Connect with us

Kisah

Gadis ini dahulunya menghabiskan masa mengutip dan mengasingkan sampah demi mendapatkan wang, sehingga berumur 11 tahun dia diberi peluang untuk bersekolah hingga melanjutkan pengajian di University of Melbourne

Avatar of kidin

Published

on

thstj

Gadis ini dahulunya menghabiskan masa mengutip dan mengasingkan sampah demi mendapatkan wang, sehingga berumur 11 tahun dia diberi peluang untuk bersekolah hingga melanjutkan pengajian di University of Melbourne

Setiap perjalanan dan destinasi hidup semua orang berbeza. Takdir yang tersusun sudah termaktub, ada yang berjaya mencapai impian dengan mudah dan ada juga yang tersungkur ketika menggapainya.

Begitulah yang dilalui oleh gadis bertuah, Sophy Ron yang tidak dihantar ke sekolah sehingga beliau berumur sebelas tahun.

Screenshot 2019 12 01 at 7.51.42 PM 768x608 1

Beliau telah ditemui oleh salah seorang pelajar Cambodian Childrens Fund (CCF) sebuah organisasi pendidikan yang di asaskan di daerah termiskin di Kemboja.

Lebih hebat apabila Sophy telah diberikan biasiswa penuh tajaan CCF untuk melanjutkan pengajian asasinya dan telah diterima masuk untuk menyambung Ijazah Sarjana Mudanya di University of Melbourne.

Screenshot 2019 12 01 at 7.51.36 PM 768x578 1

Beliau juga memberikan penghormatan sebagai valedictorian untuk menyampaikan ucapannya di upacara penutup di majlis graduasinya.

Pencapaiannya begitu menarik perhatian seorang yang tidak hadir ke sekolah hingga usia sebelas tahun. Sophy yang dahulunya menghabiskan masa mengutip dan mengasingkan sampah demi mendapatkan wang untuk ibubapanya.

Screenshot 2019 12 01 at 7.51.29 PM 768x880 1

Dia juga pernah memakan sisa makanan untuk meneruskan kehidupannya. Begitulah kehidupan, kita tak tahu apa yang bakal menanti kita di masa hadapan. Apa yang boleh kita lakukan adalah berusaha dan berdoa supaya segalanya dipermudahkan. Jangan sesekali putus asa sebelum mencuba.

tt 768x461 1

Kita tidak akan pernah tahu kemampuan diri kita jika kita tak pernah mencuba. Pujian dan penghargaan harus diberikan kepada organisasi dan pihak yang prihatin dan baik hati yang membantu golongan susah dan memberi peluang untuk mereka memperbaiki kehidupan.

ttt 682x1024 1

Semoga kisah gadis ini boleh menjadi sumber inspirasi buat kita semua. Tiada apa yang mustahil untuk dicapai asalkan kita percaya dengan kebolehan diri dan usaha yang tidak pernah putus asa.

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU