Connect with us

AGAMA

InsyaAllah doa anda akan dimakbulkan Apabila Berdoa Pada Waktu-waktu Mustajab Ini

Avatar of kidin

Published

on

hvuc 1

InsyaAllah doa anda akan dimakbulkan Apabila Berdoa Pada Waktu-waktu Mustajab Ini

Jika selama ni anda berdoa tak pernah makbul, berdoalah pada waktu-waktu mustajab ini. InshaAllah doa dimakbulkan, simpan sebagai panduan.

Apabila azan kedengaran

Diriwayatkan daripada Sahl bin Saad bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Ada dua perkara yang tidak tertolak dan tidak pula tertolak: Solat pada waktu azan dan solat ketika sedang berlaku peperangan.” (Riwayat Abu Dawud, Baihaqi, dan Hakim)

Solat antara Adzan dan Iqamah

Dari Anas bin Malik berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Doa antara azan dan iqamah tidak tertolak, maka doakanlah kamu” (HR. Ahmad)

Sebelum Salam semasa Solat Fardhu

“Ada yang bertanya: Wahai Rasulullah, bilakah doa kami dikabulkan oleh Allah? Beliau bersabda: “Pada akhir malam dan pada akhir shalat fardhu” (HR. Tirmidzi, 3499)

Ibn Qayyim Al Jauziyyah dalam Zaadul Ma’ad (1/305) menjelaskan bahawa yang dimaksudkan dengan ‘akhir solat fardhu’ ialah sebelum salam. Dan tidak ada riwayat bahawa Nabi Shallallahu ‘alaihi Wasallam dan para sahabat pernah mendoakan sesuatu selepas salam.

Pada hari Rabu, antara Dzuhur dan Asar

Sunnah ini belum diketahui oleh kebanyakan umat Islam iaitu solat dikabulkan antara solat Zuhur dan Asar pada hari Rabu. Ini diriwayatkan oleh Jabir bin Abdillah Radhiallahu’anhu:

“Nabi sallallahu ‘alayhi wa sallam bersembahyang di Masjid Al Fath sebanyak 3 kali iaitu Isnin, Selasa dan Rabu. Pada hari Rabu itulah doanya dimakbulkan, iaitu di antara dua solat. Ini diketahui dari kegembiraan di wajahnya. Jabir berkata: ‘Tidak ada sesuatu yang penting bagiku melainkan aku memilih waktu ini untuk solat, dan aku mendapati doaku dimakbulkan'”

“Pada hari Rabu dikabulkan doanya, yaitu antara shalat Zuhur dan Asar” (HR. Ahmad, no. 14603, Al Haitsami dalam Majma Az Zawaid, 4/15, berkata: “Semua perawi adalah tsiqah”, juga dishahihkan oleh Al Albani. dalam Sahih At Targhib, 1185)

Apabila kamu bangun malam bagi orang yang sebelum tidur dalam keadaan suci

Dari Amr bin Abasah bahawa Rasulullah bersabda, “Tidaklah seorang hamba tidur dalam keadaan suci kemudian bangun pada malam hari meminta sesuatu tentang urusan dunia atau akhirat melainkan Allah akan mengabulkannya.” (HR. Ibnu Majah)

Ketika berbuka bagi yang berpuasa

Diriwayatkan daripada Abdullah bin Amr Ash bahawa dia mendengar Rasulullah (SAW) bersabda, “Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa pada waktu berbuka, ada doa yang tidak tertolak” (HR. Ibnu Majah dan Hakim)

Doa pada waktu sujud dalam solat

Solat pada waktu sujud ialah sujud dalam solat atau sujud lain yang diajar oleh Islam seperti sujud syukur, sujud tilawah, dan sujud sahwi. Diriwayatkan daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Saat yang paling dekat dengan Tuhannya ialah ketika dia sujud, maka perbanyakkan solat.” (HR. Muslim)

Bila hujan

Diriwayatkan dari Sahl bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Dua doa yang tidak pernah ditolak, iaitu doa ketika azan dan doa ketika turun hujan.” (HR. Hakim)

Apabila Melihat Sacral of Death

Diriwayatkan daripada Ummu Salamah bahawa Rasulullah (SAW) datang ke rumah Abu Salamah pada hari kematiannya, dan baginda mendapati kedua-dua mata Abu Salamah terbuka lalu baginda menutupnya, lalu bersabda, “Sesungguhnya apabila ruh itu telah dibuang, mata akan mengikutinya.” Seisi keluarga histeria. Kemudian beliau bersabda, “Janganlah kalian mendoakan diri kalian kecuali kebaikan, karena para malaikat menyetujui apa yang kalian ucapkan.” (HR Muslim)

Solat Jumaat

“Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam menyebut hari Jum’at lalu beliau bersabda: “Di dalamnya ada waktu. Jika seorang muslim solat pada waktu itu, nescaya dia akan diberi apa yang dia minta. Kemudian beliau mengisyaratkan dengan tangannya tentang singkatnya waktu” (Riwayat Bukhari 935, Muslim 852 dari sahabat Abu Hurairah Radhiallahu’anhu)

Pada malam Lailatul Qadar

Allah SWT berfirman, “Malam kemuliaan itu lebih baik daripada seribu bulan. Pada malam itu turun para malaikat dan Jibril dengan izin Tuhannya untuk menguruskan segala urusan. Malam itu penuh kemakmuran hingga terbit fajar.” (Q.S Al-Qadr:3-5)

Doa pada hari Arafah

Dari Amr bin Syu’aib dari ayahnya dari kakeknya bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Sebaik-baik solat adalah pada hari ‘Arafah” (HR. Al-Tirmidzi)

Lewat sepertiga malam

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah SAW bersabda, “Tuhan kami yang Maha Pemurah lagi Maha Tinggi, turun ke langit dunia setiap malam pada sepertiga malam yang terakhir lalu berfirman, “Barangsiapa yang berdoa kepada-Ku, maka Aku. niscaya akan mengabulkannya, barangsiapa yang meminta kepada-Ku, niscaya akan Aku berikan, dan barangsiapa yang memohon ampun kepada-Ku, niscaya Aku ampuni.” (HR Bukhari)

Amr bin Abasah mendengar Rasulullah (SAW) bersabda, “Saat yang mendekatkan seorang hamba kepada Tuhannya ialah ketika dia dalam sujud dan ketika dia bangun dan solat di sepertiga malam yang terakhir. Oleh itu, jika anda ingin menjadi orang yang mengingati Allah ketika itu, maka jadilah.” (Riwayat Tirmidzi dan Ahmad)

Ketika Minum Air Zamzam

“Manfaat air zam-zam adalah sesuai dengan niat peminumnya” (HR. Ibnu Majah, 2/1018. Disahkan oleh Al Albani dalam Shahih Ibni Majah, 2502)

Sumber: lakarmedia

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU