Connect with us

Kisah

Wanita Ini Terpijak Rezeki Apabila Niat Untuk Mendaki Namun Telah Menemui Sebiji Berlian Yang Bernilai RM91,917

Avatar of kidin

Published

on

Wanita Ini Terpijak Rezeki Apabila Niat Untuk Mendaki Namun Telah Menemui Sebiji Berlian Yang Bernilai RM91,917

Niat untuk mendaki namun telah menemui sejenis batu yang sangkaan awalnya hanya sekadar batu biasa, namun teIah disahkan oleh pakar ianya bukanlah batu biasa namun sebutir berlian dianggarkan bernilai lebih AS$22,000 (RM91,917) di taman negeri Arkansas, Amerika Syarika.

Sama-samalah kita berdoa kepada Yang Maha Esa agar kita juga dimurahkan rezeki dan seterusnya dikurniakan dengan rezeki yang tidak disangka-sangka.

FA7OOBPSCBCAHGPNIR55Q2NV2I 678x381 2

LITTLE ROCK, ARKANSAS – Tuah menyebelahi seorang wanita apabila dia menemui sebutir berlian dianggarkan bernilai lebih AS$22,000 (RM91,917) di taman negeri Arkansas, Amerika Syarikat dan dibenarkan menyimpan mineraI berharga itu, lapor akhbar Daily Star kelmarin.

Noreen Wredberg, ketika menemui berlian itu sedang mendaki bersama suaminya, Michael Wredburg di Taman Negeri Crater of Diamonds apabila dia terIihat sebutir objek berwarna kuning berkilau yang berada di atas tanah.

berlian 678x381 1

“Saya tidak tahu bahawa ia merupakan berlian, namun objek itu amat bersih dan berkilau. Jadi, saya mengutipnya,” kata Noreen.

Wanita itu kemudiannya membawa berIian tersebut kepada pihak berkuasa taman negeri yang kemudiannya mengesahkan bahawa ia merupakan berlian tulen.

Berlian itu bersaiz kira-kira sebutir kacang jeli dengan bentuk seperti buah pir dan berwarna kekuning-kuningan seperti Iemon.

Dalam pada itu, seorang pakar berlian dan barang kemas, David Allen berkata, berdasarkan saiz, berIian yang dijumpai Noreen itu boleh dijual pada harga antara AS$20,000 hingga AS$30,000 (RM83,563 hingga RM125,344) berdasarkan kepekatan warna kuningnya.

“Semakin pekat dan cantik warna kuningnya, semakin tinggi nilainya.
“la adalah satu penemuan yang amat berharga dan Noreen amat bertuah kerana menemuinya,” ujarnya.

Sumber; Gemilang daily

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU