Connect with us

Kisah

Dis4hkan menghid4p k4nser limf0ma tahap empat, menjaIani 12 sesi kem0terapi, namun tidak menunjukkan sebarang tanda p0sitif, Ramadan pertama sebagai pes4kit k4nser, Rasa agak sed1h kerana tak digaIakkan berpuasa

Avatar of kidin

Published

on

uyvgub

Dis4hkan menghid4p k4nser limf0ma tahap empat, menjaIani 12 sesi kem0terapi, namun tidak menunjukkan sebarang tanda p0sitif, Ramadan pertama sebagai pes4kit k4nser, Rasa agak sed1h kerana tak digaIakkan berpuasa

Irsyad Iskandar Sukiman, 20, mengakvi hidupnya berubah 360 darjah sejurus didiagn0s mengh1dap k4nser limf0ma tahap empat pada September tahun lalu. Menurut Irsyad, hatinya s4yu apabila terkenang pengaIaman Ramadan tahun-tahun sebelum ini ketika dia masih sihat seperti insan normal yang lain.

”Saya mula mengaI4mi simptom sejak April 2021. Pel1k, saya tak boleh tidur malam, kerap berpeIuh waktu malam walaupun pasang aircond. Saya juga aIami s4kit dada dan susah nak bernafas.

“Apabila pergi klinik, doktor kata ada kaitan dengan otot sebab saya selalu main badminton. Tapi saya syak benda lain. Akhirnya pada ogos, saya pergi jumpa doktor pakar. Pada 17 September, doktor sahkan saya mengh1d4p h0dgkin lymph0ma tahap empat.

“Awalnya memang saya rasa d0wn. Saya masih muda, banyak lagi cita-cita yang nak dikejar. Saya tak s4ngka akan kena k4nser sebab saya aktif bersukan. Setiap hari training badmint0n,” ujarnya kepada mStar.

Menurut anak b0ngsu daripada lima beradik itu, dia sudah menjaIani 12 sesi kem0terapi, namun ia tidak menunjukkan sebarang tanda p0sitif.

V5

Irsyad sayu menyambut ketibaan Ramadan tahun ini.

Kini, dia sedang dalam persiapan untuk menjalani sesi kem0terapi seterusnya, sekali gus menjadikan Ramadan kali ini kurang berseri seperti kebiasaan.

“Ini Ramadan pertama saya sebagai pes4kit k4nser. Rasa agak se.d1h kerana saya tak digaIakkan berpuasa, ris4u makin kurus, nanti tak bagus untuk buat kem0ter4pi.

“Kalau tahun sebelum ini, memang saya dah plan nak tarawih di masjid mana, nak pergi bazar Ramadan, nak makan kat luar dengan keluarga. Tapi kali ini sangat berbeza. Saya juga tak digaIakkan ke tempat yang ada 0rang ramai.

“Saya suka makan sushi, tapi sejak kena k4nser, saya dah tak b0leh makan benda ment4h. Banyak benda saya tak b0leh makan. Bab baju raya pun saya tak fikir. Saya hanya nak f0kus pada diri, nak sihat dulu, baru ada semangat nak raya,” ujarnya yang menetap di Kuching.

klik disini untuk video instagram

Bercerita lanjut mengenai dirinya, Irsyad berkata dia aktif bermain badmint0n sejak berusia sembilan tahun dan memasang angan-angan untuk bergeIar atlet suatu hari nanti.

Sepanjang zaman remajanya, dia juga aktif menyertai pelbagai pertandingan sehingga terpilih mewakili Sarawak dalam sukan itu.

“Sejak umur sembilan tahun saya training. Saya akhirnya berhenti main badmint0n pada tahun lepas. Saya nak masuk Akademi Badmint0n Malaysia, tapi sekarang saya tak dapat capai impian itu.

“Setiap hari saya training, saya seperti tak percaya akan kena k4nser. Rupa-rupanya, k4nser ni kalau nak hidup, ia tak tengok kita bersukan atau tidak,” ujarnya lagi.

Irsyad aktif bermain badmint0n sejak berusia sembilan tahun.

Namun, Irsyad tetap berharap dia diberi kesembuhan dan dapat membuat comeback dalam sukan itu suatu hari nanti.

Kisah Irsyad sebagai pejuang k4nser meraih perhatian ramai apabila dia berk0ngsi vide0 menerusi aplikasi TikTok.

Selain meraih ratusan ribu t0ntonan, Irsyad juga dihujani dengan kiriman d0a netizen yang mengharapkan dia diberi kesembuhan segera.

“Saya terharu ramai yang d0akan saya. Ada yang turut men4ngis sebab kesi4nkan saya. Vide0 itu saya hasilkan untuk beri semangat pada diri sendiri.

“Ramai juga pejuang k4nser lain yang bagi k0men dan kata-kata semangat. Jadi saya rasa tak bersendirian dalam perjuangan ini. Dalam bulan puasa, saya perbanyakkan d0a agar dapat sihat semula,” ujarnya mengakhiri bicara.

Bagi yang mahu membantu meringankan beban Irsyad, boleh hubungi melalui talian 01125161615.

Sumber : Mstar / live92times

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU