Connect with us

INFO

Panjat Pinang & Pakai Baju Warna Warni, 11 Tradisi Hari Kemerdekaan Di Dunia Yang Unik Tak Pernah Ada Di Malaysia

Avatar of hannani juhari

Published

on

tradisi hari kemerdekaan di dunia

Panjat Pinang & Pakai Baju Warna Warni, 11 Tradisi Hari Kemerdekaan Di Dunia Yang Unik Tak Pernah Ada Di Malaysia

Malaysia menyambut Hari Kemerdekaan pada 31 Ogos setiap tahun. Hari ini sudah 65 tahun kita merdekakan tanah air dari penjajah. Setiap tahun juga keterujaan kita pastinya memuncak untuk meraikannya bersama masyarakat yang berbilang kaum dan kepercayaan. Bunga api sudah semarak berkelap-kelip di langit sejak tengah malam. Paginya pula masing-masing sibuk ke Dataran Merdeka untuk lihat perarakan berlangsung sambil mengibarkan Jalur Gemilang. Namun, tahukah anda bagaimana tradisi Hari Kemerdekaan di dunia yang masih diamalkan oleh masyarakatnya?

Uniknya tradisi Hari Kemerdekaan di dunia, siap ada kuda dan sukan berkumpulan

Setiap negara sudah tentu mempunyai makna kemerdekaannya yang tersendiri. Walaupun sudah berpuluh tahun merdeka, tradisi Hari Kemerdekaan di dunia yang diamalkannya tidak akan pernah hilang dan pudar dek zaman. Keunikan inilah yang melambangkan jati diri bangsa mereka di mata masyarakat luar.

1. Mexico

Where Travelers Can Celebrate Mexican Independence Day | TravelAge West

Mexico adalah salah satu negara yang terkenal dengan tradisi Hari Kemerdekaan di dunia yang sangat meriah. Setiap 16 September, jutaan rakyat Mexico akan berpusu-pusu menonton perarakan dan konsert yang disediakan secara terbuka.

Bahkan ia dirayakan pada malam hari sebelum Hari Kemerdekaan itu berlaku. Kerana Mexico memiliki daerah yang besar, Zocalo telah terpilih menjadi pusat perayaan tradisi kemerdekaannya.

2. Australia

tradisi hari kemerdekaan di dunia

Negara kangaroo sentiasa bersiap sedia setiap kali 26 Januari untuk menyambut Hari Kebangsaan negara mereka. Masyarakat Australia akan mengadakan ferrytho atau lumba lari kapal feri di pelabuhan di Sydney.

Selain itu, mereka juga mengamalkan tradisi barbeque, main kriket, main di pantai, dan mengeratkan silaturahim antara warga yang lain.

3. Indonesia

Sejarah dan Lika Liku Panjat Pinang

Negara jiran kita, Indonesia akan memulakan sambutan Hari Kebangsaan mereka dengan upacara bendera yang dihadiri oleh orang kenamaan hingga dari kalangan artis dan rakyat biasa di Istana Negara Jakarta.

Usai acara itu, tradisi perayaan diteruskan dengan perlumbaan berkumpulan seperti lari dalam guni, panjat pinang, dan sebagainya.

4. India

Independence Day celebrations: Here is how India is gearing up for August 15 | India News,The Indian Express

India juga merayakan Hari Kemerdekaannya pada tanggal 15 Ogos. Masyarakat akan melakukan bermacam-macam aktiviti.

Bermula dari upacara bendera dan menampilkan pasukan berkuda. Bahkan, beberapa masyarakat akan menerbangkan layang-layang yang menjadi simbol kebebasan masyarakat selama ini.

5. Ghana

Ghana dey celebrate 61st Independence anniversary today - BBC News Pidgin

Sebuah negeri yang popular di Afrika Barat dan berbatasan dengan Pandai Gading di sebelah barat, Burkina Faso di utara, Togo di timur, dan Teluk Nugini di selatan, tentunya adalah Republik Ghana.

Uniknya Ghana, ia merupakan negara berkulit hitam Afrika pertama yang mendapat kemerdekaan dari Britain pada tahun 1957. Masyarakat Ghana akan menyambut kemerdekaan mereka dengan bunga api, perarakan, tarian berunsur Afrika Barat, muzik, dan melancong.

6. Peru

Surprising Facts to Celebrate About Perú on its Independence | BELatina

“Fiestas Patrias” itulah gelaran yang diberikan oleh Hari Kemerdekaan negara Peru pada 28 Julai. Mereka merayakan hari tersebut dengan berkumpul di Miraflores untuk mengikuti upacara kenegaraan.

Kemudian, perarakan warna-warni akan berlangsung yang khusus Amerika Selatan. Ketika hari itu, Peru diibaratkan seperti syurga makanan yang sangat lezat dan menyelerakan.

7. Perancis

tradisi hari kemerdekaan di dunia

Negara yang menjadi tarikan dengan Menara Eiffel ini menyambut kemerdekaan pada 14 Julai. Apa yang menarik, jika selama ini Menara Eiffel menjadi tempat pelancong mengambil gambar. Pada Hari Kemerdekaan, lokasi tersebut mereka gunakan untuk pesta bunga api dan perarakan tentera Perancis.

8. Filipina

tradisi hari kemerdekaan di dunia

Hari Kemerdekaan Filipina sudah tentu akan menonjolkan kekuatan barisan tentera mereka. Perarakan tentera akan berlangsung dan ditutup sekali dengan 21 das tembakan simbolik dari sebuah penghormatan.

9. Korea Selatan

tradisi hari kemerdekaan di dunia

Negara yang paling diminati oleh peminat Kpop dan Kdrama ini meraikan Hari Kebangsaan pada 15 Ogos. Ia juga disebut sebagai “gwangbokjeol” yang bermaksud “membawa kembali cahaya”.

10. Norwegia

tradisi hari kemerdekaan di dunia

Norwegia terletak di bahagian utara benua Eropah. Jika di Indonesia biasanya makanan khas yang dipanggil “tumpengan” popular di daerah mereka, masyarakat Norwegia pula menjadikan sosej besar yang banyak dan ais krim untuk meraikan kemerdekaan.

Mereka akan membahagikan sarapan pagi ini berserta hadiah menyambut Hari Kebangsaan. Anak-anak pula sudah siap memakai pakaian tradisional Norwegia iaitu Bunad untuk mengelilingi kota.

11. Amerika Syarikat

tradisi hari kemerdekaan di dunia

Negara paling moden, Amerika Syarikat berlangsung cukup meriah dan bersemangat setiap kali menjelang 4 Julai. Dulu, ketika merayakan Hari Kemerdekaan, biasanya mereka akan membacakan kembali deklarasi secara lantang dan diiringi dengan tembakan senapang juga meriam.

Sekarang, masyarakat Amerika Syarikat biasa merayakan Hari Kemerdekaan dengan menyalakan bunga api yang indah, mengadakan pararakan di seluruh kota, memasak barbeque hingga memasang bendera Am.

Seronok dapat belajar keunikan tradisi negara luar sebagai ilmu pengetahuan tambahan untuk kita tahu. Bagaimana pun cara negara ini meraikan merdeka, sudah tentu makna kemerdekaan yang paling dekat dengan jiwa mereka adalah kebebasan dari belenggu penjajahan tanah air dan pemikiran.

Sumber: Johan Sompotan

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

MAJALAH ILMU