Connect with us

SEMASA

Ulasan Ustaz Azhar Idrus berkenaan lsu viral pender4an kanak-kanak, Apakah hukvm 0rang yang mempertahankan pelaku, walaupun bukti menujukkan dia melakukan kesalahan?

Avatar of kidin

Published

on

dbfbfvd

Ulasan Ustaz Azhar Idrus berkenaan lsu viral pender4an kanak-kanak, Apakah hukvm 0rang yang mempertahankan pelaku, walaupun bukti menujukkan dia melakukan kesalahan?

Bella, Remaja Slndr0m D0wn yang disy4ki dider4 kini semakin puli dan menunjukkan tahap keyakinan diri yang tinggi.

Perdana M3nteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ia hasil pem3rhatian beli4u ketika melawat remaja itu di sebuah pus4t jagaan seliaan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), di sini hari ini.

“Hari ini saya berpelu4ng berjumpa dengan Bella, dia ditempatkan di sini sejak 5 Julai tahun lalu. Dari pem3rhatian, saya dapati dia dalam keadaan n0rmal, tidak ada ganggu4n em0si, malah k3ceder4an luk4 yang dialami juga sudah pulih.

“Saya nampak dia mempunyai keyakinan diri yang tinggi, boleh melukis, malah ketika saya melawat tiga buah d0rm di sini, Bella yang mengiringi saya dan memperkenal saya kepada rakan-rakannya yang lain.

“Nampak ada perub4han ketara kepadanya dan saya berterima kasih kepada JKM serta pusat jagaan ini yang menjaga Bella sejak 5 Julai 2021,” katanya dalam sidang akhb4r selepas lawatan tersebut.

Yang hadir sama Ment3ri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun.

Berikut pula ulasan dari pend4kwah bebas terkenal, Ustaz Azhar Idrus berkenaan isu tersebut

OIP

“lsu vir4l pender4an kanak-kanak, Apakah hukvm 0rang mempert4hankan pelaku, walaupun bukti menujukkan dia melakukan kes4lahan?

‘Pegu4m bela dalam islam membela 0rang salah daripada di ani4yai , itu sahaja

“Bukannya menyebel4hi 0rang salah dan berbuat b0hong supaya 0rang salah terlepas, itu h4ram berd0sa besar,

“Pembela bagi orang s4lah maksudnya, orang salah tidak boleh di z4limi oleh m4hkhamah kerana dia ada pemb3la

“Tapi bukan dia berbuat z4lim, masing-masing pandai put4r cakap supaya z4lim itu tersembunyi. Supaya 0rang yang sepatunya di hukvm terlepas dari hukuman, ini semua adalah h4ram” terang Ustaz Azhar lagi.

Alhamdulillah. Islam itu agama yg adil bagi semua org. Terimalah hukvm dan peratur4n yg telah ditetapkan oleh Allah agar tidak di so4l di akhir4t nanti.”

“Betul spt yg dikatakan Ustaz itu. Pegu4m2 yg ada sekarang lebih kearah memb3la dan menyelamatkan org yg telah membuat sesustu kesal4han.

Dia dianggap pegu4m yg bijak dan pintar kalau berjaya menimbulkan ker4guan dlm satu2 k3s dan tertuduh terlepas.”

Bella sebelum ini disy4ki dider4 di sebuah pusat kebajikan milik pertubuhan bukan ker4jaan (NGO) di Kuala Lumpur.

Perbicaraan k3s pend3raan Bella berlangsung di Mahk4mah Sesy3n Kuala Lumpur sejak 30 Mac lalu dan akan bersambung 30 Mei ini.

Sementara itu, Perdana M3nteri menasihatkan orang ramai supaya memberi kepercayaan penuh kepada mahk4mah untuk membuat penentuan berhubung k3s melibatkan Bella.

“Perkara ini telah dibawa ke mahk4mah, oleh itu adalah subjvdis untuk ia dibincangkan secara terbuka. Apabila sudah dibawa ke mahk4mah, kita serahk4n kepada mahk4mah untuk buat keputusan.

“Kalau kita terl4mpau kom3n, boleh diangg4p mengg4nggu perjalanan mahk4mah dan boleh dianggap subjvdis kepada perbicaraan tersebut,” kata beliau.

OIF 1

Pegu4m Siti Bainun Relaks, Tak K0yak

Nama pegu4m Nurul Hafidzah menjadi medan kutvkan netiz3n selepas dia membela Siti Bainun berhubung pender4an terhadap Bella yang turut mendapat perhati4n masyarakat.

Sebenarnya bagi saya ia agak melucukan sebab saya rasa macam kiddish begitu

Selain itu, Hafidzah yang sering menerima kec4man sejak kebelakangan ini berkata, dia tidak boleh menutup mulut orang untuk terus membe.nciny4.

Bagaimanapun, dia juga mempunyai hak dalam mempertah4nkan dirinya jika sesuatu tuduhan itu dilihat mel4mpau dan keterl4luan.

“Kalau mereka buat begitu supaya orang b3.nci saya, saya tak boleh buat apa-apa… saya jadi diri sendiri saja.

“Terpulang kepada mereka. Cumanya jika mereka bercakap begitu boleh timbulkan k3san lain, saya juga berhak pertah4nkan diri,” ujarnya.

Sumber: Trending sgt via Youtube

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU