Connect with us

Kisah

Lelaki sujud syukur di simpang jalan kerana terharu dapat bertemu kembali dengan keluarga, setelah terkandas sepanjang peIaksanaan PKP selama dua tahun di Singapura

Avatar of kidin

Published

on

uydsbv sd

Lelaki sujud syukur di simpang jalan kerana terharu dapat bertemu kembali dengan keluarga, setelah terkandas sepanjang peIaksanaan PKP selama dua tahun di Singapura

Tambak J0hor dan Lebuhraya Linkedua yang sepi sepanjang peIaksanaan perintah kawalan pergerakan (PKP) kembali ‘meriah’ dengan 0rang ramai yang puIang ke negara ini, tepat 12 tengah malam Jumaat.

Pembukaan semp4dan darat antara Malaysia dan Singapura telah memberi ruang kepada mereka yang terpis4h untuk kembali bertemu dengan 0rang tersayang.

Situasi hib4 dan sayu menyelubungi perasaan r4kyat negara ini yang pulang ke tanah air setelah terk4ndas selama dua tahun di Singapura.

Sujud syukur di simpang jaIan
Antara yang tuIar, adalah reaksi se0rang lelaki yang melakukan sujud syukur di simpang jalan raya Johor kerana terharu dapat bertemu kembali dengan keluarga tercinta.

“Alhamdulillah Ya Allah, dua tahun gais dua tahun tak baIik.
Allahuakbar, terima kasih Ya Allah,” kata lelaki dalam rakaman vide0 tersebut.

Difahamkan, rakaman vide0 lelaki tersebut dik0ngsikan oleh isterinya sebelum dimuat naik ke laman Tiktok Faiqa Roslyy.

Menurut wanita itu, suaminya tidak puIang ke kampung setelah PKP dil4ksanakan bermula 18 Mac 2020.

Dalam video berdurasi satu minit, lelaki tersebut dilihat menanggaIkan t0pi keledar mot0sikalnya dan meletakkannya di atas jalan. Dia kemudian bersujud di jalan kerana rasa syukur yang tidak terhingga.

Lelaki itu terh4ru hingga menitiskan air matanya. Bagaimanapun, tind4kannya itu tidak mengganggu penunggang mot0sikal lain yang melalui kawasan tersebut.

“Allahuakbar, Alhamdulillah, Terima kasih Allah,” katanya selepas b4ngkit berdiri dengan Iinangan air mata.

NN8

Menjengah ke ruangan k0men, rata-rata warganet mengaIu-aIukan kepuIangan lelaki tersebut ke tanah air. Rata-ratanya mengakui tersentuh selepas men0nton vide0 tersebut.

Rakyat Singapura juga dilihat turut memberi k0men p0sitif dan menzahirkan kegembiraan kepada rakyat negara ini yang dapat pulang bertemu keIuarga tercinta.

NN9

Sumber: Mothership, Faiqahroslyy / siakapkeli

 

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU