Connect with us

AGAMA

Kisah Sebutir Nasi Yang dibazirkan, Punca Terputusnya Bantuan Rezeki Dari Allah.

Published

on

Kisah Sebutir Nasi Yang dibazirkan, Punca Terputusnya Bantuan Rezeki Dari Allah.

Punca rezeki tersekat itu boleh terjadi apabila kita selalu merungut atau mengeluh kerana penat bekerja bagi memberi nafkah kepada anda sekeluarga dan suka membazir makanan. Oleh kerana itu, nikmat dan kurniaan tersebut disekat oleh Allah kerana anda tidak tahu bersyukur dan sering membazir. Baca catatan yang dikongsikan Ustaz Zube Al-Kilawi ini.

Apabila kita membazirkan nikmat nasi yang Allah anugerahkan, rezeki boleh jadi tersekat dan tidak sampai. Allah memang tak suka dengan orang yang suka melakukan pembaziran.

Asbab Sebutir nasi

Beberapa hari yang lalu, saya dan beberapa orang sahabat berpeluang untuk menziarahi beberapa pondok dan madrasah di sekitar negeri Kelantan dan Terengganu.

Dalam safar itu, kami sempat singgah di sebuah madrasah yang sangat unik yang terletak di Kampung Apo-apo, Pasir Mas, Kelantan.

Madrasah ini diasaskan oleh Ustaz Nawawi bin Abdullah lebih kurang 11 tahun lalu. Madrasah ini memiliki sekitar 120 orang pelajar, tanpa mengenakan apa-apa yuran. Pelajar madrasah ini ditarbiyah dengan memelihara kambing, memerah susu kambing, dan bercucuk tanam.

Kami dijamu makan tengah hari di rumah Ustaz Nawawi. Ketika makan, beliau banyak memberikan nasihat kepada kami, serta menceritakan pahit manis beliau menjalankan madrasah ini selama lebih 11 tahun.

Di antara yang sangat memberi kesan kepada saya adalah, beliau bercerita,

“Di dalam kitab Fathul Wahhab, pengarangnya menuliskan, SETIAP MAKANAN YANG TIDAK MEMILIKI HARGA DI PASARAN, YANG KITA BAZIRKAN, AKAN MENJADI SEBAB TERPUTUSNYA KITA DARI BANTUAN ALLAH SWT.

“Contohnya seperti sebutir beras, ianya tidak memiliki harga, tapi apabila ianya kita bazirkan, ia sudah cukup untuk menyebabkan kita putus dari nusrah Allah SWT.”

Kami Tidak Pernah Keputusan Bekalan Beras Kerana..

Sejak dibukanya madrasah ini, sangat jarang berkalu madrasah perlu membeli beras. Kerana sentiasa ada orang yang menghantar beras ke madrasah secara percuma.

Tetapi pernah satu ketika, beras habis, tiada lagi orang yang menghantar beras kepada madrasah. Sehingga madrasah terpaksa mengeluarkan wang yang banyak untuk membeli beras.

Ini sangat menghairankan, maka saya telah mengumpulkan semua pelajar, dan bermesyuarat bersama mereka. Saya telah tanyakan kepada mereka, menurut kamu semua apakah yang salah dengan amalan kita?

Tiba-tiba seorang pelajar telah bangun dan berkata: ustaz, saya sering melihat banyak nasi-nasi yang dibuang ke dalam tong sampah. Kami telah bermesyuarat supaya pembaziran seperti itu tidak akan berulang lagi.

Maka diputuskan, setiap pelajar tidak dibenarkan untuk bangun daripada talamnya sehinggalah semua habis makan. Selagi talam tidak kosong tiada pelajar yang dibenarkan bangun.

Setelah membuat keputusan begitu, kami dengar sebuah kenderaan masuk ke kawasan madrasah. Kemudiannya terdengar bunyi bising seperti barang dipunggah.

Setelah keluar, kami melihat ada 7 guni beras di hadapan madrasah kami, dan kenderaan itu telah pergi. Sehingga sekarang kami tidak tahu siapa yang menghantar beras itu”.

Sumber/Foto: Facebook Zube Al-Kilawi

Apa Kata Anda? Lontar kan pendapat dan pandangan anda di ruang komen dibawah. Segala pandangan dan pendapat anda kami hargai. Terima kasih. @Majalah ilmu.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!