Connect with us

Kisah

Bapa Tabah Jaga Anak Dengan Duit Dari Menjahit Kasut Di Kaki Lima, Ditinggal Isteri Yang Kahwin Lain Walau Anak Baru Berusia 2 Bulan

Avatar of hannani juhari

Published

on

bapa tabah jaga anak

Bapa Tabah Jaga Anak Dengan Duit Dari Menjahit Kasut Di Kaki Lima, Ditinggal Isteri Yang Kahwin Lain Walau Anak Baru Berusia 2 Bulan

Ujian kehidupan tidak pernah salah dalam mentakdirkan manusia dengan ketentuan dari Allah SWT. Setiap satu darinya hadir bukan untuk melemahkan atau menyusahkan hidup seseorang, sebaliknya ia untuk menguatkan dan memberikan kita ladang-ladang pahala dari tempat yang tidak disangka-sangka. Begitu juga kisahnya yang dihadapi seorang bapa tabah jaga anak dengan menjadi tukang jahit kasut di kaki lima.

Bapa tabah jaga anak dengan menanti pelanggan di kaki lama sebagai tukang kasut

bapa tabah jaga anak

Bapa insan yang tidak banyak bicara dari mulutnya tetapi menzahirkan kudrat tenaga untuk menyara keluarga tanpa kenal erti penat. Tidak dinafikan Penularan Virus Covid-19 dulu banyak menyekat mata pencarian ramai orang termasuk Pak Cik Talib yang mengambil upah jahit kasut di kaki lima. Bapa tabah jaga anak seorang diri ini ketika ditemu bual rupa-rupanya baru sahaja mula berniaga kembali selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dimansuhkan.

“Baru dapat RM10 hari ini,” kata Pak Cik Talib selepas ditanya pendapatannya pada hari itu.

bapa tabah jaga anak

Harga upah jahit kasut yang diambil sejak dulu adalah bergantung kepada jenis dan kerosakan kasut yang dihantar pelanggan. Beliau yang mengambil keputusan untuk duduk di kaki lima itu rupa-rupanya baru setahun mencuba tempat baru. Sebelum ini beliau menjahit kasut di kawasan lain.

Hakikatnya sebagai seorang penjahit kasut, beliau hanya boleh mendapat RM20 hingga RM30 sehari jika ada pelanggan yang sudi hantar kasut rosak kepadanya. Walaupun berniaga dari seawal 8 pagi tetapi pernah juga dia pulang tanpa membawa apa-apa keuntungan untuk keluarga,

Naik bas setiap hari dengan tiket ulang aling sebanyak RM4, Pak Cik Talib mempunyai tiga orang anak yang dibesarkan sendiri.

“Ada 3 orang yang hidup. Yang seorang bekerja di Kota Kinabalu tetapi berhenti kerana PKP. Yang seorang lagi mahu berkahwin pada hari raya tetapi sedang kepayahan mencari kewangan yang cukup. Manakala yang bongsu mengambil upah kerja membuat kuih raya dan memperoleh pendapatn RM15 sehari,” katanya berkongsi cerita.

Menurutnya sebelum menjalankan perniagaan ini, beliau bekerja di Tapak Pelupusan Sampah Pembuangan Tayar di Inanam, Kota Kinabalu. Bahkan sebelum ini bermacam-macam pekerjaan juga pernah dilakukan untuk menyara keluarga yang penting ianya halal.

Ditinggal isteri yang kahwin lain ketika anak umur 2 bulan

bapa tabah jaga anak

Ujian kehidupan juga terselit ujian perkahwinan yang dihadapi Pak Cik Talib. Mana-mana pasangan suami isteri yang mengambil keputusan untuk mendirikan rumah tangga pastinya juga mahu berkekalan sehingga ke akhir usia. Namun, takdir menetapkan lain kisahnya.

“Anakku ini masih umur 2 bulan ditinggal ibunya, dia balik kampung. Bila balik kampung, dia kahwin lain. Jadi anakku ini dari umur 2 bulan sampai sekarag umurnya 16 tahun sudah saya jaga sendiri. Itulah, akulah maknya, akulah bapanya,” jujur beliau meluahkan yang terbuku di hati.

Ditipu orang yang menghantar kasut

Sudah jatuh lalu ditimpa tangga. Sudahlah beliau sekeluarga hidupnya susah, lalu ditipu pelanggan yang menghantar kasut pula. Sebagai tukang jahit kasut, beliau juga tidak terkecuali ditipu oleh beberapa orang pelanggan sebelum ini yang ingin menjahit kasut rosak.

“Mereka hantar kasut rosak lalu tiada khabar berita untuk ambil kembali. Memang saya tak ambil duit dulu sebelum kerja siap dilakukan,” keluhnya.

bapa tabah jaga anak

Dalam penghujung temu bual, beliau telah diberikan sedikit bantuan berbentuk wang dari youtuber terkenal Vitaminbea yang sangat banyak menjalankan misi kemanusiaan di seluruh Sabah. Bibir Pak Cik Talib tidak putus-putus mengucapkan rasa syukur yang tidak terhingga atas bantuan tersebut.

Dengan bantuan itu sedikit sebanyak dapat membantunya dan anak-anak untuk membuat persedian raya tidak lama lagi. Semoga ketabahan seorang bapa ini dalam mencari rezeki dapat menjadi inspirasi buat semua di luar sana.

Sesungguhnya rezeki Allah itu sangat luas dan Dia Maha Kaya dalam memberikan apa jua yang diminta hamba Nya. Hanya yang membezakan adalah bentuk atau jenis rezeki yang diberikan dan masa yang ditetapkan untuk ia datang menemui kita. Paling penting jangan sesekali putus harapan untuk berusaha.

Sumber: Vitaminbae

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU