Connect with us

INFO

Rakyat Dinasihat Untuk Kurangkan Lompat Kerja, Ekonomi Makin Gawat Jaga Kerja Dengan Baik

Avatar of hannani juhari

Published

on

kurangkan lompat kerja

Rakyat Dinasihat Untuk Kurangkan Lompat Kerja, Ekonomi Makin Gawat Jaga Kerja Dengan Baik

“Tempat kerja terlalu stress patut ke saya tukar kerja?” Persoalan ini kadang kala berlegar-legar dalam fikiran kita apabila berada dalam situasi yang tertekan semasa berkerja. Namun, adakah ia keputusan yang tepat pada hari ini? Atau kurangkan lompat kerja lebih baik bagi mengatasi masalah pengangguran? Ikuti perkongsian ini sehingga ke penghujungnya.

Ekonomi dunia berdepan kemelesan tidak dijangka

kurangkan lompat kerja

Ahli Ekonomi yang juga bekas Pengarah Eksekutif Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER), Profesor Emeritus Datuk Dr Zakariah Abdul Rashid dalam ucapannya turut berkata bahawa Malaysia sedikit sebanyak akan merasai kesan dari kewangan global berpunca daripada kedudukan dan kebergantungan negara kepada perdagangan antarabangsa.

Justeru, ianya akan menyebabkan Malaysia terlalu terdedah dengan apa jua risiko yang akan berlaku pada Amerika Syarikat. Semuanya diluar kawalan kita sendiri. Oleh yang demikian, kita perlu bersiap sedia dengan segala kemungkinan dengan mengambil langkah paling utama untuk kurangkan lompat kerja.

Kemelesetan ekonomi adalah masalah dunia yang sangat membimbangkan khususnya kepada negara sendiri. Masyarakat Malaysia tidak boleh berada dalam gaya hidup yang sama lagi. Sumber pendapatan iaitu pekerjaan yang ada sekarang perlu dijaga terlebih dahulu.

Kurangkan lompat kerja, kawal tekanan dalam diri

kurangkan lompat kerja

Melalui perkongsian dari seorang pengguna akaun Facebook Puan Sharifah Zahidah menasihati masyarakat untuk lebih menjaga dengan baik pekerjaan yang sedia ada sekarang. Perkongsiaan ini sebenarnya bukanlah kepada pekerja semata-mata tetapi untuk majikan di luar sana juga.

“Saya ada terbaca satu tulisan yang menjangkakan bulan Ogos nanti adalah bulan bermulanya kegawatan ekonomi yang jauh lebih dahsyat kerana inflasi yang sedang kita semua lalui. Sekarang, kita dalam fasa “peralihan” atau adaptasi. Keadaan menjelang bulan Ogos tentu akan kian memburuk. Dan antara pesanan yang banyak berlegar ialah, kurangkan lompat kerja dan jagalah diri dengan kerja sedia ada,” jelasnya.

Bukan itu sahaja, malah disaran untuk kurangkan lompat kerja kerana ia akan memberi impak kepada individu tersebut khususnya. Sebab pertama adalah seseorang yang lompat kerja dan mempunyai majikan baru, majikan tersebut tidak wajib untuk membayar gaji kita seperti mana jumlah dahulu. Dalam erti kata lain, tawaran kerja diberi jika kita berminat, kita ambil. Namun jika tidak berminat, kitalah juga yang perlu cari lagi di tempat lain.

Kedua, apabila syarikat atau majikan mahu mengecilkan skop atau mengurangkan sebarang kos dalam perniagaan mereka, individu yang lompat kerja ini lah yang akan diberhentikan paling awal atau tidak disambungkan kontrak lagi. “Last first in, first out”.

Ketiga, tekanan yang tiada habisnya. Mana ada kerja yang tiada tekanan. Jika kita mahu berdebat soal gaji yang tidak setimpal dengan majikan sendiri pun, hakikatnya mereka sudah lama berhadapan dengan keuntungan yang tidak setimpal langsung dengan cabaran, kesusahan dan ujian yang menghenyak mereka sejak PKP dan pasca PKP ini.

