Connect with us

AGAMA

Ini Sebabnya Tak Boleh Siram Air Panas Dalam Tandas

Published

on

Ini Sebabnya Tak Boleh Siram Air Panas Dalam Tandas

Setengah orang rasa pelik dengan tabiat buang air panas ke dalam tandas, namun ada sesetengah orang yang jadikan perkara ni sebagai kebiasaan, Kononnya nak ma’tikan kuman.

Tabiat ini tak lah salah dari sisi undang-undang mahupun syarak, tapi tindakan ini boleh mengundang ba’haya kepada si pelaku dan orang sekelilingnya.

Seperti kita semua sedia maklum tandas dan bilik air ada habitat para ji’n. Perbuatan membuang air panas ke dalam tandas ini dikhuatiri boleh menggangu mereka yang menetap di sana.

Bangsa ji’n yang terganggu akibat daripada siram air panas ini boleh bertindak membalas balik perbuatan kita dengan cara mera’suk manusia tersebut, ada sesetengah kes hingga melibatkan sa’kit kronik dan jugak kema’tian. Kita sendiri pun tak suka kalau orang kacau kita di rumah, samalah juga mereka bangsa yang gh’aib di mata kita…

Dari Zaid bin Arqam Radhiyallahu ‘anhu, Nabi Muhammad SAW bersabda yang artinya:

Sesungguhnya tempat buang air itu dikerubuti oleh syai’tan dan ji’n. Kerana itu, apabila kalian masuk tandas, bacalah: ‘Aku berlindung kepada Allah dari syai’tan lelaki dan syai’tan wanita’ (HR. Ahmad 19807, Abu Daud 6, Ibn Majah 312 dan yang lainnya).

Sabda Nabi SAW tersebut jelas menyatakan bahawa tandas adalah tempat tinggal bagi ji’n dan sa’itan. Inilah sebabnya mereka akan menyera’ng dan menggangu manusia yang menganggu habitat mereka, selalunya bangsa ji’n ini akan bertindak balas apabila siram air panas tersebut terkena mereka.

Jika anda bertanya tentang dalil larangan membuang air panas ini jawapannya tidak ada sebarang dalil mengenai perkara ini, walaupun tidak ada dalil yang menyebutkan tentang larangan membuang air panas ke tandas, namun ulama sepakat jika hal itu dilarang. Hal ini kerana,melihat realita di lapangan, dimana ji’n yang marah kerana tersiram air panas boleh melakukan pembalasan dengan mera’suki orang tersebut. Kerana itu, dalam fatwa islam diingatkan,

Hendaknya setiap muslim hati-hati ketika membuang air panas di bilik mandi atau tempat lain, agar tidak mengenai ji’n, sementara dia tidak tahu. Perkara ini berdasarkan realita di lapangan, meskipun kami tidak mengetahui ada riwayat dari Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam maupun para sahabat Radhiyallahu ‘anhum. (Fatwa Islam no. 226625).

Dan terkadang – dan ini sering terjadi – pada sebagian orang – bahawa ada orang yang mengganggu ji’n atau ji’n merasa manusia ini sengaja mengganggu mereka, dengan mengencingkan ji’n atau menyiram air panas, atau membu’noh mereka. Meskipun manusia sama sekali tidak mengetahuinya. Sementara ji’n juga ada yang za’lim dan bo’doh masalah aturan.. sehingga mereka membalas kesa’lahan yang dilakukan orang itu lebih kej’am lagi. (Majmu’ Fatawa, 19/40).

Syaikh Abdul Aziz as-Sidhan menceritakan:

Saya pernah menghadiri acara ruqyah orang yang dira’suk. Terjadi dialog antar ji’n dan peruqyah,

Peruqyah: ‘Mengapa kamu masuk ke badan orang ini’

ji’n: ‘Orang ini membuang air mendidih dan mengenai anakku, sampai ma’ti.’

Peruqyah: ‘Itu karena dia tidak tahu ada anakmu di tempat itu.’

ji’n: ‘Mengapa dia tidak membaca basmalah sehingga anakku boleh menghindar sebelum dia buang air panas.’ (Syarh kitab ad-Dakwah ilallah wa Akhlak ad-Duat, dinukil dari Fatwa Islam no. 226625).

Allahu a’lam.

Semoga informasi ini memberikan pengetahuan baru bagi sahabat islam semua. Terima kasih sudah membaca.

Nota* : Terserah kepada individu untuk mempercayai atau tidak,tetapi menghindari sesuatu kemu’daratan adalah lebih baik daripada mengubati. Hal ini kerana kita sendiri mempercayai terdapatnya makhluk ghaib seperti ji’n dan syai’tan yang gemar tinggal didalam tandas iaitu berdasarkan hadis:

Dari Zaid bin Arqam Radhiyallahu ‘anhu, Nabi Muhammad SAW bersabda yang artinya:

Sesungguhnya tempat buang air itu dikerubuti oleh syai’tan dan ji’n. Kerana itu, apabila kalian masuk tandas, bacalah:

‘Aku berlindung kepada Allah dari syai’tan lelaki dan syai’tan wanita’ (HR. Ahmad 19807, Abu Daud 6, Ibn Majah 312 dan yang lainnya).

Oleh itu perkara ini sudah tentu tidak musta’hil boleh berlaku. Wallahualam.

Sumber: www.infoyunik.com

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!