahaja pada mereka, kita mahu bayar “principal” terus. Dengan cara itu barulah kita yang dapat untung banyak!

Jika tidak mahu ikut cara-cara ini, ikut sahaja apa yang pihak bank beritahu. Bayar bulanan seperti biasa dan jangan culas atau bertanggung-tangguh. Insha Allah dalam 30 hingga 35 tahun, hutang rumah kita akan langsai dengan sendiri.

Bagaimana bayar lebih pada bank boleh cepat langsai hutang?

Pasti kita tertanya-tanya apa yang dimaksudkan bayar lebih pada bank boleh mempercepatkan hutang selesai. Untuk langkah pertama, muat turun dahulu aplikasi Ez Calculator dari Google Play Store  atau Apps Store.

Kemudian, isikan maklumat ke dalam kalkulator seperti jumlah pinjaman pada bank dan interest rate. Contoh pinjaman bank kita adalah RM300,000 ini bermakna interest rate yang dikenakan sebanyak 4.2% higga 4.7%. Katakan interest rate yang dikenakan adalah sebanyak 4,4%. Bermakna, jumlah interest yang kita kena bayar akan mencecah hampir RM300,000. Jumlah total bayaran pulak, hampir RM600,000. Boleh rujuk gambar bawah ini :

cara langsai hutang rumah

Untuk monthly instalment yang perlu dibayar adalah RM1,401.25 sebulan. Gambar kedua ini sebenarnya lebih jelas yang mana ia menunjukkan bayaran pokok cuma RM301.25 sahaja. Selebihnya sebanyak RM1,100 itu adalah jumlah faedah yang perlu kita bayar setiap bulan.

cara langsai hutang rumah

Kalau kita masih skema ikut bank dengan membayar RM1,401.25 setiap bulan macam biasa, memang tidak akan boleh habis awal. Jadi bagaimana untuk kurangkan bayaran interest itu? Kuncinya satu iaitu bayar lebih untuk kurangkan interest setiap bulan.

Untuk gunakan tips seperti dibawah ini, perkara pertama yang perlu anda tetapkan pada kalkulator adalah pilih jenis housing loan sama ada full-flexi atau semi-flexi. Seterusnya, pilih berapa bayaran tambahan yang hendak dibuat setiap bulan.

Tips 1: Bayar lebih RM50 sebulan

cara langsai hutang rumah

Tips 1 boleh jimatkan kita bayar interest sebanyak RM25,988.19. Bermakna bayaran interest yang hampir RM300,00 tadi, kita boleh jimat sebanyak RM25,988.19. Bukan sahaja boleh jimat dari segi pembayaran, bahkan tempoh pembayaran loan rumah juga akan lebih pendek dari asal.

Kalau kita tambah bayar RM50 sebulan, kita boleh pendekkan tempoh bayaran selama 32 bulan. Dekat 3 tahun lebih awal berbanding biasa.

Tips 2: Bayar lebih RM100 sebulan

cara langsai hutang rumah

Tips 2 boleh jimatkan kita bayar interest sebanyak RM47,302.71 dan 6 tahun tempoh masa yang dipendekkan.

Menarik kan? Diharapkan artikel ini dapat membantu anda semua di luar sana yang masih bergelut dengan hutang rumah khususnya untuk melangsaikannya dengan segera. Barulah hidup terasa lebih tenang dan fikiran tidak terbeban.

Sumber: Facebook Faizal Rahmat, Hasifah Ryg

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU