Connect with us

INFO

VARIAN DELTA Bukan Sahaja Tersebar Diudara Dalam Masa 15 Saat, Ia Juga Boleh Tumbuh Dalam Hidung

Avatar of majalahilmu

Published

on

VARIAN DELTA Bukan Sahaja Tersebar Diudara Dalam Masa 15 Saat Ia Juga Boleh Tumbuh Dalam Hidung

VARIAN DELTA Bukan Sahaja Tersebar Diudara Dalam Masa 15 Saat, Ia Juga Boleh Tumbuh Dalam Hidung

Seperti yang kita ketahui, Varian Delta COVID-19 boleh menjangkiti mangsanya hanya dalam 15 saat dan tersebar melalui udara.

Namun kajian terbaru mendapati varian Delta COVID-19 lebih ganas apabila boleh membiak di dalam hidung individu yang sudah menerima vaksin.

Menurut Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, kajian awal terhadap satu kes jangkitan mendapati, varian itu membiak di dalam hidung individu yang sudah divaksinasi seolah-olah dia belum mendapatkan vaksin.

Tan Sri Dr Noor Hisham2707 1629413438 e1630091343288

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah

“Virus yang tumbuh itu sama penularannya kepada orang yang tidak divaksinasi. Ini bermaksud individu yang sudah divaksin tetap dapat menyebarkan virus berkenaan serta menjangkiti orang lain,” katanya menerusi Facebook, tadi.

Tambah Dr Noor Hisham, sebelum ini beberapa kajian yang dijalankan di hospital di India, Provincetown, Massachusetts dan Finland juga turut mendapati terdapat banyak virus Delta dikesan di dalam hidung seseorang indvidu itu sama ada mereka diberi vaksin atau tidak.

ujicovid21 o BHfield image socialmedia.var 1603257695

Mengenai virus Delta, Dr Noor Hisham sebelum ini dilaporkan berkata varian berkenaan boleh merebak dalam masa lima hingga 15 saat dan jangkitan melalui udara.

Beliau berkata tempoh itu ternyata singkat jika dibandingkan dengan kes positif Covid-19 sebelum ini, iaitu individu yang terdedah boleh menjangkitkan virus berkenaan dalam jangka masa kurang dari 15 minit dengan jarak satu meter.

Varian Delta pada asalnya digelar sebagai B.1.617.2 itu pertama kali dikesan di Maharashtra, barat India pada Oktober tahun lalu.

c19

Majalah ilmu: Sama-sama kita berjuang menentang covid-19. Semoga Malaysia pulih dari covid 19.

Sumber: Astro Awani / Rapi

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Majalah Ilmu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU