Connect with us

AGAMA

Kajian Sains Yang Membuktikan Mengapa Rasulullah Saw Melarang Kita Mencabut Uban.

Avatar of majalahilmu

Published

on

Kajian Sains Yang Membuktikan Mengapa Rasulullah Saw Melarang Kita Mencabut Uban.

Kajian Sains Yang Membuktikan Mengapa Rasulullah Saw Melarang Kita Mencabut Uban.

Hadis daripada ‘Abdullah bin’ Umar. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, Uban adalah cahaya bg seorang mukmin.

Tidaklah seseorang beruban-walaupun sehelai dalam Islam melainkan setiap ubannya akan dihitung sebagai suatu kebaikan dan akan meninggikan darjatnya, “(HR. Al Baihaqi dalam Syu’abul Iman. Syaikh Al Albani dalam Al Jami ‘Ash Shogir mengatakan bahawa hadis ini hasan).

Muhammad bin Hibban At Tamimi rahimahullah, yg lebih dikenali dengan Ibnu Hibban, dlm kitab Shahihnya menyebutkan pembahasan “Hadith yg menceritakan bahawa Allah akan mencatat kebaikan dan menghapuskan kesalahan serta akan meninggikan darjat seorang muslim kerana uban yg dia jaga di dunia.”

Lalu Ibnu Hibban membawakan hadith berikut. Dari Abu Hurairah, Rasulullah shalallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,

“Janganlah mencabut uban kerana uban adalah cahaya pada hari kiamat nanti.

Siapa saja yang beruban dalam Islam walaupun sehelai, maka dengan uban itu akan dicatat baginya satu kebaikan, dengan uban itu akan dihapuskan satu kesalahan, juga dengannya akan ditinggikan satu derajat, “(HR. Ibnu Hibban dalam Shahihnya. Syaikh Syu’aib Al Arnauth mengatakan bahwa sanad hadits ini hasan).

Selalu ada yg tak pernah terpikirkan oleh akal biasa kita sebagai manusia yg hidup di zaman penuh teknologi kita melibatkan hampir semua perintah Rasulullah yg menyangkut ilmu pengerahuan. Misalnya saja, larangan seorang Muslim yang tidak boleh minum sambil berdiri. Atau harus tidak dengan kedudukan tertentu. Begitu juga dengan keajaiban yang tersimpan di setiap helai rambut yang sudah memutih, alias uban.

Pada tahun 2012, Ismael Galvan Galvan dari Museo Nacional de Ciencias Naturales, Sepanyol melakukan kajian, mengenai uban. Dari hasil para penyelidik itu, ternyata uban merupakan tanda anda akan mempunyai hidup panjang dan sihat. Namun kabar buruk bagi anda yg mempunyai rambut merah, kerana ini berkaitan tahap yang lebih tinggi untuk menghidap kanser.

“Pada manusia, melanin kulit, rambut dan bulu merupakan jenis yg sama. Hal ini menghadkan pengetahuan tentang kesan fisiologi pigmentasi,” kata Galvan.

Uban menandakan ketiadaan melanin. Ertinya, uban merupakan tanda hidup yg sihat.

“Jauh dari tanda berkaitan penuaan, uban menunjukkan keadaan yg baik,” katanya. Jadi, anda sudah beruban? Subhanallah.

Tazkirah Pendek

Cara rawat sakit dengan DOA (meruqyah diri)

1) Pada anggota yang kecil seperti bengkak, benjolan, bisa pada tempat2 tertentu, kepala atau perut.

Caranya: Pegang tempat yang sakit dengan tapak tangan kanan. Baca “Bismillah” (3X) kemudian baca “A’udzubillah hiwaqudratihi minsyarima ajidu wa uhadzir” (7X)

Ertinya: (Aku berlindung kepada keagungan dan kekuasaan Allah dari keburukan(kesakitan) yang aku dapati dan aku bimbangkan)

2) Rawat pada anggota yg luas seperti sepanjang kaki atau disepanjang tangan.

Caranya :- “Baca ta’awuz + Surah Al Ikhlas kemudian tiup pada tapak tangan” , Baca ta’awuz+Surah Al Falaq kemudian tiup pada tapak tangan”, Baca ta’awuz+Surah An Nas kemudian tiup pada tapak tangan”, KEMUDIAN sapu ke seluruh anggota yang sakit itu sebanyak 3 kali sapuan.

Kunci keberkesanan: Fokus pada bacaan, Yakin Pada Allah, serta mentadabburi(memahami) makna pada bacaan yg dilafadz. Lakukan berulang2 kali dalam sehari dan istiqomahkan setiap hari hingga sembuh.

Sumber : myinfomaya

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU