Connect with us

KESIHATAN

Amalkan Senaman LOMPAT TALI Setiap Hari Adalah Cara Yang Baik Untuk Yang Ada Masalah Tulang Belakang Dan Bahagian Kaki

Published

on

Amalkan Senaman LOMPAT TALI Setiap Hari Adalah Cara Yang Baik Untuk Yang Ada Masalah Tulang Belakang Dan Bahagian Kaki

Ada macam-macam senaman mudah yang boleh diamalkan untuk menjaga kesihatan tubuh. Memandangkan kebanyakan masa kita hanya di rumah ketika ini, antara senaman yang sesuai dan paling berkesan dalam membakar lemak tubuh boleh pilih lompat tali.

Banyak kebaikan rupanya bila buat senaman ini, tak perlu lama-lama buat 5 minit pun dah cukup. Yang penting istiqamah buat senaman ni setiap hari.

Baca perkongsian daripada Dr Muhamad Harif Hussin yang merupakan seorang ‘Wellness Consultant’ sebagai rujukan.

Siapa yang rajin bersenam cara lompat tali atau jump rope? Saya rajin juga buat senaman ini. Hampir setiap hari. Jump rope ini antara senaman yang hebat untuk tubuh badan kita.

Setiap kali lepas buat treatment pada patient, saya pesan amalkan senaman ini.
Terutama yang ada masalah tulang belakang dan bahagian kaki.

Apa yang bagusnya bila kita buat jump rope ini?

*Boleh beli ‘Jump Rope’ Di Sini:

Saya nak kongsikan 6 kebaikan bila kita buat jump rope secara istiqamah setiap hari.

1. Pembakar Lemak Yang Mantap

Lompatan selama 1 jam dapat bakar sehingga 1300 kalori. Dengan 10 minit buat jump rope, sama macam kita jogging 1.6 km selama 8 minit.

2.Koordinasi Langkah Kaki Bertambah Baik

Untuk mereka yang semakin meningkat umur sangat bagus. Jump rope dapat melatih otak membuat beberapa pergerakan dalam 1 masa.

3. Mengurangkan Kecederaan Kaki & Pergelangan Kaki

Sebabnya kita dah bentuk otot kaki kita bertambah kuat dengan senaman jump rope.
Jadi kaki ini dah siap terima apa-apa gerakan atau hentakan yang berlebihan bila-bila masa.

4. Posture Badan Bertambah Baik

Jika selalu duduk di depan komputer, ini dapat menyebabkan posture badan boleh menjadi bongkok. Semasa buat jump rope, posture badan automatik berubah menjadi menegak dan mendada.

5. Tulang Bertambah Padu Dan Otot Semakin Kuat

Jump rope ini senamannya seperti senaman angkat berat.Kesannya, tulang dan otot kita jadi lebih kuat untuk menampung berat badan.

6. Senaman Yang ‘Fun Dan Enjoy’

Dan yang pastinya, buat jump rope ini memang fun dan enjoy. Boleh buat di mana sahaja. Tak perlu tempat dan ruang besar.Yang penting ada tali jump rope.

Saya suka tengok budak kecik. Suka berlari dan melompat-lompat. Itulah yang buat mereka enjoy dan sihat walafiat.

Jom kita buat jump rope.Tak perlu lama-lama. 5 minit pun cukup dah. Setiap 1 minit buat rope jump, kita rehat 15 saat.Ulang 5 kali.

Have fun and enjoy.
Selamat berlompat tali! Saya doakan semoga bertambah sihat, bahagia dan flawless. Aamiin.

Rajin-rajinlah kita lompat tali untuk mendapat manfaat yang dikongsikan ini. Tak perlu lama-lama pun, 5 minit pun dah cukup asalkan lakukan secara konsisten. Sama-sama kita jaga kesihatan agar hidup lebih sihat dan bermakna.

Majalah ilmu: Semoga perkongsian yang baru buat anda ini dapat memberi banyak manfaat bersama. Senaman yang simple tapi sangat baik buat kita.

Sumber : Muhamad Harif Hussin / Mingguanwanita

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Majalah Ilmu

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

error: Content is protected !!