Apa yang diberitahu ini bukanlah mengenai syarikat-syarikat level antarabangsa seperti Sime Darby atau Petronas tetapi majikan dari IKS pun.

Bisnes banyak yang gulung tikar

Isu mengenai gaji tidak setimpal, berbaloi atau tidak, penat atau tidak, kita semua saling merasainya dalam kegawatan ekonomi sekarang. Kalau bukan sebab syarikat berdepan dengan isu hasil tidak setimpal seperti ini, masakan banyak bisnes sekarang ditutup?

“Pekerja rasa tak setimpal, lepas 2 – 3 bulan dia berfikir, dia tukar atau berhenti kerja. Majikan bila rasa tak setimpal, lepas 2 – 3 tahun sekurang-kurangnya dia bertahan dengan ketidak-setimpalan itu, akhirnya dia tutup bisnes,” katanya lagi.

Namun cubalah bayangkan, sekiranya semua pekerja ingin tukar kerja, kemudian semua majian terpaksa tutup bisnes, lalu bagaimana ekonomi negara akan pulih seperti sedia kala? Perkara ini bukanlah 2 -3 bulan kesannya tetapi makan masa bertahun-tahun. Sekiranya masalah lompat kerja sering berlaku, orang dari negara lain yang datang ke negara kita untuk bekerja seperti orang Bangladesh, Aceh, Myanmar, China, dan sebagainya inilah yang akan mengambil alih ekonomi.

kurangkan lompat kerja

Pekerja dan majikan perlu saling bantu-membantu

Di saat kegawatan dan zaman kesusahan yang melanda ini, pekerja dan majikan mestilah sentiasa berganding bahu bersama-sama dalam memastikan ekonomi negara kembali stabil semula. Majikan jaga kebajikan, kesihatan mental dan fizikal pekerja manakala pekerja pula jaga prestasi kerja sebaik mungkin.

Pekerja jangan tekan majikan dengan alasan gaji tidak setimpal, hidup susah, dan sebagainya sekiranya kita sendiri mempunyai tahap kemahiran dan produktiviti yang rendah dan memalukan.

Majikan pula jangan cepat melenting sekiranya menerima aduan dari pekerja yang tidak berpuas hati dengan gaji yang tidak cukup. Gaji minima RM1500 yang diwar-warkan pun tidak semua syarikat yang menguna pakainya. Walaupun gaji dengan jumlah tersebut memang tidak releven untuk hidup dalam dunia hari ini. Sekurang-kurangnya RM2000 dalam jawatan paling rendah dalam syarikat yang menawarkan pekerjaan.

Ambil peluang jangan pilih peluang

Apa-apa pun dalam keadaan sekarang ini, apa yang boleh kita lalukan adalah ambil sahaja peluang yang datang di depan mata tanpa memilih yang terbaik. Jika masih merungut dan mengeluh, bagaimana kita mahu hidup dan menyara kehidupan sehari-hari?

Sedar tidak sedar boleh lunyai kita dikerjakan dan dijajah dari sudut ekonomi gara-gara sikap kita yang tidak “fighter” langsung dalam perang ekonomi hari ini. Sabarlah sikit, majikan kena sabar. Pekerja pun kena sabar.

Orang yang sabar pada hari ini, akan menang pada esok hari! Untuk menang dalam percaturan ekonomi yang kian lemas ini kita perlu:

  1. Ubah jati diri.
  2. Baiki jati diri.
  3. Sabar.
  4. Kuat semangat
  5. Gigih.
  6. Tekad.
  7. Tanamkan jiwa fighter dalam diri.

Merungut  sama sekali tidak akan selesaikan masalah. Rezeki yang baik dan murah hanya akan datang kepada mereka yang sabar dan gigih. Insha Allah, Allah akan bantu setiap dari kita dengan rezeki yang melimpah-ruah.

Sumber: Facebook Sharifah Zahidah

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU