Connect with us

AGAMA

Jika Ada Ahli Keluarga Yang Diuji Dengan Covid 19, Bacalah Doa Ini Supaya Usia Mereka Dipanjangkan

Avatar of majalahilmu

Published

on

Jika Ada Ahli Keluarga Yang Diuji Dengan Covid 19 Bacalah Doa Ini Supaya Usia Mereka Dipanjangkan

Jika Ada Ahli Keluarga Yang Diuji Dengan Covid 19, Bacalah Doa Ini Supaya Usia Mereka Dipanjangkan

Semua orang sekarang banyak yang risau tentang covid-19. Lagi-lagi jika ada diantara keluarga kita semua yang diuji dengan positive covid-19 banyak yang bimbang tentang keadaannya. Lagi memeritkan jika ada yang terpaksa dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi dan perlu ditidurkan di mana mereka perlu berjuang habis-habisan antara hidup dan mati.

Sebagai khalifah dijadikan di muka bumi ini, di saat keterbatasan waktu, kita disarankan berdoa kepada Allah SWT. Doa ialah satu “rayuan” kita kepada Sang Khalik, tanda betapa lemahnya kita ditambah saat ditimpa ujian terutama bila melibatkan soal hidup dan mati.

Doa juga adalah harapan kita kepada Allah agar memanjangkan usia orang yang kita sayang. Namun jangan sesekali berdoa dipanjangkan usia tapi kita terus bergemulang dengan dosa dan maksiat serta tidak pernah taat kepada Allah. Sebaliknya berdoalah kepada Allah di sebalik usia yang panjang itu kita dapat terus beribadah kepada Allah.

Berikut adalah beberapa doa yang boleh kita baca untuk orang tua dipanjangkan usianya.

Doa supaya ibu dan ayah dipanjangkan usia

اَللهُمَّ اغْفِرْلِىْ ذُنُوْبِىْ وَلِوَالِدَىَّ وَارْحَمْهُمَا كَمَا رَبَّيَانِىْ صَغِيْرًا. وَلِجَمِيْعِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِيْنَ وَالْمُؤْمِنَاتِ، َاْلاَحْيَآءِ مِنْهُمْ وَاْلاَمْوَاتِ، وَتَابِعْ بَيْنَنَا وَبَيْنَهُمْ بِالْخَيْرَاتِ، رَبِّ اغْفِرْ وَارْحَمْ وَاَنْتَ خَيْرُالرَّاحِمِيْنَ، وَلاَحَوْلَ وَلاَقُوَّةَ اِلاَّبِاللهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيْمِ

Allaahummaghfirlii dzunuubii waliwaalidayya warhamhumaa kamaa robbayaanii shoghiiron. Walijamii’il muslimiina walmuslimaati, walmu’miniina wal mu’minaati al ahyaa’I minhum wal amwaati, wataabi’ bainanaa wa bainahum bil khoiraati, robbighfir warham wa annta khoirur raahimiina, walaa haula walaa quwwata illaa billaahil ‘aliyyil adhiimi.

Ertinya: “Ya Allah, berikanlah ampunan kepadaku atas dosa-dosaku dan dosa-dosa kedua orang tuaku, dan kasihanilah keduanya itu sebagaimana mereka berdua menjagaku ketika aku masih kecil. Begitu juga kepada seluruh kaum muslimin dan muslimat, semua orang yang beriman, lelaki mahu pun perempuan yang masih hidup mahupun yang sudah meninggal dunia, dan ikutkanlah di antara kami dan mereka dengan kebaikan. Ya Allah, berilah keampunan dan belas kasihanilah kami kerana Engkaulah Tuhan yang pengasih dan penyayang dan tiada daya dan upaya kami kecuali dengan pertolongan-Mu.”

381041

Doa agar kita dipanjangkan umur, sihat selalu dan ditetapkan iman

اَللّٰهُمَّ طَوِّلْ عُمُوْرَنَا وَصَحِّحْ أَجْسَادَنَا وَنَوِّرْ قُلُوْبَنَا وَثَبِّتْ إِيْمَانَنَا وَأَحْسِنْ أَعْمَالَنَا وَوَسِّعْ أَرْزَقَنَا وَإِلَى الخَيْرِ قَرِّبْنَا وَعَنِ الشَّرِّ اَبْعِدْنَا وَاقْضِ حَوَائِجَنَا فِى الدِّيْنِ وَالدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيْرٌ

Allaahumma thowwil umuurona, wa shohhih ajsaadana, wa nawwir quluubana, wa sabbit iimaananaa wa ahsin a’maalanaa, wa wassi’ arzaqonaa, wa ilal khoiri qorribnaa wa ‘anisy-syarri ab’idnaa, waqdhikhawaa-ijana fiddiini waddunyaa wal aakhirati innaka ‘alaa kulli syai-in qodiir.

Ertinya : “Ya Allah, panjangkanlah umur kami, sihatkanlah jasad kami, terangilah hati kami, tetapkanlah iman kami, baikilah amalan kami, perluaskanlah rezeki kami, dekatkanlah kami pada kebaikan dan jauhkanlah kami dari kejahatan. Kabulkanlah segala keperluan kami dalam pada agama, dunia dan akhirat. Sesungguhnya Engkau Maha berkuasa atas segala sesuatu.”

Doa meminta diselamatkan dan panjang umur

اللَّهُمَّ أكْثِرْ مَالِي، وَوَلَدِي، وَبَارِكْ لِي فِيمَا أعْطَيْتَنِي وَأطِلْ حَيَاتِي عَلَى طَاعَتِكَ، وَأحْسِنْ عَمَلِي وَاغْفِرْ لِي

Allahumma aktsir mali wa waladi wa barik li fima a’thoitani wa athil hayati ‘ala tho’atik wa ahsin ‘amali waghfirli.

“Ya Allah, perbanyaklah harta dan anakku serta berkahilah kurnia yang Engkau berikan padaku. Panjangkanlah umurku dalam ketaatan pada-Mu dan baguskanlah amalku serta ampunilah dosa-dosaku.”

Majalah ilmu: Hanya pada Allah kita berdoa dan memohon pertolongan. Allah berkuasa atas segalanya. Semoga kita semua diampunkan oleh Allah SWT. Jika ada kesalahan ilmu yang saya sampaikan tolong perbetulkan. Saya juga manusia biasa yang banyak kesilapan. Sama-sama kita belajar dari kesilapan. Insyallah.

Sumber: kashoorga / Keluarga

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Majalah Ilmu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU