Connect with us

Keluarga

Ikuti Cara Ibu Ini Praktikkan. “Syukur Dapat Handle 10 ORANG Anak Dengan Senang Tanpa Banyak Gelagat”

Published

on

Ikuti Cara Ibu Ini Praktikkan. “Syukur Dapat Handle 10 ORANG Anak Dengan Senang Tanpa Banyak Gelagat”

Lahirnya cahaya mata sudah tentu ibubapa akan sangat gembira kerana dianugerahkan seorang anak. Anak dijaga bagaikan menatang minyak yang penuh.

Bagi yang hanya mempunyai seorang anak sudah tentu tiada ada masalah. Namun bagi yang mempunyai anak ramai tentu sukar untuk menguruskan anak masih bayi pada masa yang sama perlu memantau anak-anak kecil yang lain.

Ia tentu sesuatu yang lelah buat ibu. Namun tidak bagi puan Asiah Abd Jalil yang mempunyai cara tersendiri untuk menguruskan anak.

Malah katanya, sejak anaknya masih bayi lagi, beliau telah menggunakan pendekatan yang berbeza dalam hal menjaga anak agar mudah diuruskan supaya tidak banyak meragam. Ikuti cara yang dipratikkanya. Moga boleh dijadikan panduan.

Cara saya jaga newborn. Semua petua orang tua-tua saya langgar. Sebab tu saya tak boleh berpantang di kampung. Dari anak sulung sampailah anak kesepuluh ni, saya memang koboi aje jaga baby.

Takde mitten, takde bootie, takde barut, takde bedung. Cuma saya selimutkan sahaja kalau baby sejuk. Mitten, bootie, barut dan bedung tu saya pakaikan kat baby kalau nak keluar rumah aje. Sekadar nak berlakon depan orang, sebab malas nak bersoal jawab.

From day one, baby digalakkan explore dunia. Baby bebas gerakkan tangan dan kaki. Hisaplah jari tu, cakarlah muka tu, no hal. Kaki belajar tendang dan tolak. Berlatih angkat kepala macam kura-kura. Cuba pusing badan kiri kanan.

Nak tidurkan baby, saya tepuk-tepuk aje. Takde buai, takde swing, takde rocking chair, semua tu tak pernah ada di rumah saya. And strictly no pacifier! Ada sebab kenapa puting tu dipanggil “dummy”. Tak gamak saya nak tipu baby sendiri, tak sanggup nak ajar baby bertenang dengan puting kosong.

Saya juga tak ajar berdukung bagai. Letak aje baby atas tilam, pandai-pandailah dia tidur sendiri. Saya cuma selawat, zikir dan nyanyi dari jauh aje. Supaya baby tak rasa takut keseorangan, dia boleh dengar suara orang kat sebelah dia.

Saya selalu bercakap dengan baby. Kalau baby meragam, membebel aje bagi nasihat kat dia. Anggap saja baby boleh faham, hahaha…

Ramai orang heran, anak-anak saya sangat mudah dijaga, dari baby sampai ke besar. Anak-anak saya tak reti meragam, tak reti tantrum, tak banyak songeh, senang suruh tidur, takde menangis tak tentu pasal dan sangat jarang sakit.

Saya percaya bahawa setiap insan belajar sejak hari pertama dilahirkan. So dari hari pertama lagi kita dah kena start ajar baby.

Ramai ibu bapa terlalu manjakan newborn sebab katanya nak wujudkan bonding dengan baby. Saya percaya proses bonding tak semestinya bermaksud overly attached. Baby perlu diajar berdikari, but at the same time dia tahu yang ibunya ada di sisi.

Majalah ilmu: Semoga bermanfaat kepada ibu diluar sana. Doakan anak menjadi anak yang soleh dan berjasa pada bangsa agama dan negara.

Sumber: Asiah abd Jalil / Keluarga

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Majalah Ilmu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!