Connect with us

Keluarga

Bahagiakan isteri adalah sedekah terbaik seorang suami, Rugi Tak Amalkan.

Avatar of majalahilmu

Published

on

Bahagiakan isteri adalah sedekah terbaik seorang suami Rugi Tak Amalkan.

Bahagiakan isteri adalah sedekah terbaik seorang suami, Rugi Tak Amalkan.

Sedekah merupakan pemberian yang ikhlas sebagai bukti ketaatan kepada Allah s.w.t. Sedekah sememangnya tidak dapat dipaksa melainkankan lahir dari hati untuk memberi berdasarkan kemampuan seseorang itu. Seringkali kita sebagai suami terlepas pandang untuk bersedekah pada ahli keluarga sendiri. Sedangkan bersedekah dengan ahli keluarga sendiri lebih afdal. Membahagiakan isteri juga adalah sedekah terbaik bagi seorang suami lelaki sejati.

Jom baca perkongsian daripada Tuan Dr Taufiq Razif mengenai keutamaan amalan bersedekah terhadap ahli keluarga :

” Semoga Allah murahkan rezeki abang “

Terharu pulak bila isteri saya cakap macam ni kat saya. Ceritanya macam ni. Tadi lepas solat Jumaat saya cari cari peminta sedekah di sekitar Masjid Al Azim Melaka ni tapi tak jumpa.

Habit saya memang tiap kali lepas solat Jumaat saya kena bagi sedekah. Tak kisah banyak ke sikit tetap kena bagi sedekah. Jenuh cari peminta sedekah kat masjid ni tapi tak jumpa jugak.

” Adui. Macam mana ni. Tak tenang pulak hati ni kalau tak dapat bersedekah lepas solat Jumaat “

Tiba-tiba Allah campak ilham dalam hati saya. Lebih kurang macam ni :

” Eh. Kamu tahu tak orang yang paling utama terima duit sumbangan kamu adalah isteri dan anak anakmu sendiri ”

75247391 2811631782190085 1629539334023544832 o

Allah. Terus saya berjalan ke kereta yang saya parking depan masjid. Lantas saya hulur duit yang saya niat nak bagi pada orang lain tu pada isteri saya yang tengah tunggu saya dalam kereta.

” Nah duit sayang ”

” Eh kenapa abang? “

” Abang tak jumpa peminta sedekah tadi. Abang lupa, orang paling utama abang patut bagi sedekah dan sumbangan adalah isteri dan keluarga abang sendiri ”

Terus dia cium duit tu tanda dia sangat menghargai pemberian saya dan dia ucapkan satu perkataan yang buatkan hati saya sangat sebak. ” Semoga Allah murahkan rezeki abang ”

Saya terdiam seketika. Ya Allah. Kalimat inilah kalimat doa yang akan memperlebatkan rezeki saya sekeluarga!

Patutlah ada satu hadis Nabi riwayat Muslim. Dalam Hadis tu sebut yang sedekah yang paling besar pahalanya adalah sedekah kepada keluarga kita sendiri.

p/s : Bahagiakan isteri adalah sedekah terbaik seorang suami.

Majalah ilmu : Jika suka artikal ini, Jangan lupa komen kongsikan dan like page Fb Majalah ilmu, semoga perkongsian daripada Tuan Dr Taufiq Razif dapat di amalkan oleh para suami diluar sana. Semoga suami-suami yang sering bahagiakan keluarga mereka akan di kurniakan rezeki dan pahalah berganda dan di rahmati Allah SWT. Aamiin

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU