Connect with us

Kisah

Kita Perlu Mencontohi Tingginya Adab Ustaz Ebit Lew Menyantuni Ayahnya

Avatar of majalahilmu

Published

on

Kita Perlu Mencontohi Tingginya Adab Ustaz Ebit Lew Menyantuni Ayahnya

Kita Perlu Mencontohi Tingginya Adab Ustaz Ebit Lew Menyantuni Ayahnya

Pengorbanan ayah tidak dapat kita balas. Ayah juga adalah kedua paling penting selain ibu. Tiadanya seorang insan yang kita gelarkan ‘Ayah’, maka siapalah kita, tanpa mereka tak akan lahirlah kita di dunia ini. Ayah adalah seorang yang sanggup berjuang demi untuk mencari rezeki untuk menyara keluarga yang dibina dan membesarkan anak-anak yang makin lama meningkat dewasa.

Bermacam-macam dugaan dan rintangan, masih ditempuhinya dengan sangat sabar tanpa kenal erti lelah.

Kerana itulah sebagai seorang anak, sepatutnya kita menghormati ayah dan jangan sesekali pernah berhenti menghargai semua pengorbanan yang sudah dicurahkan dari mereka.

Dengan itulah yang cuba disampaikan oleh [Endakwah Bebas Ustaz Ebit Lew melalui coretan dan video yang dimuat naik dari akaun Instagramnya terbaru ini.

Sebuah coretan kenangan Ustaz Ebit Lew

Kepada setiap yang bergelar manusia cabaran dan dugaannya berbeza-beza, ada juga yang diuji dengan harta benda, ada yang diuji dengan kesihatan tubuh badan tetapi ujian yang paling berat dan kuat untuk seorang anak adalah apabila melihat ibubapa yang jatuh sakit.

Sepertimana yang kita telah tahu, seorang ayah kepada seorang pendakwah bebas Ustaz Ebit Lew kurang sihat dan telah dimasukkan di hospital baru-baru ini.

DIsepanjang ayahnya di hospital, Ustaz Ebit Lew lah yang selalu berada disisi ayahnya dan menemani pada setiap waktu. Menarik perhatian juga, Ustaz Ebit Lew telah berkongsi di akaun Instagramnya sedikit coretan pasal ayahnya dan kenangan sejak masih kecil.

I love you ayah, dapat bersolat dengan ayah adalah nikmat paling besar

“I love you bapak. I love you. Dapat solat dengan ayah nikmat paling besar. Saya kata ayah boleh solat atas katil, katil ini boleh dinaikkan sikit, dia kata saya mahu solat diatas kerusi. Beginilah kami semenjak saya masih kecil, rindu mahu peluk bercakap dan mahu lihat ayah sihat” tulis Ustaz Ebit Lew.

Ustaz Ebit lew menulis yang ayahnya ialah seorang yang pendiam, paling jarang bercakap tetapi seorang yang penyayang.

Ustaz juga berkongsi yang walaupun wajah ayahnya kelihatan serious tetapi masih segar difikirannya ketika masa kecil ayahnya balik dari kerja membawa kereta kawalan mainan Mercedes kepada beliau.

“Saya waktu itu sangat gembira , berlari-lari saya. Kadang juga beli durian. Ayah beli satu guni, waktu itu kami masih kecil tunggu ayah membuka durian, sanga rindu waktu itu” tulisnya lagi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ebit Lew (@ebitlew)

Semasa belajar di luar negara, setiap waktu malam ayah baca surat yang dikirim

Selain itu, Ustaz Ebit Lew juga ada berkongsi yang semasa beliau menyambung pelajaran di luar negara, setiap 2 hari dia akan menulis surat buat ayahnya.

Sehinggakan, arwah ibu kepada Ustaz jugak berkata yang setiap waktu malam ayahnya akan mengambil surat tersebut dan membacanya.

Saya ini kan ‘ayah’

Mengagumi ayah yang sudah berusia 84 tahun, Ustaz menanyakan pada ayahnya, apakah rahsia yang ayahnya simpan sampai kan tak pernah sakit.

“Apabila saya soal dulu apa rahsia ayah kuat dan macam tidak pernah sakit. Dengan dapat cium tangan ayah sahaja sudah rasa semangat dalam hidup. Nikmat cium tangan ayah. Sentuhannya. Jawabnya saya kan ‘ayah’”

Baru lah faham maksud perkataan “Ayah” tersebut

Ustaz Ebit Lew menulis yang apabila beliau sudah menjad seorang ayah, barulah dia tahu makna dari perkataan tersebut. Ianya satu nikmat dan tanggungjawab yang sudah diberikan oleh Allah.

“Saya kan suami. Saya kan hamba Allah. Allah pilih saya dari 12 tahun untuk kerja khidmat ini. Inilah takdir hidup saya. Saya tidak akan berhenti sebab selepas dunia ini ada kehidupan akhirat. Selamanya. Kita dibalas atas setiap apa kita lakukan didunia.”

Menjengah di ruangan komen pula, keseluruhan netizen semuanya mendoakan supaya semuanya dipermudahkan buat Ustaz Ebit Lew sekeluarga dan mendoakan agar ayahnya kembali pulih dan sembuh seperti sedia kala.

Bersyukur ustaz dapat rasa kasih sayang ayah

IMG 1265

Semoga diberi kesembuhan dan kesihatan, kesejahteraan dan dipermudahkan semua urusan

IMG 1266

Itulah doa kepada mak ayah saya, semoga mereka mendapat syurga paling tinggi, Aamiin

IMG 1267

Majalah ilmu: Marilah kita mencontohi akhlak Ustaz Ebit Lew bagaimana dia menyantuni ayahnya. Hormatilah ibubapa kita walaubagaimanapun jahatnya orang tua kita harus kita hormati kerana tanpa mereka siapa lah kita di dunia ini. Semoga kita sama-sama contohi akhlak beliau.

Sumber: Ohmymedia

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami Di Majalah Ilmu

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU